Η διεύρυνση της ατζέντας των συζητήσεων στις διαπραγματεύσεις επιβεβαιώνει την προσπάθεια να καλυφθούν όλο και περισσότερες πτυχές του Κυπριακού τις επόμενες εβδομάδες. Οι δύο διαπραγματευτικές ομάδες συναντήθηκαν επανελημμένως και είναι σαφές πως δεν περιορίζονται στο περιουσιακό και τα κριτήρια εδαφικού, θέματα που θα συζητήσουν ο Νίκος Ανανστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί την ερχόμενη Τρίτη.Συζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες, διαδοχικά όλα τα θέματα καταγράφοντας συγκλίσεις και αποκλίσεις. Πρέπει να ολοκληρωθεί το παζλ και να διαμορφωθεί η μεγάλη εικόνα ενόψει και των επαφών στη Νέα Υόρκη, ανέφερε χαρακτηριστικά ενημερωμένη πηγή.Ο Μουσταφά Ακιντζί εξήγησε τι έχει συμφωνηθεί επί της αρχής στο περιουσιακό, αναδεικνύοντας δύο στοιχεία: Τα δικαιώματα του χρήστη και τη θεραπεία της αποζημίωσης.

Σε δημόσιες τοποθετήσεις του κατέθεσε τις εξής απόψεις:Όπως ανέφερε η αποδοχή του ατομικού δικαιώματος στην περιουσία δεν σημαίνει ότι μόνο ο “πρώην ιδιοκτήτης” θα έχει την επιλογή να αποφασίσει τι θα γίνει με την περιουσία του, παραπέμποντας στον χρήστη. Αυτό, όπως υποστήριξε, το κατέστησε σαφές και στην κοινή δήλωση. Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε πως η υπόθεση Δημόπουλος στο ΕΔΑΔ αναγνώρισε δικαιώματα στα άτομα που χρησιμοποιούσαν μια περιουσία για μακρύ χρονικό διάστημα. 

Είπε πως η λεγόμενη “επιτροπή αποζημιώσεων” δημιουργήθηκε στη βάση της αναγνώρισης του ατομικού δικαιώματος στην περιουσία. Θέλοντας να αναδείξει προφανώς πως θεραπεία και επιλογή δεν είναι μόνο η αποκατάσταση και πως ο χρήστης έχει δικαιώματα παρέπεμψε στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου. “Η Τουρκία πλήρωσε ένα εκατομμύριο ευρώ στην Τιτίνα Λοϊζίδου διότι έγινε αποδεκτό το ατομικό της δικαίωμα”.Επανέλαβε πως οι διαφορές, διενέξεις όπως ακριβώς τις χαρακτήρισε, θα επιλύονται μετά τη λύση από την “Επιτροπή Περιουσιών”, στη βάση των κριτηρίων που θα συμφωνηθούν. Η “Επιτροπή” θα αποτελείται από ίσον αριθμό Τουρκο”κυπρίων” και Ελληνοκυπρίων.

Ανέφερε μάλιστα πως, “δεν είναι σωστό οι Ελληνοκύπριοι να κτυπούν τις πόρτες Τουρκο’κυπρίων’, κρατώντας στα χέρια τους τους τίτλους ιδιοκτησίας των οικιών τους”. Ο κατοχικός ηγέτης επεσήμανε ότι δεν μπορεί να λυθεί με αυτόν τον τρόπο το πρόβλημα, ξεκαθαρίζοντας ότι η δικοινοτική επιτροπή περιουσιών που θα συσταθεί, είναι αυτή που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις.Επιμένοντας περισσότερο στο θέμα των αποζημιώσεων ανέφερε πως δεν μπορεί να ειπωθεί πως το 1974 “χαράξαμε μια γραμμή και τελείωσε”. Και συνέχισε λέγοντας πως “δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν πληρώνουμε ούτε αποζημίωση ούτε κάνουμε ανταλλαγή περιουσιών”, ξεχνώντας επιδεικτικά να αναφέρει την αποκατάσταση.Σε σχέση με τη δική του εκδοχή για τη διζωνική, ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε πως “θα πρέπει να θυμόμαστε ότι μία λύση που θα επιτευχθεί θα είναι διζωνική και δικοινοτική, κάτι που σημαίνει ότι οι Τουρκο’κύπριοι’ θα βρίσκονται στην πλειοψηφία στο βορρά και οι Ελληνοκύπριοι στο νότο”. 

Οι Τουρκο”κύπριοι” μεθοδεύουν τις εξελίξεις προκειμένου να επιτύχουν την ντε φάκτο αναγνώριση του κατοχικού μορφώματος του Αττίλα, ενώ οι μειοδοτικοί κυβερνώντες μας εμμένουν να εντοπίζουν λόγους προκειμένου να συνεχίζονται οι δήθεν “συνομιλίες” μεταξύ των “ηγετών των δύο κοινοτήτων”, δίνοντας σε μία μειονότητα το δικαίωμα να γίνεται ολοένα και ποιο διεκδικητική εις βάρος του κυπριακού Ελληνισμού.

Η επανατοποθέτηση του Κυπριακού στις ορθές του βάσεις, ως πρόβλημα εισβολής και παράνομης στρατιωτικής κατοχής, είναι επιτακτική ανάγκη, ούτως ώστε να προληφθούν εξελίξεις που στο μέλλον δεν θα ανατρέπονται.