Ο Στέλιος Τριταίος γεννήθηκε στο χωριό Πύργος Τηλλυρίας, της επαρχίας Λευκωσίας, το 1930. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο του χωριού του και εργαζόταν στη Λευκωσία. Ήταν παντρεμένος και είχε δύο παιδιά, τον Γιάννη και τον Ανδρέα.

Στον αγώνα της ΕΟΚΑ εντάχθηκε από την αρχή μαζί με τον ήρωα Γεώργιο Νικολάου ενώ συνεργαζόταν με την ανταρτική ομάδα Κάτω Πύργου, καθώς και με τοπικούς παράγοντες της ΕΟΚΑ στην περιοχή. Υπήρξε ο κυριότερος σύνδεσμος της απομονωμένης αυτής περιοχής με τη Λευκωσία. Διευθετούσε την αποστολή της αλληλογραφίας, του οπλισμού και του ρουχισμού των ανταρτών σε σάκους με πίτουρα. Οι Άγγλοι ποτέ δεν μπόρεσαν να ανακαλύψουν οτιδήποτε.

Τον Νοέμβριο του 1956, μετά την εκτέλεση κάποιου προδότη στον Πύργο από την ΕΟΚΑ, η προδοσία συνεχίστηκε από συγγενείς του και συνελήφθησαν πολλά μέλη της οργάνωσης στην περιοχή, μεταξύ των οποίων και ο Στέλιος Τριταίος. Κρατήθηκαν σε στρατόπεδο αεροπόρων μεταξύ Πεντάγειας-Ξερού, όπου και βασανίζονταν επί δεκαεπτά μέρες. Όταν ο Στέλιος Τριταίος αφέθηκε ελεύθερος να πάει στο σπίτι του, ήταν βαριά τραυματισμένος και χτυπημένος από αλυσίδα στο στήθος. Τέθηκε υπό περιορισμό στο σπίτι του, αλλά η κατάστασή του χειροτέρευε. Επανειλημμένες προσπάθειες της συζύγου και των συναγωνιστών του να τον φυγαδεύσουν για θεραπεία στην Αγγλία, όπου βρίσκονταν τα αδέλφια του, απέτυχαν επειδή ο ίδιος δεν μπορούσε να κινηθεί, χωρίς να υποβαστάζεται.

Τον Ιούνιο του 1958, ο κυβερνήτης Σερ Χιου Φουτ, που είχε αντικαταστήσει από τα τέλη του προηγούμενου έτους τον κυβερνήτη στρατάρχη Χάρτινγκ, διευκόλυνε, σε μια χειρονομία πολιτικής σκοπιμότητας, την αποστολή του Τριταίου στο Λονδίνο για θεραπεία. Στις 17 Ιουνίου του 1958 υποβλήθηκε σε εγχείρηση καρδιάς.Σύμφωνα με τον αρχίατρο Σκότς που τον χειρούργησε, ο ήρωας ήταν ήδη νεκρός από τη στιγμή που δέχθηκε τόσο δυνατό χτύπημα στο στήθος. Του είχε προκαλέσει νέκρωση τμήματος της καρδιάς, και με την αφαίρεση αυτού του τμήματος ο θάνατος επήλθε για τον ήρωας, δύο ώρες μετά την εγχείρηση.