Συναγωνιστές από την Επαρχιακής Επιτροπή Λευκωσίας, το Μέτωπο Νεολαίας και την Ομάδα Πρωτοβουλίας Τροόδους του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) παρευρέθηκαν το πρωί της Κυριακής 8 Δεκεμβρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου, στο χωριό Σπήλια στην εκδήλωση προς τιμή όλων όσων συμμετείχαν στην Ιστορική Μάχη των Σπηλιών που έγινε στις 11 Δεκεμβρίου το 1955.

Η μάχη στα Σπήλια αποτέλεσε μια από τις πιο επικές μάχες του Αγώνα της ΕΟΚΑ. Τον Δεκέμβριο του 1955 ο Γρηγόρης Αυξεντίου είχε κληθεί από τον Διγενή στο Αρχηγείο της ΕΟΚΑ, πλησίον του χωριού Σπήλια. Μετά από προδοσία, η τοποθεσία του αρχηγείου υποδείχτηκε στους Άγγλους, που είχαν περικυκλώσει με εκατοντάδες στρατιώτες τα θρυλικά λημέρια της ΕΟΚΑ. Με πολεμική μαεστρία ο Αυξεντίου εκμεταλλευόμενος την πυκνή ομίχλη έβαλε δύο βρετανικά τάγματα να αλληλοπυροβολούνται, ώστε να ξεφύγουν ανάμεσά τους τα παλληκάρια της ΕΟΚΑ και ο Αρχηγός της Γεώργιος Γρίβας Διγενής.

Στον Ιερό Ναό, εκ μέρους του Προέδρου του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)  Χρίστου Χρίστου στεφάνι κατέθεσε ο Επαρχιακός Λευκωσίας Κυριάκος Λοϊζίδης, ενώ εκ μέρους της Ομάδας Πρωτοβουλίας Τροόδους, ο συναγωνιστής Νίκος Χρυσοστόμου.

Στη συνέχεια οι συναγωνιστές επισκέφτηκαν τα θρυλικά λημέρια της ΕΟΚΑ, όπου στην αρχή του αγώνα είχε στηθεί το Αρχηγείο της Οργάνωσης, όπου ο συναγωνιστής Φειδίας Ανδρέου κατέθεσε συμβολικά στεφάνι εκ μέρους της Ομάδας Πρωτοβουλίας Τροόδους. Περπατώντας στις απόκρημνες κορφές που βάδισαν τα παλληκάρια της ΕΟΚΑ, οι συναγωνιστές έδωσαν την υπόσχεση της συνέχισης του αγώνα των ένδοξων προγόνων μας.