Εξετάστηκε σήμερα στην Επιτροπή Εξωτερικών της βουλής μετά από εισήγηση του ΕΛΑΜ, το θέμα του αγωγού EastMed και γενικότερα του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην συνεδρία παρευρέθηκαν ο Υπουργός Εξωτερικών και εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορείου και Ενέργειας.

Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία, ο Πρόεδρος του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου και Υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρίστος Χρίστου, τόνισε πως πάγια θέση μας είναι πως μέσα από το σχέδιο του EastMed ή μέσα από τις εναλλακτικές προτάσεις που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση, πρέπει να προχωρήσουμε επιτέλους στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων οι οποίοι βρίσκονται στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Ο Χρίστος Χρίστου πρόσθεσε πως, σύμφωνα με πληροφόρηση από τον Υπουργό Εξωτερικών, μία διαδικασία με Ευρωπαϊκή  χρηματοδότηση που αφορά στην έρευνα για την βιωσιμότητα του αγωγού, παρεμποδίζεται από την Τουρκία. Τι πράττουμε διερωτήθηκε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ ως Κυπριακή Δημοκρατία για να καταγγείλουμε αυτό το γεγονός και γιατί δεν ζητάμε την συνδρομή των υπολοίπων χωρών, και πως αντιδρά η Ε.Ε όταν βλέπει την Τουρκία να εφαρμόζει επεκτατική πολιτική εις βάρος μιας διαδικασίας που η ίδια έχει εγκρίνει και έχει χρηματοδοτήσει.