Ο Πρόεδρος του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Χρίστος Χρίστου, παρουσιάστηκε στην τηλεμαχία που διεξήχθη χθες βράδυ στο ΡΙΚ, για πρώτη φορά μεταξύ των τεσσάρων βασικών διεκδικητών, ξεχωρίζοντας και δίνοντας συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις στα προβλήματα των συμπατριωτών μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι «τρεις» παρουσιάστηκαν να χρησιμοποιούν λέξεις και φράσεις του ΕΛΑΜ, επειδή βλέπουν την Παράταξη μας να κερδίζει έδαφος από το 2008 και να αγκαλιάζεται από την κοινή γνώμη. Με την διαφορά όμως ότι οι «τρεις» έμειναν στα «θα» και επανέλαβαν εαυτούς στην δική τους πολιτική φιλοσοφία που απέτυχε παταγωδώς: από την χειρότερη διακυβέρνηση, του ΑΚΕΛ που κατέστρεψε την οικονομία του τόπου, μέχρι σήμερα, από μια διακυβέρνηση που για 10 χρόνια δεν έκανε τίποτα, και οι σημερινοί υποψήφιοι και εκπρόσωποι της, κοροϊδεύοντας τον λαό, «υπόσχονται και τάζουν» ότι δήθεν θα τα επιλύσουν όλα… Το ΕΛΑΜ όσα διακηρύττει Κύριοι όλα αυτά τα χρόνια τα κάνει πράξη! Δεν μένει σε λόγια όπως εσείς και δεν τα λέει προεκλογικά!…

Ο Χρίστος Χρίστου και το ΕΛΑΜ «δεν παίζουν θέατρο» σε αντίθεση με εσάς.

Ξεκινώντας, σε ερώτηση του δημοσιογράφου (όλες οι ερωτήσεις ήταν κοινές), ποια είναι τα πρώτα πράγματα που θα πράξουμε σε περίπτωση εκλογής μας, ο Χρίστος Χρίστου δήλωσε μεταξύ άλλων ότι επικεντρωνόμαστε στο μεταναστευτικό, αφού η Κύπρος αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα από όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής ένωσης.

Συνέχισε με το Κυπριακό, λέγοντας ότι θα επιδιώξουμε ισχυρές κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία, ανάλογες με αυτές που έχουν επιβληθεί στην Ρωσική Ομοσπονδία, όπως και απαγόρευση πώλησης όπλων στην κατοχική δύναμη.

Με δεδομένη την κλιμακούμενη τουρκική επιθετική ρητορική, διερωτώμαι, είπε ο υποψήφιος μας, τι τρόπους προτείνουν οι ανθυποψήφιοι μου για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες στο Κυπριακό, λαμβάνοντας υπόψη και τις επικείμενες Προεδρικές εκλογές στην Τουρκία. Η απάντηση από τους τρεις γνωστή: θα κινηθούν στην βάση λύσης Ομοσπονδίας σε αντίθεση από εμάς που επιθυμούμε διατήρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και προτείνουμε την λύση ενιαίου κράτους.

Σε άλλη θεματική, αναφορικά με το κράτος πρόνοιας, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ δήλωσε ότι αποτελεί μύθο η σύνταξη των 710 ευρώ, αφού καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες ως ΕΛΑΜ, παραπόνων από πολίτες που λαμβάνουν πολύ λιγότερα.

Το δικό μας πλάνο είναι συγκεκριμένο, τόνισε, και εμπεριέχει μεταξύ άλλων την μείωση των φορολογιών στο ρεύμα, στα καύσιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης. Ταυτόχρονα, το ΕΛΑΜ προτείνει και φορολόγηση των υπερκερδών που σημείωσαν εταιρείες ενέργειας. Επιπλέον ζητούμε, συμπλήρωσε, αποκοπή των εκατομμυρίων που δίνονται κάθε χρόνο σε λαθρομετανάστες, χρήματα τα οποία προέρχονται από τα κρατικά ταμεία και τον Κύπριο φορολογούμενο.

Απαντώντας σε σχόλιο του δημοσιογράφου, ο Χρίστος Χρίστου δήλωσε ότι δεν καλλιεργούμε τον φόβο, αλλά παρουσιάζουμε πραγματικότητες και γεγονότα. 

Αναφορικά με τις τράπεζες, ο υποψήφιος του ΕΛΑΜ τόνισε ότι αγωνιζόμαστε ως Παράταξη να αλλάξουμε το πλαίσιο των εκποιήσεων, και να αποδοθεί επιτέλους δικαιοσύνη με σωστή κατηγοριοποίηση των οφειλετών, ούτως ώστε να βοηθήσουμε αληθινά και πραγματικά τους δανειολήπτες. Δεν βρίσκονται όλοι οι δανειολήπτες στην ίδια μοίρα, είπε. Ο κόσμος έχει χάσει τον ύπνο του.

Ο κ. Χρίστου ερωτήθηκε για τον ρόλο της γυναίκας στην Πολιτεία, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει από το κράτος ορθή αξιοποίηση των γυναικών χωρίς διακρίσεις, υπενθυμίζοντας την πρόταση του ΕΛΑΜ για απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας, που αποτελεί σύμβολο υποταγής της γυναίκας. Επί τη ευκαιρία ο κ. Χρίστου κάλεσε όλα τα πολιτικά κόμματα, που δηλώνουν ότι σέβονται την γυναίκα, να στηρίξουν την πρότασή μας.

Για το μείζων ζήτημα που απασχολεί έντονα την επικαιρότητα, την ΑΤΑ, δήλωσε ότι το ΕΛΑΜ θέλει να εφαρμοστεί η συμφωνία του 2017 και να αποδοθεί στους υπαλλήλους που την δικαιούνται. Ταυτόχρονα είπε πως πρέπει να μειωθεί το κόστος ζωής, αφού τα έξοδα των πολιτών είναι πολύ περισσότερα από τα έσοδα.

Στην συζήτηση δεν θα μπορούσαν να απουσιάσουν τα ζητήματα της Παιδείας, υπενθυμίζοντας ότι το ΕΛΑΜ δεν ψήφισε τα τετράμηνα. Στόχος μας γενικότερα, είπε, να δημιουργήσουμε άνθρωπο με κριτική σκέψη, αλλά και με Εθνική και Θρησκευτική ταυτότητα.

Θέλουμε να μπορούμε ως Κράτος να δημιουργούμε επιστήμονες και τεχνίτες, να αξιοποιούμε τα λαμπρά μυαλά που έχουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία και να μην αναγκάζονται συμπατριώτες μας να ξενιτεύονται.

Τα σενάρια του δεύτερου γύρου των Προεδρικών εκλογών απασχόλησαν την συζήτηση για πολλοστή φορά, με τον Υποψήφιο μας για την Προεδρία της Δημοκρατίας, να δηλώνει ευθαρσώς ότι δεν αποκλείουμε κανέναν από τον διάλογο, σε αντίθεση με άλλους. Εμάς στόχος μας δεν είναι οι καρέκλες και τα Υπουργεία, αλλά η υιοθέτηση των θέσεων μας, προς όφελος της κοινωνίας, γιατί εμάς μας ενδιαφέρει το «αύριο», κατέληξε.

Απαντώντας και στον Υποψήφιο του ΑΚΕΛ, που δήλωσε ότι «δεν θα μιλήσει με το ΕΛΑΜ» πριν την δεύτερη Κυριακή των εκλογών, ο κ. Χρίστου υπενθύμισε ότι ως ΕΛΑΜ έχουμε τεράστιες και αγεφύρωτες διαφορές με το ΑΚΕΛ.

Ολόκληρη η τηλεμαχία στο ΡΙΚ, και η πρώτη μεταξύ Χρίστου Χρίστου, Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Νίκου Χριστοδουλίδη στο βίντεο της ανάρτησης.

Η ανταλλαγή θέσεων και επιχειρημάτων, όπως και ο διάλογος ήταν χαρακτηριστικός. Οι δε θέσεις του υποψηφίου μας έναντι των υπολοίπων είναι αποκαλυπτικές.