Στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων εξετάστηκε ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Εργασίας για τη νέα χρονιά. Δυστυχώς διαπιστώσαμε για ακόμη μία φορά ότι μας χωρίζει χάσμα με την κυβέρνηση όσον αφορά το συγκεκριμένο υπουργείο και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τα προβλήματα της κοινωνίας.

Οι δαπάνες για την κοινωνική πολιτική, η αντιμετώπιση του συνταξιοδοτικού καθώς και τα κρατικά κονδύλια που δίνονται για το μεταναστευτικό, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι έχουμε εντελώς διαφορετική φιλοσοφία και αντίληψη από την κυβέρνηση, για το τι πραγματικά συμβαίνει στη κοινωνία.

Σε ακόμα ένα προϋπολογισμό, βλέπουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους να είναι ξεχασμένοι και αδικημένοι, την ίδια ώρα που μόνο το υπουργείο εργασίας θα δαπανήσει 12 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των μεταναστών. Την ίδια στιγμή που κάθε εβδομάδα το υπουργείο μας ενημερώνει ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα για αυξημένα κονδύλια, για να μπορέσουμε να στηρίξουμε περαιτέρω διάφορες ευάλωτες ομάδες συμπατριωτών μας, βλέπουμε με πόση ευκολία αυξάνονται δραματικά οι δαπάνες για στήριξη των μεταναστών.

Η Κύπρος και η Ελλάδα είναι οι μοναδικές χώρες που συνεχίζουν να δέχονται σε τόσο υψηλό βαθμό αυξημένες ροές μεταναστών, ενώ την ίδια στιγμή όλες οι υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες αρνούνται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με τον ίδιον τρόπον.

Η αδικία με την οποία αντιμετωπίζει αυτό το κράτος τους συμπατριώτες μας είναι κάτι που το καταγγέλλουμε συνεχώς. Σε αυτό το σημείο θέλω να καταγγείλω την υποκρισία, τόσο της κυβέρνησης, όσο και των υπολοίπων πολιτικών κομμάτων, που με κάθε ευκαιρία το τελευταίο διάστημα δηλώνουν ότι «το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», ότι «υπάρχει αυξημένη ροή μεταναστών και πρέπει αυτό το κράτος να πράξει επιτέλους κάτι» και γενικότερα οι τοποθετήσεις τους, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με αυτό που πραγματικά πράττουν στη βουλή.

Επειδή πρέπει να κρινόμαστε από τις πράξεις μαζί και όχι από τι λέμε, καλώ όποιον αμφισβητεί αυτά που έχω δηλώσει, να ανατρέξει στους προηγούμενους προϋπολογισμούς και στις δεκάδες τροπολογίες που έχουμε καταθέσει, για να δει τι έχουν ψηφίσει όλοι οι υπόλοιποι και να δουν και σε λίγες μέρες τι θα πράξουν τα υπόλοιπα κόμματα για άλλη μια φορά.

Ένα κεφάλαιο που αξίζει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία είναι η στήριξη του υπουργείου εργασίας και κατ’ επέκταση της κυβέρνησης προς τα άτομα με αναπηρίες. Όπως έχουμε δηλώσει διάφορες φορές, δεν πρέπει τα άτομα με αναπηρία να στηρίζονται μόνο με κάποια επιδόματα. Η στήριξη σε αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να είναι πολυεπίπεδη και η ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία, πρέπει να γίνεται τόσο με την παροχή εργασίας, αλλά και η αντιμετώπιση που θα έχουν από το κράτος, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τους κάνει να νιώσουν υποδεέστεροι πολίτες.

Ακόμα ένα κεφάλαιο που το Υπουργείο Εργασίας, η κυβέρνηση και το Υφυπουργείο Οικονομικών δεν έχουν πράξει τα αναμενόμενα, είναι το κεφάλαιο των συντάξεων. Ακούμε εδώ και τρία χρόνια ότι θα γίνουν μελέτες, ότι θα αυξηθούν τα κονδύλια, ότι θα στείλουν στηριχθούν αυτοί οι άνθρωποι, αλλά στην πράξη δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο να συμβαίνει. Έχουμε καταθέσει τέσσερεις συγκεκριμένες προτάσεις ενώπιον του Υπουργείου και ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, που δεν έχουν μέχρι σήμερα υλοποιηθεί, αλλά ούτε και έχουμε δει τις οποιεσδήποτε κινήσεις ούτως ώστε αυτές οι προτάσεις να υλοποιηθούν στο μέλλον. Να θυμίσω ότι πέρσι στη συζήτηση για τους προϋπολογισμούς, η κυβέρνηση, ο ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ, είχαν εξαγγείλει ότι θα δώσουν 50 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους. Πέραν εκείνου του ποσού, με τη νέα χρονιά, δηλαδή φέτος, θα έδιναν ακόμη 50 ευρώ, κάτι τέτοιο όμως δεν έχει συμβεί και το υπενθυμίζω καθώς κατά καιρούς έχουμε ακούσει διάφορα, που στο τέλος δεν υλοποιούνται.

Το τελευταίο σημείο στο οποίο θα ήθελα να σταθώ, είναι ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα με την υπογεννητικότητα. Σε ένα λογικό άνθρωπο, θα έπρεπε να φαντάζει δεδομένο το γεγονός ότι αυτό το κράτος θα έπρεπε να στηρίξει πρακτικά τα νέα ζευγάρια έτσι ώστε να ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα. Αντ’ αυτού, βλέπουμε τα κονδύλια για το συγκεκριμένο θέμα να μειώνονται και ενώ υπάρχει δημόσια κατακραυγή ότι δεν μπορεί από τις γεννήσεις των νέων ζευγαριών να αναπληρωθεί ο πληθυσμός που χάνεται, δεν έχουμε δει καμία κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση.

*Δηλώσεις στο ΜΜΕ*

Λίνος Παπαγιάννης
Βουλευτής Αμμοχώστου
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)