Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Ντερβίς Έρογλου είπε ότι δεν του ζητήθηκε κάτι συγκεκριμένο από τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος όμως του ανέφερε ότι συνομιλεί συχνά με την Τουρκία.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν στη συνάντηση έγινε οποιαδήποτε αναφορά στο θέμα της επιστροφής των νομίμων κατοίκων της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, ο Έρογλου δήλωσε: “Όχι, το όνομα των Βαρωσίων δεν ανεφέρθηκε”.

Όπως ανέφερε, συνομίλησαν για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και ο ίδιος εξήγησε στον Τζο Μπάιντεν τα όσα έπραξε η τουρκο”κυπριακή” πλευρά, δίδοντας ως παραδείγματα το άνοιγμα των οδοφραγμάτων το 2003 και τις άδειες που έδωσαν, όπως ανέφερε, στους Ελληνοκυπρίους για να λειτουργήσουν σε κατεχόμενες εκκλησίες και τη συνεργασία για αναστήλωση εκκλησιών, αξιώνοντας ταυτόχρονα ότι στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης οφείλουν να συμβάλουν και οι δύο πλευρές.

Επίσης, ο Έρογλου δήλωσε ότι συζητήθηκε το θέμα του φυσικού αερίου, προσθέτοντας πως όλοι αναγνωρίζουν ότι και οι Τουρκο”κύπριοι” έχουν δικαίωμα σε αυτό.

Αναφορικά με την επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ο Έρογλου δήλωσε ότι ο ίδιος ήταν ήδη γνώστης του θέματος αυτού, αλλά δεν έδωσε οποιαδήποτε λεπτομέρεια σχετικά με την επίσκεψη.

Ερωτηθείς για τη δήλωση του Τζο Μπάιντεν στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ότι μόνον την Κυπριακή Δημοκρατία αναγνωρίζουν οι ΗΠΑ, ο Έρογλου είπε ότι, “δυστυχώς, όλος ο κόσμος αναγνωρίζει ως Κυπριακή Δημοκρατία αυτούς που μας πέταξαν έξω από το συνεταιριστικό κράτος”.

Τέλος, χαρακτηρίζοντας χρήσιμη τη συνάντηση του με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Τζο Μπάιντεν για την επίσκεψη του ενώ επισήμανε πως το ενδιαφέρον των Αμερικάνων στο Κυπριακό είναι θετικό για την τουρκο”κυπριακή” πλευρά και ότι το Κυπριακό είναι υψηλά στον κατάλογο για τα προβλήματα  που γίνονται προσπάθειες να επιλυθούν.

Η αδιάλλακτη και προκλητική νοοτροπία των Τούρκων παραμένει σταθερά η ίδια εδώ και χρόνια. Το μόνο που επιδιώκουν είναι η αναγνώριση του κατοχικού μορφώματος και η οριστική τουρκοποίηση ολόκληρης της νήσου. Παραγράφοντας τα εγκλήματα πολέμου τα οποία διέπραξαν και συνεχίζουν να διαπράττουν στην Κύπρο, κίνηση για την οποία βρίσκουν πρόσφορο έδαφος σαφώς και από την κυβέρνηση Ανανστασιάδη, συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται άπαντες προκειμένου να υλοποιήσουν τους στόχους τους.