Εξετάστηκε στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Δημογραφικού η δημογραφική αλλοίωση που συντελείτε στο Κέντρο της Παλιάς Λευκωσίας, καθώς και επιπτώσεις που έχει επιφέρει.

Πολλοί είναι αυτοί που αναγνωρίζουν το πρόβλημα, εντούτοις μόνο το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) τόλμησε να ασχοληθεί και να φέρει στην επιφάνεια τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο Κέντρο της Παλιάς Λευκωσίας, που χωρίς να μεγαλοποιούμε τα πράγματα, τελεί υπό κατοχή.

Να θυμίσουμε μετά από εντονότατες πιέσεις της Παράταξής μας και συνεχή διαβήματα, ξεκίνησαν οι πεζές περιπολίες στο ιστορικό κέντρο, υπάρχει πλέον μόνιμο περίπολο, ενώ έχει επαναλειτουργήσει ο αστυνομικός σταθμός, που για πολλά χρόνια ήταν εγκαταλειμμένος.

Επί τη ευκαιρία της σημερινής συνεδρίασης, κάτοικοι και καταστηματάρχες, έφεραν στην δημοσιότητα διάφορα καθημερινά προβλήματα, που μπορεί κάποιους να τους εκπλήσσουν, αλλά δυστυχώς είναι η τραγική τους καθημερινότητα.

Γκετοποίηση του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας, αύξηση της εγκληματικότητας και ευνοϊκό περιβάλλον για αθέμιτο ανταγωνισμό, με το κράτος και τις αρμόδιες υπηρεσίες να σηκώνει τα χέρια ψηλά, αφού δεν υπάρχει η απαραίτητη πολιτική βούληση να συντονίσει κατάλληλα.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της επιτροπής ο Βουλευτής Αμμοχώστου, Λίνος Παπαγιάννης ανέφερε:

Οι κάτοικοι, καθώς και οι καταστηματάρχες από διάφορους Συνδέσμους, έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή είναι τραγικά. Δυστυχώς αντιμετωπίζουν, όσα το κράτος δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει και να επιλύσει.

Θα γίνω πιο συγκεκριμένος. Έχουν καταγγείλει αθέμιτο ανταγωνισμό με επιχειρήσεις που δεν υπόκεινται σε κανένα έλεγχο και ανήκουν σε αλλοδαπούς. Έχουν καταγγείλει περιστατικά βίας που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, καθώς άλλα νέα περιστατικά.  Έχουν καταγγείλει τον υπερπληθυσμό της περιοχής από παράνομους μετανάστες.

Το πιο τραγικό από όλα, είναι το γεγονός ότι σαν πολιτεία δεν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο να αντιμετωπιστεί το τεράστιο αυτό πρόβλημα.

Όσες συνεδριάσεις και να γίνουν, όσοι κάτοικοι και να προσκληθούν το πρόβλημα δεν θα επιληφθεί αν δεν αποφασίσει η Κυβέρνηση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα που θα επιλύουν ριζικά το πρόβλημα.

Η Κυβέρνηση διαχρονικά έπρεπε να ήταν πολύ πιο σκληρή στην αντιμετώπιση του δημογραφικού, καθώς με τις πολιτικές που ακολουθούν μέχρι σήμερα, έχει ως αποτέλεσμα να χάνεται ακόμα ένα μέρος της Κύπρου, η παλιά Λευκωσία.