«Alors, c’est la guerre», «Λοιπόν, έχουμε πόλεμο». Αυτή ήταν απάντηση του Ιωάννη Μεταξά, μόλις διάβασε το τελεσίγραφο που του παρέδωσε ο Ιταλός πρέσβης στην Ελλάδα, Εμμανουέλ Γκράτσι, τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου του 1940, που ζητούσε την κατάληψη από τις Ιταλικές δυνάμεις κάποιων στρατηγικών τοποθεσιών στην Ελλάδα.

Στο παρόν άρθρο θα αναφερθώ σε ένα διαχρονικό μύθο που ξεστομίζουν διάφοροι εδώ και δεκαετίες και στον ρόλο που διαδραμάτισε η εθνομηδενιστική αριστερά εκείνο το διάστημα. Επίσης, θα κάνω μια εκτενής σύγκριση μεταξύ της τότε πολιτικής ηγεσίας της χώρας και της σημερινής πολιτικής ηγεσίας, η οποία διαχειρίζεται τις τύχες του λαού και της πατρίδας μας.

Ακούμε συνεχώς διάφορους, συνήθως επικριτές του Ιωάννη Μεταξά και του εθνικού καθεστώτος της 4ης Αυγούστου, να διαλαλούν δεξιά κι αριστερά πως «το ΟΧΙ το έχει πει ο Ελληνικός λαός και όχι ο «φασίστας» και «δικτάτορας» Μεταξάς, ο οποίος αναγκάστηκε να απορρίψει το τελεσίγραφο, φοβούμενος την επερχόμενη λαϊκή οργή εναντίον του». Ασφαλώς, το «ΟΧΙ» το είπε πρώτα ο Ιωάννης Μεταξάς και στην συνεχεία το είπε και ο Ελληνικός λαός. Το βέβαιο είναι πως, εάν ο Μεταξάς δεν απέρριπτε το τελεσίγραφο και το αποδεχόταν, οι Ιταλικές δυνάμεις θα εισέβαλαν στην χώρα και θα την κατελάμβαναν, χωρίς ο Ελληνικός  λαός  να είχε την δυνατότητα να αντικρούσει με αποτελεσματικότητα την ξένη εισβολή στα πάτρια εδάφη.

Την περίοδο της Ιταλικής εισβολής στην χώρα, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας παρότρυνε τους υποστηρικτές του, να μην πολεμήσουν κατά των εισβολέων. Κι αυτό, γιατί το 1939 είχε υπογραφτεί το Γερμανοσοβιετικό σύμφωνο ανάμεσα στη  Γερμανία και  την Σοβιετική Ένωση, το σύμφωνο Ρίμπετροπ-Μολοτόφ. Ήταν σύμφωνο μη επίθεσης μεταξύ της Γερμανίας και της Σοβιετικής Ένωσης. Οι εκπρόσωποι του ΑΚΕΛ οι οποίοι παρελαύνουν στα πάνελ και ξεστομίζουν ύβρεις εναντίον του κινήματος μας, ας σταματήσουν επιτέλους να μας αποκαλούν «ναζί» και «φασίστες», από την στιγμή που είναι ιστορικά βέβαιο πως οι πνευματικοί τους πρόγονοι συνεργάστηκαν με τους ναζί.

Πιο κάτω θα αποκαλύψω  τον ανθελληνικό και προδοτικό ρόλο που έπαιξε το αδελφό κόμμα του ΑΚΕΛ, στα γεγονότα του 1940. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας μέσω ανακοινώσεων, καλούσε τον Ελληνικό λαό να μην συμμετάσχει στον πόλεμο. Στις 26 Νοεμβρίου 1940,ο Ζαχαριάδης έγραφε τα εξής σε επιστολή του: «Ενάντια στη θέληση του λαού ο Μεταξάς έκανε και κάνει τον πόλεμο ενάντια στην Ιταλία σα μια επιχείρηση αντιλαϊκή – πλουτοκρατική – καταχτητική – φασιστική – ιμπεριαλιστική. Ο λαός είναι αποφασιστικά ενάντια σ’ ένα τέτοιο πόλεμο. …Έξω απ’ αυτά, η Ελλάδα δεν έχει καμία θέση στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ανάμεσα στην Αγγλία και Ιταλία-Γερμανία» (πηγή: «Ν. Ζαχαριάδη-Συλλογή Έργων», έκδοση Κ.Ε. του ΚΚΕ).

Σε άλλη του επιστολή, στις 15 Ιανουαρίου 1941 γράφει: «Ο Μεταξάς από την πρώτη στιγμή έκανε πόλεμο φασιστικό – καταχτητικό… Το αίμα των φαντάρων μας χύνεται άδικα, σήμερα δε ο εγγλέζικος ιμπεριαλισμός εισπράττει σε αίμα των παιδιών της Ελλάδας, τους τόκους του κεφαλαίου που διέθεσε το 1935-36 για την παλινόρθωση του Γεωργίου και την εγκαθίδρυση της μοναρχοφασιστικής δικτατορίας του Μεταξά. Οι λαοί και φαντάροι της Ελλάδας και της Ιταλίας δεν είναι εχθροί μα αδέλφια και η συναδέλφωσή τους στο μέτωπο θα σταματήσει τον πόλεμο …».
«Καλούμε τους πολεμιστές μας ν’ αρνηθούν να πολεμήσουν πέρα απ’ τα σύνορα της πατρίδας μας. Τι ζητάμε στην Αλβανία; Που μας πάνε; Ο λαός μας δε θέλει δεύτερο Σαγγάριο» (πηγή: «ΚΚΕ- Επίσημα Κείμενα», τόμος Ε΄, σελ. 11-16).

Ο Εθνικός κυβερνήτης του «ΟΧΙ», Ιωάννης Μεταξάς, στην κρίσιμη φάση όπου ο ξένος δυνάστης απειλούσε την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας, στάθηκε αντάξιος των περιστάσεων, αλλά και των προγόνων του, και με απαράμιλλο σθένος και τόλμη, έδωσε το σύνθημα για την έναρξη του αγώνα για την υπεράσπιση του Ελληνικού λαού και της πατρίδας μας. Ώθησε τον λαό να ριχτεί στον αγώνα για την προάσπιση της τιμής και της αξιοπρέπειας ολόκληρου του Έθνους.

Εν έτη 2017, οι πολιτικάντηδες του σάπιου πολιτικού συστήματος της σήψης, της διαφθοράς και της υποταγής, μας έχουν οδηγήσει στο χείλος της εθνικής καταστροφής. Σε κρίσιμες στιγμές για την πατρίδα, επέδειξαν δειλία, υποχωρητικότητα, υποταγή και υποτακτικότητα.

Οι Έλληνες Εθνικιστές, με φάρο τους ήρωες του Έθνους και οδηγό την λαμπρή Ελληνική μας ιστορία, έχουμε καθήκον και χρέος  να σταθούμε εμπόδιο στον επιχειρούμενο αφελληνισμό της πατρίδας μας. Θα δώσουμε τον αγώνα τον καλό, μέχρι να γκρεμίσουμε αυτό το σάπιο και αμαρτωλό καθεστώς που καταδυναστεύει τον λαό και την πατρίδα.

Σωτήρης Παπακυριακού
Μέτωπο Νεολαίας
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)