ο εξερευνητής της Βρετανίας

Η ρωμαϊκή αυτοκρατορία είχε επεκταθεί στον μέγιστο βαθμό της ιστορίας της, από τις καυτές ερήμους της Αιγύπτου ως τα παγωμένα σύνορα της Βρετανίας με την Καληδονία (αρχαία Σκωτία) και από την Μεσοποταμία ως τον Ατλαντικό ωκεανό που περιέκλειε την Ευρώπη. Οι ρωμαϊκές λεγεώνες είχαν κατακτήσει πολλούς διαφορετικούς λαούς με διαφορετικές γλώσσες και ήθη. Όλη αυτή η έκταση ήταν ως επί το πλείστον ανεξερεύνητη, παρ’ όλο που είχε κατακτηθεί με τα όπλα. Μια από τις πιο ανεξερεύνητες και μυθικές περιοχές στα μάτια του απλού κόσμου ήταν και η αρχαία Βρετανία, για την οποία ακούγονταν τερατώδη πράγματα. Ένας από τους πρώτους εξερευνητές που την περιέπλευσε και την περπάτησε στην ιστορική εποχή, ήταν ο Πυθέας ο Μασσαλιώτης που κατέγραψε όσα είδε και άκουσε στο έργο του «Γης περίοδος» ή «Περί Ωκεανού». Σύμφωνα με τον μύθο (μύθος για τους αρχαίους ήταν η πρωτοϊστορία ή προϊστορία), ονοματοδότης του νησιού ήταν ο Βρετανός, πατέρας της Κελτίνης ή Κελτούς, γυναίκας του ήρωα Ηρακλή που απέκτησε μαζί της έναν γιο τον Κέλτη, γενάρχη των Κελτών. Μια άλλη εκδοχή του μύθου ήταν κατά την ρωμαϊκή παράδοση, ότι το όνομά της το πήρε από τον Βρούτο εγγονό του Αινεία και της Κρέουσας κόρης του βασιλιά Πριάμου της Τροίας. Ένας από τους πρώτους που περιηγήθηκε στην Βρετανία με εντολή ρωμαίου αυτοκράτορα γύρω στο 80 με 84 μ.Χ., ήταν και ο Δημήτριος ο γραμματικός από την Ταρσό (αποικία του Άργους) της Κιλικίας (νότια Τουρκία κοντά στα Άδανα).

Ο Δημήτριος ήταν ένας σοφός και μορφωμένος άνδρας που ταξίδευε στην αυτοκρατορία. Ο αυτοκράτορας τον εμπιστεύθηκε ως αρχηγό μιας αποστολής εξερεύνησης που θα κατέγραφε τα ήθη και τα έθιμα, την γλώσσα του γηγενούς πληθυσμού, καθώς και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Βρετανίας και πώς θα μπορούσαν να τις εκμεταλλευτούν.

Ο Δημήτριος μαζί με την αποστολή του αποβιβάστηκε στις ακτές της Βρετανίας και άρχισε το μακρύ ταξίδι της εξερεύνησης της βρετανικής υπαίθρου, καταγράφοντας τις φυλές που την κατοικούσαν. Κατέγραφε ό,τι του φαινόταν αξιοπερίεργο. Παρατήρησε ότι γύρω από την Βρετανία υπήρχαν πολλά νησιά που ήταν ακατοίκητα. Μερικά απ’ αυτά έφεραν ονόματα Θεών και ηρώων των Ελλήνων όπως του έλεγαν οι γηγενείς, φανερώνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο ότι οι πρόγονοι των Ελλήνων είχαν φτάσει εκεί σε απώτατες εποχές. Ο Δημήτριος παρατηρούσε τα πάντα στην Βρετανία, τους μικρούς οικισμούς και τους άγριους κατοίκους που κατεργάζονταν τον κασσίτερο και τον εμπορεύονταν με Έλληνες, Ρωμαίους και άλλους Κέλτες έμπορους. Περπάτησε την Βρετανία απ’ άκρου εις άκρον μαθαίνοντας τα ήθη των βρετανικών φυλών.

Όταν τέλιωσε αυτό το μακρύ και επίπονο ταξίδι σ’ αυτό το μακρινό σύνορο της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, παρέδωσε στον αυτοκράτορα τις σημειώσεις του και αφηγήθηκε τις εμπειρίες που απέκτησε.

Στο ταξίδι του για την επιστροφή στην πατρίδα του την Ταρσό πέρασε και από τον ομφαλό της γης, τους Δελφούς. Εκεί συνάντησε τον ιερέα των Δελφών, συγγραφέα και ιστορικό Πλούταρχο. Μαζί του ήταν και ο Κλεόμβροτος, ο Σπαρτιάτης που είχε και αυτός επισκεφθεί την Βρετανία. Ο Δημήτριος μετά από παρότρυνση του Πλουτάρχου μοιράσθηκε και μαζί τους τις εμπειρίες και παρατηρήσεις που έκανε στην Βρετανία, τα φαγητά και την θρησκεία των γηγενών.

ΠΗΓΗ