Ο πολεμιστής στην ναυμαχία της Σαλαμίνας

Η Περσική αυτοκρατορία είχε εξαπλωθεί σε ένα μεγάλο τμήμα της Ασίας και σε ένα μικρό τμήμα της χερσόνησου του Αίμου, καταλαμβάνοντας τμήματα της περιοχής της Θράκης. Ο Ξέρξης με τους «αθάνατους» και το υπόλοιπο στράτευμα είχαν διαβεί τις Θερμοπύλες, όταν πια ο Λεωνίδας και οι 300 Σπαρτιάτες μαζί με τους 700 Θεσπιείς του Δημόφιλου είχαν περάσει πια τις πύλες της αθανασίας. Ο περσικός στόλος είχε φτάσει στα ανοιχτά της Αττικής και κατευθύνονταν προς το στενό της Σαλαμίνας.

Ανάμεσα στα πλοία που περιλαμβάνονταν στο περσικό στόλο ήταν και ελληνικές τριήρεις από την Ιωνία, την Κύπρο, την Κιλικία, τα νησιά του Αιγαίου και όποιες άλλες περιοχές είχαν σκλαβώσει οι Πέρσες. Οι περισσότεροι Έλληνες που ήταν με τους Πέρσες είχαν πάει μαζί τους με την βια, μιας και οι Πέρσες απειλούσαν με ισοπέδωση όποια πόλη αρνούνταν. Ανάμεσα σε αυτούς τους Έλληνες ήταν και ο τριήραρχος Παναίτιος από την Τήνο, γιος του Σωσιμένους. Όταν οι Πέρσες κύκλωσαν την Σαλαμίνα, ο Παναίτιος με την τριήρη του αυτομόλησε από τον περσικό στόλο και κατευθύνθηκε προς το Ελληνικό στόλο. Ήταν και αυτός Έλληνας και δεν μπορούσε να χτυπήσει τα αδέρφια του. Ο Παναίτιος ενημέρωσε πως οι Πέρσες τους είχαν κυκλώσει. Για αυτόν τον λόγο το όνομα της Τήνου αναγράφηκε στον τρίποδα των Δελφών στο τέλος των περσικών πολέμων με όλες τι πόλεις που συμμάχησαν για να αποκρούσουν τον βάρβαρο της Ασίας. Ο Ξέρξης με όλη την αλαζονεία που τον διέκρινε είχε στήσει τον χρυσό του θρόνο στην κορυφή του όρους Αιγάλεω, για να θαυμάσει όπως πίστευε την νίκη των Περσών.

Ο Παναίτιος μαζί με τα άλλα παλληκάρια της Τήνου παρατάχθηκε με την τριήρη του απέναντι από τους βάρβαρους. Η ναυμαχία ξεκίνησε και οι τριήρεις των Ελλήνων επιτέθηκαν χωρίς κανένα φόβο ενάντια στα πολυάριθμα πλοία των αντιπάλων. 

Ο Παναίτιος έδωσε τις τελευταίες οδηγίες στους άνδρες του. Τα κουπιά χτύπησαν με δύναμη την θάλασσα και η τριήρης έσχισε τα νερά σημαδεύοντας μια τριήρη των βαρβάρων μέσα στο πλήθος. Οι πρώτες φοινικικές τριήρεις συνθλίβονται από τους Έλληνες. Επικράτησε χάος! Οι βάρβαροι αντεπιτέθηκαν. Ο Παναίτιος εμβόλισε μια τριήρη των βαρβάρων τρυπώντας τα πλευρά. Κατευθείαν έδωσε εντολή να πλεύσουν προς τα πίσω ώστε τα νερά να εισέλθουν και να βουλιάξουν την εχθρική τριήρη. 

Η θάλασσα γέμισε πτώματα και κατεστραμμένα ακυβέρνητα πλοία. Ο Αριστείδης ο δίκαιος με καταδρομικό τρόπο κατέλαβε την νησίδα Ψυττάλεια, όπου βρίσκονταν Πέρσες πολεμιστές. Αφού την κατέλαβε σκότωνε όποιον Πέρση ή Φοίνικα έφτανε στο νησάκι από τα πλοία που βούλιαζαν.

Ο Παναίτιος όρθιος στην πλώρη κατεύθυνε το πλοίο, όταν διάφορα ξύλα, πτώματα και οπλισμός μπερδεύονταν ανάμεσα στα κουπιά, δυσκολεύοντας τις κινήσεις τους. Τα βέλη των Περσών σκέπασαν τον ουρανό της Σαλαμίνας, πολλά από τα οποία καρφώθηκαν πάνω στην τριήρη του Παναίτιου, τραυματίζοντας μερικούς από τους άνδρες του.

Ο Ξέρξης όλο αγωνία για την έκβαση της ναυμαχίας, αναπήδησε τρεις φορές από τον θρόνο του, βλέποντας τους Έλληνες να τσακίζουν τα πλοία του. Η νίκη μετά από ώρες σκληρών μαχών έστεψε τους Έλληνες. Εκατοντάδες περσικά πλοία επέπλεαν κατεστραμμένα και μισοβυθισμένα στα στενά της Σαλαμίνας.

Ο Παναίτιος περήφανος μαζί με τους υπόλοιπους Τήνιους σάλπαρε για την Τήνο, μετά τις θυσίες προς τους θεούς. 

Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε τι απέγινε ο Παναίτιος, ούτε και τον τρόπο θανάτου του. Το σίγουρο είναι πως πέθανε δοξασμένος ανάμεσα στους υπόλοιπους Έλληνες.

Αίας ο Τελαμώνιος