Σαν σήμερα περνάει άλλος ένας Αγωνιστής της ΕΟΚΑ στο Πάνθεο των Ηρώων, μαζί με τους άλλους Συναγωνιστές του, που έδωσαν τη ζωή τους για την Ελευθερία!

Ο Ιάκωβος Χριστοδουλίδης, γεννήθηκε στο χωριό Αρόδες της επαρχίας της Πάφου το 1939. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο Αρόδων και ήταν τελειόφοιτος του Γυμνασίου Πάφου. Τόσο στο σχολείο, όσο και στο χωριό του, ήταν ενεργό μέλος της ΕΟΚΑ.

Το τέλος του προδιαγραφόταν στα τραγικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά την επίθεση της ΕΟΚΑ εναντίον Άγγλων στρατιωτών, στις 12 Σεπτεμβρίου του 1958 στο χωριό Γιόλου της επαρχίας Πάφου.

Κατά την επίθεση, σκοτώθηκε ένας Άγγλος στρατιώτης και τραυματίστηκαν άλλοι δύο. Στρατιώτες που κατέφθασαν στο χωριό, επιτέθηκαν στους κατοίκους του και στους κατοίκους πέντε χωριών της γύρω περιοχής. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, προέβησαν σε έκτροπα, ιεροσυλίες, χτυπούσαν αδιάκριτα γυναικόπαιδα και ηλικιωμένους, τραυμάτιζαν με λογχισμούς και κατέστρεφαν ότι υπήρχε στο πέρασμά τους!

Στο χωριό Κάθικας, ο Χαράλαμπος Καλαϊτζής, αντικρίζοντας τους Άγγλους στρατιώτες να ορμάνε στο σπίτι του, όρμησε πρώτος πάνω τους και όντας εξαγριωμένος σκοτώνει τρεις, προτού τον ρίξουν νεκρό οι σφαίρες του εχθρού. Στη κηδεία του, μαζεύτηκε χιλιάδες κόσμος και εκεί ο Ιάκωβος Χριστοδουλίδης αποφασίζει να τιμήσει τη θυσία του ήρωα εκφωνώντας τον επικήδειο.

Όμως, στιγματίστηκε από τους Άγγλους στρατιώτες που παρακολουθούσαν τη κηδεία και στο τέλος τον ακολούθησαν μέσα στο πλήθος.

Όταν ο εχθρός πήρε θέση στα υψώματα και σε όλες τις εξόδους του χωριού προς τις Αρόδες, το Στρουμπί και την Πέγεια, οι κάτοικοι των Αρόδων, κατέφυγαν όλοι μαζί για λόγους ασφαλείας, πεζοί προς το χωριό τους. Τότε οι στρατιώτες, ανέκοψαν το δρόμο και άρχισαν να τους κτυπούν. Εκεί, απομόνωσαν και τον Ιάκωβο Χριστοδουλίδη και τον σκότωσαν πυροβολώντας τον, εν ψυχρώ στις 15 Σεπτεμβρίου.

Ακόμα και κατά τη διάρκεια της κηδείας του, οι Άγγλοι για εκφοβισμό και προσπαθώντας να κατευνάσουν το φρόνημα του λαού για ελευθερία, έριξαν πυροβολισμούς τραυματίζοντας έναν από τους παρευρισκόμενους…

ΑΘΑΝΑΤΟΣ!