Ο νέος νόμος που θα ρυθμίζει την κατοχή σκύλων απασχόλησε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος σήμερα. Το τροποποιητικό αυτό νομοσχέδιο εξαγγέλθηκε από την Κυβέρνηση το 2015 και έκτοτε “πηγαινοέρχεται” μεταξύ υπηρεσιών, Υπουργικού Συμβουλίου και Βουλής, χωρίς να προχωρήσει η ψήφισή του. Η υπάρχουσα νομοθεσία για τους σκύλους χρονολογείται από το 2002 και κατά γενική ομολογία δεν εφαρμόζεται στην πληρότητά της, ενώ δημιουργεί αχρείαστη γραφειοκρατία.

Για ακόμη μία φορά η Κυβέρνηση έφερε σε αμήχανη θέση τους βουλευτές, αφού, όπως προέκυψε από την συζήτηση, η δίμηνη αναβολή της συζήτησης του νομοσχεδίου, δεν χρησιμοποιήθηκε για να ολοκληρωθεί η ημιτελής δημόσια διαβούλευση αλλά ούτε προχώρησε η νομοτεχνική εξέτασή του από την Νομική Υπηρεσία. Προς έκπληξη των παρισταμένων, εκπρόσωποι φορέων του κράτους, (υπουργείο Δικαιοσύνης, Αστυνομία Κύπρου κ.α.) δήλωσαν πως δεν είχαν καμία επίσημη ενημέρωση για τις διατάξεις του νομοσχεδίου, ούτε καν για αυτές που τις αφορούν άμεσα.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων κατηγόρησαν του εκπροσώπους του αρμόδιου Υπουργείου, ότι το νομοσχέδιο στην μορφή που βρίσκεται, όχι μόνο δεν διορθώνει τις όποιες δυσλειτουργίες της υπάρχουσας νομοθεσίας, αλλά θα δημιουργήσει νέα. Η κριτική τους επικεντρώθηκε στις διατάξεις που αφορούν την αύξηση των ετήσιων τελών στους ιδιοκτήτες σκύλων, στην αυθαίρετη κατάρτιση λίστας με ράτσες σκύλων που χαρακτηρίζονται “επικίνδυνοι” (με πολλαπλάσιο τέλος για τον ιδιοκτήτη τους), στην θέσπιση ανώτατου ορίου 2 σκύλων ανά ιδιοκτήτη και στις διατάξεις για την στείρωση των σκύλων και την ευθανασία αδέσποτων. Τα πυρά τους κατά των εκπροσώπων το υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος έστρεψαν και οι εκπρόσωποι Παγκύπριου Κτηνιατρικού Συλλόγου και του Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Εκπαιδευτών Σκύλων.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης, δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής ότι το νομοσχέδιο κινείται σε λάθος κατεύθυνση, αφού θα δημιουργήσει πολλά περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει. Κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι οι αλλαγές που ζητά να γίνουν στο νομοσχέδιο για τους σκύλους έχουν κυρίως εισπρακτικό χαρακτήρα και θα αυξήσουν αδικαιολόγητα την γραφειοκρατία, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά “είναι απαράδεκτο η Κυβέρνηση να βλέπει τους ιδιοκτήτες σκύλων ως ταμειακές μηχανές για επιπλέον έσοδα”. Συμπλήρωσε πως η μεγάλη αύξηση στα τέλη (από 10 ευρώ στα 40)  θα οδηγήσει μαθηματικά στην αύξηση των αδέσποτων ενώ παράλληλα θα αποθαρρύνει τους φιλόζωους από το να υιοθετήσουν αδέσποτα. Τέλος, σχολιάζοντας την λίστα με επικίνδυνες ράτσες σκύλων, είπε πως δεν υπάρχουν επικίνδυνοι σκύλοι αλλά επικίνδυνοι ιδιοκτήτες που ανατρέφουν λανθασμένα τα σκυλιά τους.

Το νομοσχέδιο αποσύρθηκε για ακόμη μια φορά από την Επιτροπή και αναμένεται να διεξαχθεί (επιτέλους) ολοκληρωμένη διαβούλευση με τις υπηρεσίες που επηρεάζονται και τις φιλοζωικές οργανώσεις.