Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ και Βουλευτής Λευκωσίας, Χρίστος Χρίστου προήδρευσε σήμερα στο 1ο μέρος της Συνεδρίας της Επιτροπής Υγείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, κατά την εξέταση του θέματος για τα προβλήματα στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Μετά το τέλος της Επιτροπής δήλωσε:

“Εξετάστηκε σήμερα από την Επιτροπή Υγείας της Βουλής η κατάσταση των δημοσίων νοσηλευτηρίων όπως αυτή διαμορφώνεται σήμερα. Θα πρέπει να τονίσουμε πως υπάρχουν πολλαπλά προβλήματα τα οποία πρέπει άμεσα να τύχουν αντιμετώπισης. Υπάρχουν προβλήματα στη στελέχωση των δημοσίων νοσηλευτηρίων όσον αφορά συγκεκριμένες ειδικότητες ιατρών καθώς και νοσηλευτικού προσωπικού. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να θυμίσω πως αναμενόταν η πρόσληψη 160 νοσηλευτών από τα τέλη Ιουλίου, όμως έχουμε φτάσει σχεδόν στα τέλη Σεπτεμβρίου χωρίς να έχει υλοποιηθεί αυτή η φάση.

Με τις υποσχέσεις που πήραμε σήμερα από τον ΟΚΥΠΥ αναμένουμε ότι από τις επόμενες εβδομάδες τουλάχιστον αυτό το ζήτημα θα τύχει του ανάλογου χειρισμού και τα δημόσια νοσηλευτήρια θα αρχίσουν να υποδέχονται τους νέους νοσηλευτές.

Επίσης, υπάρχει πρόβλημα κτιριακών υποδομών όπως στο Μακάρειο Νοσοκομείο και ειδικότερα στη Κλινική Μονάδα Νεογνών, το Κέντρο Θαλασσαιμίας Πάφου, στο Νοσοκομείο Λεμεσού και σε άλλα δημόσια νοσηλευτήρια.

Θεωρούμε πως αν σεβόμαστε του πολίτες αυτού του τόπου που αυτή τη στιγμή όλοι με τον τρόπο τους στηρίζουν το ΓΕΣΥ θα πρέπει να δούμε αυτά τα προβλήματα σαν Πολιτεία γιατί όλες οι πολιτικές δυνάμεις έβαλαν πλάτες για να υπάρξει εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας. Επομένως οι ευθύνες που έχουν σήμερα οι αρμόδιοι απέναντι στην κοινωνία, στον κάθε ασθενή αλλά και την ίδια την Επιτροπή Υγείας είναι βαρύτατες και θα πρέπει να μας ζητήσουν να συμβάλουμε με το δικό μας τρόπο. Από την άλλη όμως οφείλουν να δουν αυτά ακριβώς τα προβλήματα τα οποία έχω αναφέρει.

Το ΕΛΑΜ σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσει τα δημόσια νοσηλευτήρια να πάψουν να εξυπηρετούν τον πολίτη και από την άλλη ούτε να σκεφτόμαστε δεν θέλουμε πως υπάρχει απώτερος σκοπός κάποια στιγμή η Δημόσια Υγεία να καταλήξει μόνο σε χέρια ιδιωτών.”