Η πόλη των Πατρών έχει το μοναδικό προνόμιο να εορτάζει δύο απελευθερώσεις της, την ίδια ημέρα, την 4η ημέρα του Οκτωβρίου.

Αυτήν την ημέρα το 1828 αποχώρησε και ο τελευταίος Τούρκος από την Πάτρα. Η πόλη είχε πληρώσει βαρύ φόρο αίματος τη Μεγάλη Εβδομάδα του 1821 όταν ο Γιουσούφ πασάς με τη βοήθεια και του Άγγλου πρόξενου Γκρίν αιματοκύλισε την πόλη, έσφαξε αναρίθμητους κατοίκους κατέστρεψε περιουσίες.

Η πόλη και η πατρίδα δεν πρόλαβαν να απολαύσουν τα αγαθά της ελευθερίας . Οι Βαυαροί με βίαιο τρόπο επιχείρησαν να καταστρέψουν τις εθνικές μας παραδόσεις, τον τρόπο ζωής και την εθνική μας ταυτότητα και προσπάθησαν να εφαρμόσουν με τρόπο σκληρό και απάνθρωπο τις δικές τους απόψεις για τη ζωή και την πορεία του λαού και του Έθνους.

Την 4η Οκτωβρίου 1944 αποχώρησε και ο τελευταίος Γερμανός στρατιώτης από την πόλη. Η οδυνηρή και βαριά κατοχή, που ακολούθησε το έπος της Αλβανίας και των οχυρών της γραμμής Μεταξά, επισώρευσε δεινά στην πατρίδα και το λαό της με την αρπαγή του εθνικού πλούτου, τις σφαγές και τις εκτελέσεις.