(Άρθρο, Μέρος Σ)

Η ΑΝΟΙΞΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΜΠΡΕΖΝΙΕΦ – (ΣΥΝΕΧΕΙΑ)

Γραμματέας του κομμουνιστικού κόμματος εξελέγη τότε ο Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ ο οποίος αποδέχθηκε τα αιτήματα για μεγαλύτερη ελευθερία και η κατάργηση της λογοκρισίας ενθάρρυνε τον λαό. Εν τω μεταξύ στην κυβέρνηση εισήλθαν μετριοπαθείς προσωπικότητες  και οικονομολόγοι οι οποίοι ήταν υπέρ της μεταρρύθμισης. Σε μικρό χρονικό διάστημα όλοι πίεζαν μέσα από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση για περισσότερο εκδημοκρατισμό, για «ένα σοσιαλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο» σαν τελικό στόχο των μεταρρυθμίσεων.

Το πρόγραμμα που παρουσίασε ο Ντούμπτσεκ προέβλεπε τη διεύρυνση των πολιτικών δικαιωμάτων, μεγαλύτερη ελευθερία στον τομέα της οικονομίας και τη δημιουργία χώρων δημοκρατικής έκφρασης. Η δικτατορία του κόμματος και η επίσημη ιδεολογία παραμερίστηκαν και όλοι μιλούσαν με ενθουσιασμό για την «Άνοιξη της Πράγας»

Όσο διαρκούσε το πείραμα η ανησυχία και η εχθρότητα της Σοβιετικής Ένωσης, της Ανατολικής Γερμανίας και της Πολωνίας ήταν φανερή. Φοβόντουσαν μία αλυσιδωτή αντίδραση την οποία δεν θα μπορούσαν να ελέγξουν.

Ο Ντούμπτσεκ προσπάθησε να καθησυχάσει τους Σοβιετικούς ότι οι προσπάθειες της φιλελευθεροποίησης του καθεστώτος θα κρατιόταν μέσα στα όρια του σοσιαλισμού. Ο Σοβιετικός ηγέτης Μπρέζνιεφ και ο Σουσλόφ σαν ο φύλακας της ιδεολογικής ορθοδοξίας είχαν αντίθετη γνώμη και πίστευαν ότι στην πραγματικότητα η «άνοιξη της Πράγας» είχε εναντιωθεί πλήρως στο σοβιετικό μοντέλο. Πίστευαν ότι η Τσεχοσλοβακία προωθούσε την αυτοδιαχείριση των εργοστασίων, οικονομικές μεταρρυθμίσεις στη θέση του κεντρικού προγραμματισμού, θα έφερνε την διαφωνία και τη μυστικότητα στην ψηφοφορία αντί για την τυφλή κομματική πειθαρχία, και τέλος το δικαίωμα να επιτραπεί σε μη κομμουνιστές να μετέχουν στην πολιτική ζωή, ξεχείλισαν το ποτήρι.

Ο γραμματέας του ΚΚΣΕ ανακοίνωσε ότι αναγνωριζόταν στις λαϊκές δημοκρατίες μια περιορισμένη κυριαρχία και ότι κατοχυρωνόταν το δικαίωμα στην ΕΣΣΔ  να επεμβαίνει εάν απειλούνταν η πορεία προς τον κομμουνισμό σε οποιαδήποτε χώρα μέλος του σοσιαλιστικού στρατοπέδου, Γνωστό και ως «δόγμα Μπρέζνιεφ»

Τη νύχτα της 20ης Αυγούστου τα στρατεύματα του Συμφώνου της Βαρσοβίας εισέβαλαν στην Τσεχοσλοβακία , και η Πράγα έζησε τον εφιάλτη των σοβιετικών τανκς όπως και η Βουδαπέστη πριν από 12 χρόνια. Οι ηγέτες της νέας πορείας για να αποφύγουν το αιματοκύλισμα, και να μην χάσουν όλες τις καταχτήσεις τους, αποδέχτηκαν το καθεστώς που επέβαλε η Μόσχα και να αναγνωρίσουν το προσωρινό δικαίωμα της εγκατάστασης του σοβιετικού στρατού στην χώρα τους. Οι ίδιοι φυλακίστηκαν και έχασαν τα πολιτικά τους δικαιώματα και αυτοί που ανέλαβαν είχαν καθήκον να επαναφέρουν το κόμμα στα επιτρεπτά από την Μόσχα πλαίσια.

ΒΙΕΤΝΑΜ ΚΑΙ ΚΑΜΠΟΤΖΗ

Τα Χριστούγεννα του 1978 το σοσιαλιστικό Βιετνάμ εισέβαλε στη σοσιαλιστική Καμπότζη. Δύο κράτη καθοδηγούμενα από κομμουνιστικά κόμματα κατέφυγαν στην ένοπλη σύγκρουση.

Ο πόλεμος ξεκίνησε ανάμεσα σε δύο χώρες που τα κομμουνιστικά τους κόμματα πριν λίγα χρόνια κέρδισαν την ανεξαρτησία τους επι του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.

Το 1975 οι Κόκκινοι Χμερ με αρχηγό τον Πολ Ποτ, εισέβαλαν στην Πνομ Πεν και δύο εβδομάδες αργότερα οι Βιετκόνγκ κατέβαλαν την Σαϊγκόν. Ο ενθουσιασμός του διεθνούς κομμουνισμού για την «απελευθέρωση» της Ινδοκίνας ήταν διάχυτος, χωρίς να μπορέσει να καταλάβει την τραγωδία που θα ακολουθούσε.

Στην Καμπότζη η νέα εξουσία επέβαλε ένα απάνθρωπο και σκληρό σοσιαλισμό, όπου δύο εκατομμύρια άτομα εγκατέλειψαν την πρωτεύουσα και υποχρεώθηκαν να ξεκινήσουν να ζουν σε μια αγροτική κοινοτική οικονομία, την οποίαν επιτηρούσαν όργανα βίας. Η κυβέρνηση των Κόκκινων Χμερ με ηγέτη τον Πολ Ποτ, προγραμμάτισε μια κοινωνική ισοπέδωση με σκοπό να εξαφανίσει από τον πληθυσμό τους διανοούμενους, την μεσαία τάξη και τους προνομιούχους αστούς. Η καταπίεση αυτού του καθεστώτος που σύντομα πήρε διαστάσεις πραγματικής γενοκτονίας, με απολογισμό 1.600,000 θύματα από λιγότερο από 8 εκατομμύρια κατοίκους. Εξόντωσε τη βιετναμέζικη, κινέζικη και μουσουλμανική μειονότητα, και έπληξε όλη την αγροτική τάξη της οποίας η απόκτηση κτημάτων και γης, θεωρήθηκε σημάδι εναντίωσης στο σοσιαλισμό.

Ο πληθυσμός σύρθηκε σε μια φανταστική και εφιαλτική αναζήτηση του ολοκληρωτικού σοσιαλισμού, ο οποίος οδήγησε σε γενικευμένη φτώχεια, ισοπέδωσε κάθε μορφωτική αξία και αποδείχθηκε αναχρονιστικός. Όποιος δεν προσαρμοζόταν στο καθεστώς αγκαλιάζοντας με ενθουσιασμό την ιδεολογία του νέου κράτους, έπεφτε θύμα ενός μηχανισμού εκκαθαρίσεων.

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και Κίνας  επέβαλαν τότε στο Συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ η έδρα της Καμπότζης να παραμείνει υπό την εξουσία των Κόκκινων Χμερ, ενώ η ΕΣΣΔ προστάτεψε τους Βιετναμέζους. Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα εγκατέλειπαν την χώρα με μικρά σκάφη για να σωθούν από την πείνα και την δικτατορία του κομμουνιστικού κόμματος, προσπαθώντας να αποβιβαστούν στην Ταϊλάνδη, την Ινδονησία, τη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες. Δεκάδες χιλιάδες έχασαν την ζωή τους στον ωκεανό ή από τις επιθέσεις των πειρατών.

Η ανοικοδόμηση της χώρας που είχε τελείως καταστραφεί από τον πολυετή πόλεμο και τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς ήταν πολύ δύσκολη για τους πιο πάνω λόγους αλλά και λόγω των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν  μετά  την ένωση του Βορρά και του Νότου.

Ο μύθος του σοσιαλισμού που υποτίθεται ότι ελευθέρωνε τους λαούς και τους έκανε αδελφούς, διαψεύσθηκε με τον χειρότερο τρόπο στην ινδονησιακή χερσόνησο.

ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ

Η ήττα των Αμερικανών στο Βιετνάμ και η αποκάλυψη του σκανδάλου Ουότεργκέιτ έπεισε την σοβιετική ηγεσία ότι στις ΗΠΑ ξεκίνησε κρίση και φάση παρακμής, και ο Μπρέζνιεφ  σκέφτηκε να στραφεί προς μια επιθετική και επεκτατική εξωτερική πολιτική, στην Αφρική. Η «Επανάσταση των Γαρυφάλλων» στην Πορτογαλία από τα λουλούδια που αυθόρμητα προσέφερε ο λαός στους εξεγερμένους στρατιωτικούς, εγκαθίδρυσε την δημοκρατία στην Πορτογαλία και διέλυσε την τελευταία αποικιακή αυτοκρατορία.

Πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα 200 εν ενεργεία λοχαγών οι οποίοι εκδήλωσαν την δυσαρέσκεια τους λόγω των μακροχρόνιων πολέμων για την διατήρηση του ελέγχου  των αφρικανικών αποικιών από την Πορτογαλία. Έτσι η νοτιοανατολική Αφρική απέκτησε την ανεξαρτησία της.

Στην Αγκόλα ο Μπρέζνιεφ έστειλε τεθωρακισμένα για να βοηθήσουν το απελευθερωτικό κίνημα σοσιαλιστικού προσανατολισμού που μαχόταν με το κίνημα που συνδεόταν με το Ζαΐρ  και τη Δύση και καθιστούσε αβέβαιη τη μοίρα μιας τεράστιας περιοχής στρατηγικά καθοριστικής για το μέλλον όλης της νότιας Αφρικής.

Τέλος μεγάλη βοήθεια προσέφερέ η ΕΣΣΔ στο καθεστώς Μπεκίστου στην Αιθιοπία το οποίο είχε κηρύξει τον πόλεμο με την Σομαλία για τον έλεγχο της περιοχής Ογκαντέν. Ο Μπεκίστου διοικούσε σκληρά την Αιθιοπία αλλά δήλωνε δημοσίως σοσιαλιστική την κυβέρνηση του, ώστε να έχει την εύνοια του σοβιετικού μπλοκ στο Αφρικανικό Κέρας.

Το ίδιο συνέβη και στην Ερυθρά Θάλασσα όπου η Νότια Υεμένη το 1970 είχε γίνει δημοκρατία με σοσιαλιστικό προσανατολισμό και είχε συνδεθεί στενά με την Σοβιετική Ένωση.

Αινείας

Εδώ το Μέρος Α: https://elamcy.com/kommounismos-i-alli-opsi-tou-nomismatos/

Εδώ το Μέρος Β: https://elamcy.com/kommounismos-i-alli-opsi-tou-nomismatos-2/

Εδώ το Μέρος Γ: https://elamcy.com/kommounismos-i-alli-opsi-tou-nomismatos-3/

Εδώ το Μέρος Δ: https://elamcy.com/kommounismos-i-alli-opsi-tou-nomismatos-meros-d/

Εδώ το Μέρος Ε: https://elamcy.com/kommounismos-i-alli-opsi-tou-nomismatos-meros-e/

Εδώ το Μέρος ΣΤ: https://elamcy.com/kommounismos-i-alli-opsi-tou-nomismatos-meros-st/

Εδώ το Μέρος Η: https://elamcy.com/kommounismos-i-alli-opsi-tou-nomismatos-meros-i/

Εδώ το Μέρος Θ: https://elamcy.com/kommounismos-i-alli-opsi-tou-nomismatos-meros-th/

Εδώ το Μέρος Ι: https://elamcy.com/kommounismos-i-alli-opsi-tou-nomismatos-meros-i-2/

Εδώ το Μέρος Κ: https://elamcy.com/kommounismos-i-alli-opsi-tou-nomismatos-meros-k/

Εδώ το Μέρος Λ: https://elamcy.com/kommounismos-i-alli-opsi-tou-nomismatos-meros-k/

Εδώ το Μέρος Μ: https://elamcy.com/kommounismos-i-alli-opsi-tou-nomismatos-meros-m/

Εδώ το Μέρος Ν: https://elamcy.com/kommounismos-i-alli-opsi-tou-nomismatos-meros-n/

Εδώ το Μέρος Ξ: https://elamcy.com/kommounismos-i-alli-opsi-tou-nomismatos-meros-ks/

Εδώ το Μέρος Ο: https://elamcy.com/kommounismos-i-alli-opsi-tou-nomismatos-meros-o/

Εδώ το Μέρος Π: https://elamcy.com/kommounismos-i-alli-opsi-tou-nomismatos-meros-p/

Εδώ το μέρος Ρ: https://elamcy.com/kommounismos-i-alli-opsi-tou-nomismatos-4/