Πληροφορίες από ιστοσελίδες αμυντικού ενδιαφέροντος αναφέρουν πως η γερμανική εταιρεία Rheinmetall, έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της για να προμηθεύσει τον Ελληνικό Στρατό με το κορυφαίο αυτή τη στιγμή Τεθωρακισμένο Όχημα ΜΑχης (ΤΟΜΑ) KF41, με πολύ ευνοϊκούς όρους, που προνοούν και την συμπαραγωγή του οχήματος στην Ελλάδα.

Τα ΤΟΜΑ είναι θωρακισμένα οχήματα μάχης που μεταφέρουν μια εξοπλισμένη ομάδα πεζικού και είναι εξοπλισμένα με πύργο ο οποίος φέρει πυροβόλο, πολυβόλο και αντιαρματικούς πυραύλους. Τα ΤΟΜΑ και τα ΤΟΜΠ (Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού) συνοδεύουν ουσιαστικά τα άρματα μάχης κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων.

Αν ευσταθεί η είδηση αυτή και αν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αποφασίσει να προμηθευτούν ΤΟΜΑ και δη τα κορυφαία του είδους η Εθνική Φρουρά δεν πρέπει να μείνει άπραγη. Από ανοικτές πηγές γνωρίζουμε πως η ΕΦ διαθέτει αυτή τη στιγμή 43 ερπυστριοφόρα TOMA BMP-3 και 24 τροχοφόρα VAB VCI. Ταυτόχρονα διαθέτει 250 ερπυστριοφόρα ΤΟΜΠ Leonidas και 135 τροχοφόρα ΤΟΜΠ VAB VTΤ. Είναι ευρέως γνωστό πως όλα τα ανωτέρω χρήζουν αναβάθμισης ούτως ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο σύγχρονο πεδίο της μάχης.

Η αναβάθμιση όμως των ρωσικών BMP-3 προσκρούει στις αμερικανικές κυρώσεις προς την Ρωσία λόγω του Ουκρανικού, ενώ πιθανή αναβάθμισή τους από άλλες εταιρείες ενέχει υψηλό τεχνολογικό ρίσκο. Έτσι η αντικατάστασή τους από τo KF41 σε μια κοινή αγορά με την Ελλάδα θα συμπίεζε το κόστος, θα έφερνε ομοιοτυπία με τον Ελληνικό Στρατό και θα αναβάθμιζε κάθετα την ισχύ της ΧΧ ΤΘΤ, ως εφεδρείας του ΓΕΕΦ. Αν ισχύουν και οι πληροφορίες που λένε πως το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί μεσω δανεισμού από γερμανικές τράπεζες με πολύ ευνοϊκούς όρους και αποπληρωμή σε βάθος χρόνου τότε είναι μια καλή ευκαιρία για να αντικατασταθούν τα BMP-3, τα οποία μπορεί και να πωληθούν σε μια τρίτη χώρα (βλέπε Σερβία ή Συρία), και γιατί όχι να εξοπλιστούν δύο ακόμη μηχανοκίνητα τάγματα πεζικού, της 6ης και 1ης Μ/Κ Ταξιαρχίας, που θα απορροφήσουν το βάρος της τουρκικής ισχύος σε περίπτωση επιχειρήσεων.

Ελπίζουμε στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς να υπάρχει ο απαραίτητος σχεδιασμός ούτως ώστε να μην μείνουμε πάλι ουραγοί στις εξελίξεις και να εκμεταλλευθούμε στο έπακρο και το τελευταίο ευρώ που δίνει από το υστέρημά του Κύπριος φορολογούμενος για τους σκοπούς της Άμυνας.

Κωνσταντίνος Δημητρίου
Στέλεχος
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)