Οι πτήσεις τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών εντός του Fir Λευκωσίας, και ιδιαίτερα στην περιοχή δυτικά της Πάφου, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα σχεδόν καθημερινά με τις πτήσεις τους αναγκάζοντας τις πτήσεις που απογειώνονται και προσγειώνονται στο αεροδρόμιο Πάφου να αλλάζουν πορεία κατά τις ώρες παρουσίας των τουρκικών UAV.
Το πρόβλημα ήταν ιδιαίτερα έντονο Ιούλιο και Αύγουστο, όταν εν μέσω της περιόδου της πιο πυκνής κίνησης στο αεροδρόμιο Πάφου, αυξήθηκε τόσο η συχνότητα πτήσεων, όσο και η διάρκεια παραμονής των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην περιοχή.
Πρόκειται για την περιοχή όπου βρίσκεται από τις αρχές Μαΐου το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» όπου υπάρχει και αυξημένη παρουσία τουρκικών πολεμικών πλοίων.
Η Τουρκία, από τα μέσα Ιουλίου, έχει εντείνει – γίνονται σχεδόν καθημερινά – τις πτήσεις κυρίως τεσσάρων τέτοιων αεροσκαφών. Πρόκειται για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου «Bayraktar TB2» με τα χαρακτηριστικά TCB 807, TCB808, TCB809 και TCB810, που πετούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε κύκλους στην περιοχή που βρίσκεται ο «Πορθητής» (Fatih).
Οι πτήσεις τους γίνονται σε σταθερό υψόμετρο και συγκεκριμένα στις 23.000 πόδια. Πρόκειται για περιοχή από την οποία διέρχονται πολλά αεροπλάνα, όμως επηρεάζεται άμεσα η ασφάλεια των αεροπλάνων που είτε κατευθύνονται για προσγείωση προς το αεροδρόμιο Πάφου, είτε απογειώνονται από το ίδιο αεροδρόμιο για ευρωπαϊκούς προορισμούς.
Τα αεροπλάνα που πραγματοποιούν υπερπτήσεις, διέρχονται σε υψόμετρο άνω των 33.000 ποδών και δεν παρενοχλούνται από τα τουρκικά UAV. Τα αεροπλάνα που κατευθύνονται για προσγείωση στην Πάφο όμως, ξεκινούν από νωρίτερα την διαδικασία μείωσης υψομέτρου πτήσης και στην περιοχή που πετούν τα τουρκικά UAV, βρίσκονται περίπου στο ίδιο υψόμετρο, δηλαδή μεταξύ 20.000 και 25.000 ποδών. Κάτι που δημιουργεί συνθήκες σύγκρουσης, που είναι πιο έντονες λόγω του ότι πρόκειται για μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πετούν με χειρισμό από επίγειους σταθμούς στην Τουρκία, με τους οποίους ούτε οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας του Fir Λευκωσίας έχουν επαφή, αφού η Τουρκία αρνείται επικοινωνία με αυτούς, αλλά ούτε και οι κυβερνήτες των άλλων αεροσκαφών μπορούν να επικοινωνήσουν.
Επίσης, το ίδιο συμβαίνει και με τα αεροσκάφη που απογειώνονται από το αεροδρόμιο Πάφου, με δυτική και βορειοδυτική κατεύθυνση, που πετούν σε ανάλογο υψόμετρο με τα τουρκικά UAV, στην διαδικασία για να ανέλθουν στο ύψος που θα πραγματοποιήσουν την πτήση τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ», για λόγους ασφάλειας, όταν υπάρχει παρουσία τουρκικού UAV στην περιοχή, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας καθοδηγούν τα αεροσκάφη σε διαφορετική πορεία, ώστε να αποφύγουν την κρίσιμη περιοχή.
Αναμένεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, θα θέσει σύντομα το ζήτημα  και ως παραβίαση του Fir Λευκωσίας, αλλά και ως ζήτημα ασφάλειας πτήσεων στον Eurocontrol.
Τουρκικά drones σαρώνουν Αιγαίο, Κύπρο και Συρία (χάρτες)
Η Τουρκία με την αποστολή μη επανδρωμένων αεροσκαφών σαρώνει ολόκληρη την περιοχή από το Αιγαίο, μέχρι την Κύπρο και τη Συρία. Προσφέροντας ιδιαίτερα πολύτιμες πληροφορίες στα κέντρα λήψεως πολιτικών και στρατιωτικών αποφάσεων στην Άγκυρα. Με τη χρήση των drones η Τουρκία θέλει να γνωρίζει τις κινήσεις που γίνονται από πλευράς Ελλάδας και Κύπρου. 
Αν και η τουρκική πλευρά εμφανίζει τις κινήσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών ως ενέργειες που αφορούν στην προστασία των δικών της συμφερόντων, εντούτοις έχει και τη δυνατότητα να καταγράψει πολύ περισσότερα πράγματα που έχουν ιδιαίτερη στρατιωτική σημασία.
Άκρως αποκαλυπτικές είναι οι φωτογραφίες χαρτών που δημοσίευσε την Τετάρτη τουρκική ιστοσελίδα. Η ιστοσελίδα Savunma Sanayist ST παρουσίασε τρεις χάρτες με τις διαδρομές που ακολουθούν τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε τρεις διαφορετικές περιοχές, στο Αιγαίο, στην Κύπρο και στη Συρία. Τρεις περιοχές ιδιαίτερου ενδιαφέροντος από πλευράς Τουρκίας.
Στον πρώτο χάρτη παρουσιάζεται η πορεία που ακολουθεί το τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην περιοχή του Αιγαίου. Το εν λόγω ιπτάμενο σκάφος κινείται κατά μήκος των τουρκικών παραλίων στο Αιγαίο.
Είναι, ωστόσο, εμφανές από την πορεία που ακολουθεί, η οποία φαίνεται στον χάρτη, πως η αποστολή του δεν είναι απλώς η παρατήρηση, αλλά να σαρώσει ολόκληρη την περιοχή.
Ο δεύτερος χάρτης δείχνει την πορεία του τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην Κύπρο. Από τα τουρκικά παράλια κατευθύνεται στη χερσόνησο της Καρπασίας.
Πάνω από την Καρπασία μέχρι και την περιοχή όπου έχει αγκυροβολήσει το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» είναι εμφανές ότι γίνεται πραγματικό σάρωμα ολόκληρου του ανατολικού άκρου της Καρπασίας.
Τέλος, ο τρίτος χάρτης παρουσιάζει το σάρωμα που γίνεται από τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Συρία. Κινούνται πάνω από τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας και προχωρούν σε βάθος εντός του συριακού εδάφους με σαφή πρόθεση να σαρώσουν και τις εν λόγω περιοχές.
Στο δημοσίευμα της τουρκικής ιστοσελίδας αναφέρει παράλληλα ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της τουρκικής αεροπορίας είναι οπλισμένα, γεγονός που δείχνει ότι η αποστολή τους δεν είναι μόνο η έρευνα και η παρακολούθηση, αλλά την ίδια ώρα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής: «Στο παρόν στάδιο, μη επανδρωμένα αεροσκάφη πραγματοποιούν δραστηριότητες αναγνώρισης και παρατήρησης ταυτόχρονα στο Αιγαίο, την Κύπρο και τη Συρία, εντοπίζοντας ακόμα και την πιο μικρή λεπτομέρεια στην περιοχή και μεταφέρουν τις πληροφορίες στα κέντρα επιχειρήσεων, κατά τρόπο ώστε να αποφεύγονται ανεπιθύμητα περιστατικά σε περιοχές όπου βρίσκονται τουρκικές μονάδες».
Η τουρκική Αεροπορία έχει στη διάθεσή της δύο μοντέλα μη επανδρωμένων αεροσκαφών τα ΑΝΚΑ και Μπαϊρακτάρ ΤΒ2.
Αναφέρεται ότι υπάρχουν πέραν των 100 ΑΝΚΑ και Μπαϊρακτάρ ΤΒ2, τα οποία βρίσκονται στη διάθεση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, της Διοίκησης Στρατοφυλακής, της Γενικής Διεύθυνσης Ασφάλειας και του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών.
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη πρωτοεντάχθηκαν στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις το 2014 και σήμερα χρησιμοποιούνται ευρέως για εσωτερικές δράσεις, αλλά και εκτός συνόρων. Τέτοιες εκτός Τουρκίας δραστηριότητες αναφέρονται οι επιχειρήσεις «Ασπίδα του Ευφράτη», «Κλάδος Ελαίας» κ.λπ. Σημειώνεται πως η δράση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών ήταν καθοριστικής σημασίας για τη δράση του τουρκικού στρατού.