Άρχισε να ανεβάζει ρυθμούς η Βουλή την περασμένη εβδομάδα με την αρκετά νομοσχέδια, σημαντικά ή λιγότερα σημαντικά να σζυητούνται στις αρμόδιες επιτροπές. Στην επιτροπή Οικονομικών παραμένουν υπό συζήτηση τα νομοσχέδια για την μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας που προωθεί ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Στην επιτροπή Εσωτερικών συνεχίστηκε η επεξεργασία του νομοσχεδίου για την συμπλεγματοποίηση των Δήμων ενώ στην επιτροπή Άμυνας ξεκίνησε η συζήτηση για το νομοσχέδιο που ευελπιστεί να δώσει τέλος στο «πάγωμα» των προαγωγών στην Εθνική Φρουρά εισάγοντας νέο σύστημα αξιολόγησης και προαγωγής των αξιωματικών.

Έντονο ενδιαφέρον είχε η δεύτερη (και τελευταία) παρουσία του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Ορφανίδη ο οποίος απήντησε σε σωρεία ερωτήσεων που του είχαν υποβληθεί από τα μέλη της επιτροπής κατά την προηγούμενη συνεδρίαση της. Ο κύριος Ορφανίδης επέρριψε μεγάλες ευθύνες στην Κυβέρνηση Χριστόφια για την τραπεζική και δημοσιονομική κρίση και την είσοδο της Κύπρου στο μνημόνιο, ενώ ανέφερε ότι μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει και η κυβέρνηση Αναστασιάδη για τους χειρισμούς του Μαρτίου του 2013 όταν και έγινε το κούρεμα των καταθέσεων των καταθετών των κυπριακών τραπεζών και το ξεπούλημα στην Τράπεζα Πειραιώς των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα είπε ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη θα μπορούσε να αποφύγει την εξέλιξη αυτή μέσω καλύτερης διαχείρισης της κατάστασης. Το ΕΛΑΜ, μέσω του Προέδρου του Χρίστου Χρίστου, που είναι μέλος της επιτροπής Θεσμών, επικέντρωσε τις ερωτήσεις του στο ζήτημα των πολιτικών παρεμβάσεων στο έργο του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κάτι που ο ίδιος παραδέχθηκε αναφέροντας σαφείς παρεμβάσεις στο έργο του από τον ίδιο το πρώην Πρόεδρο Χριστόφια και όχι μόνο.

Η εβδομάδα «έκλεισε» με την Ολομέλεια της Παρασκευής με την ημερήσια διάταξη να απασχολούν η πρόταση έγκρισης πρόληψης 103 συμβασιούχων εκπαιδευτικών για την κάλυψη αναγκών στα σχολεία (αντί αναπληρωτών) που εισήχθη με την μορφή του κατεπείγοντος και η διαγραφή από το Σύνταγμα της διάταξης που επιτρέπει την νομοθέτηση της θανατικής καταδίκης για συγκεκριμένα αδικήματα. Η διάταξη αυτή είχε περιπέσει σε αχρησία εδώ και δεκαετίες αφού στην κυπριακή νομοθεσία δεν προβλέπεται η θανατική ποινή για οποιοδήποτε αδίκημα από το 1983. Το ΕΛΑΜ απείχε από την ψηφοφορία για την τροποποίηση αυτή προκαλώντας την έντονη απορία των παρευρισκομένων βουλευτών δημοσιογράφων. Όπως εξήγησε μετά το πέρας της Ολομέλειας ο βουλευτής Αμμοχώστου του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης, το ΕΛΑΜ, αν και γνώριζε ότι η αλλαγή αυτή είχε περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα, αφού δεν αλλάζει κάτι επί της ουσίας, απείχε από την ψήφιση διότι όπως δήλωσε, η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να διατηρήσει την νομική δυνατότητα να θεσπίσει μελλοντικά και εάν το θελήσει την ποινή του θανάτου, συγκεκριμένα για το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας εν καιρώ πολέμου. Αυτό το αιτιολόγησε αναφέροντας ότι η Κύπρος δεν είναι ούτε Σουηδία ούτε Ελβετία αλλά ένας τόπος ημικατεχόμενος με 40.000 Τούρκους στρατιώτες στο έδαφός της και υπό την μόνιμη απειλή της Τουρκίας.