Εξετάστηκε στη σημερινή συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων το ψήφισμα που κατέθεσε το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) για κλείσιμο όλων των οδοφραγμάτων, έως ότου συνεχίζεται η κατοχή της πατρίδας μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ΜΟΝΟ το ΕΛΑΜ υπερψήφισε το ψήφισμα, με τα υπόλοιπα κόμματα να το καταψηφίζουν, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι αποτελεί το μοναδικό πολιτικό κόμμα στην Κύπρο που από την ίδρυσή του αγωνίζεται και απαιτεί το κλείσιμο των οδοφραγμάτων, για εθνικούς, πολιτικούς, οικονομικούς λόγους, αλλά πλέον και για λόγους δημόσιας υγείας.

Σκοπός του εν λόγω ψηφίσματος, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, είναι να ασκήσει πίεση προς την κυβέρνηση, ούτως ώστε τα οδοφράγματα να παραμείνουν κλειστά μέχρι την οριστική επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Ενώ, με τις τοποθετήσεις και την ψήφο τους κατά τη σημερινή συνεδρία της Βουλής, όλα τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα ξεκαθαρίζουν τις προθέσεις τους και διευκρινίζουν τη θέση τους για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα για την πατρίδα μας.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Χρίστου, το ΕΛΑΜ έχει προειδοποιήσει εδώ και χρόνια για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τα ανοικτά οδοφράγματα. Παράλληλα, οι πρόσφατες διαμαρτυρίες τουρκοκυπρίων και εποίκων, με σημαίες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, έρχονται να επιβεβαιώσουν για άλλη μια φορά το Κίνημά μας, καθώς το κλείσιμο των οδοφραγμάτων ασκεί ουσιαστική πίεση προς τους κατακτητές της πατρίδας μας, οδηγώντας τους πιο σύντομα πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, απευθυνόμενος προς όλα τα κόμματα και την κυβέρνηση, που απ’ ότι φαίνεται δεν είναι έτοιμοι να λάβουν την πολιτική απόφαση και να προσχωρήσουν με το κλείσιμο των οδοφραγμάτων, να καταφύγουν με δημοψήφισμα προς τον κυρίαρχο λαό.

Εν συνεχεία, ο κ. Χρίστου έλαβε τον λόγο, για να απαντήσει στους εκπροσώπους του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ που κατηγόρησαν το ΕΛΑΜ για «διχοτομικές θέσεις», ανέγνωσε απόσπασμα από την έκθεση Γκάλο Πλάζα, που μεταφέρει τα λεγόμενα του Νιχάτ Ερίμ, το οποίο μάλιστα υπάρχει και στο βιβλίο του Γλαύκου Κληρίδη:
Η τουρκική πλευρά οραματίζονταν ένα διζωνικό – δικοινοτικό σύστημα, αφού επιθυμούσαν να διαχωρισθούν. «Αλλά επειδή πίστευαν ότι οι Έλληνες και οι ελληνοκύπριοι θα συμφωνούσαν, υποκατέστησαν την λέξη διχοτόμηση, με την ομοσπονδία».