Σύμφωνα με το σημερινό πρωτοσέλιδο της “Χαβαντίς”, συνολικά 1200 άτομα έχουν το δικαίωμα να αιτηθούν παραχώρηση “υπηκοότητας” του ψευδοκράτους, μετά από απόφαση της “συγκυβέρνησης» Κόμματος Εθνικής Ενότητας και Δημοκρατικού Κόμματος. Όσοι κατά την προηγούμενη “κυβέρνηση” παραχωρήθηκε άδεια εργασίας, έχουν συμπληρώσει 11 χρόνια στα κατεχόμενα και έχουν καθαρό ποινικό μητρώο μπορούν να αιτηθούν για την παραχώρηση της “υπηκοότητας”.   Γράφει ακόμα ότι, ενώ προηγούμενα ένα από τα σημαντικότερα κριτήρια ήταν τα 12 χρόνια μόνιμης παραμονής και εργασίας στα κατεχόμενα, τώρα η περίοδος μειώνεται σε 11 χρόνια.   Στοιχεία του “Γραφείου Εργασίας” των κατεχόμενα, αναφέρουν ότι δικαίωμα για αίτηση για παραχώρηση “υπηκοότητας” έχουν 1200 άτομα.   Τα χειρότερα όμως έπονται αφού και άλλοι θα κάνουν αίτηση το 2017 και το 2018.   Η εφημερίδα αναφέρει ότι αν η απόφαση με τα ίδια κριτήρια ισχύσει και για τα υπόλοιπα χρόνια, τότε αναμένεται το 2017 να μπορούν να αιτηθούν 1400 και το 2018, 995 άτομα.   Σημαντικό όμως είναι ότι σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε όσους παραχωρηθεί “υπηκοότητα” αυτόματα “υπήκοος” θα θεωρείται και ο/ η σύζυγος αλλά και τα παιδιά τους κάτω των 18 ετών.  

Στην βάση των διαπραγματεύσεων και τις συνεχείς υποχωρήσεις της δικής μας πλευράς, τρέχει η Τουρκία να πολιτογραφήσει όσους περισσότερους εποίκους μπορεί, για να μπορεί να αλλάξει δημογραφικά το νησί. Δυστυχώς η δική μας πλευρά παρακολουθεί αμέτοχη τα όσα τεκταίνονται, λέγοντας σε όλες τις αξιώσεις της Τουρκίας «ΝΑΙ».

Παρακολουθούμε αμέτοχοι τις εξελίξεις και δεν αντιδρούμε, σημειώνοντας συνεχείς ήττες, αφού δεν έχουμε το σθένος να σηκώσουμε ανάστημα και να κατηγορήσουμε την Τουρκία. Όσο εμείς υποχωρούμε άλλο τόσο η Τουρκία προχωρεί τα σχέδια της.