Εκδήλωση διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας με τίτλο «Κυπριακό: Προτεινόμενη λύση», όπου εκπροσώποι των υποψηφίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας ανέλυσαν τις θέσεις και την στρατηγική τους για το Εθνικό μας ζήτημα. Εκ μέρους του Προέδρου του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) και υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας Χρίστου Χρίστου, έδωσε το παρόν του στην εκδήλωση ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ Γεάδης Γεάδη.

Κατά την ομιλία του ο κ. Γεάδη ξεκαθάρισε ότι το ΕΛΑΜ και ο υποψήφιός του για την Προεδρία της Δημοκρατίας Χρίστος Χρίστου διαφωνούν τόσο με την ΔΔΟ, καθώς και με κάθε είδος ομοσπονδίας.

Όπως ανέφερε, εμείς ξεκάθαρα λέμε ότι επιδιώκουμε λύση στην βάση του ενιαίου κράτους, εξηγώντας ότι για να βρεθεί μια ορθή λύση στο Κυπριακό θα πρέπει πρώτα να γίνει κατανοητό ποια είναι η φύση του προβλήματος. «Η Κύπρος δεν είναι μοιρασμένη για να θέλουμε επανένωση, δεν υπάρχει δικοινοτικό πρόβλημα για να θέλουμε Ομοσπονδία, αλλά εισβολή και κατοχή, γι’ αυτό αγωνιζόμαστε για ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ» είπε αναφέροντας πως όταν η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι σε θέση να προβάλει το Κυπριακό στη σωστή του βάση, τότε δεν μπορούμε να απαιτούμε από έναν τρίτο να διεκδικήσει αυτά που μας ανήκουν.

Ο Γεάδης Γεάδη είπε ότι με βάση τις πολιτικές επιστήμες και πιο συγκεκριμένα το κεφάλαιο που αφορά την επίλυση συγκρούσεων, αυτό που προωθείται στην Κύπρο δεν είναι λύση, αλλά διακανονισμός. Συνεχίζοντας ανέφερε «στις πολιτικές επιστήμες υπάρχουν δύο σχολές σκέψεις. Της διεκδίκησης και του συμβιβασμού» είπε αναφέροντας ότι αυτό που προτείνει ο Χρίστος Χρίστου στηρίζεται σε πολύ συγκεκριμένες παραμέτρους. Όπως εξήγησε, ο άξονας που θα πρέπει να κινηθεί η πραγματικά νέα στρατηγική του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) είναι πολυεπίπεδη. Στις στρατηγικές σπουδές, ονομάζεται υψηλή στρατηγική και περιλαμβάνει γεωστρατηγική, γεωπολιτική, γεωοικονομία και πολλούς άλλους παράγοντες, που θέτει τρεις βασικούς στόχους: 1) την σταθερότητα, 2) την ευημερία και 3) την ασφάλεια.

Είπε επίσης ότι το Κυπριακό, θα πρέπει να σταματήσει επιτέλους να αντιμετωπίζεται εσφαλμένα ως εσωτερικό πρόβλημα, αλλά θα πρέπει να κινηθεί σε τρεις πυλώνες.
Α) Διεθνές ζήτημα
Β) Ευρωπαϊκό ζήτημα
Γ) Περιφερειακό ζήτημα

Ακολούθως ο κ. Γεάδη, στρεφόμενος προς του υπόλοιπους συνομιλητές του, είπε ότι η πολιτική ηγεσία έχει καθήκον να σεβαστεί τη λαϊκή ετυμηγορία, το περήφανο ΟΧΙ του κυπριακού λαού το 2004, το οποίο, όπως είπε, κάποιοι δεν σεβάστηκαν με αποτέλεσμα να χαθεί μια τεράστια ευκαιρία για αλλαγή, τη δεδομένη στιγμή, της στρατηγικής στο Κυπριακό.

Καταλήγοντας ο Εκπρόσωπος Τύπου του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.), Γεάδης Γεάδη, ανέφερε επί λέξει “Όταν σκέφτεσαι ότι ίσως δεν μπορείς, έχεις δίκαιο. Δεν μπορείς. Εμείς δεν ζούμε με ηττοπάθεια, με μιζέρια. Ακόμα και αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος, ακόμα και αν δεν υπάρχει δρόμος, έχουμε καθήκον απέναντι σε αυτόν τον λαό να τον δημιουργήσουμε”.