Στην τελική του φάση μπαίνει το σχέδιο μεταφοράς νερού από την τουρκία στα κατεχόμενα. Σε τελετή που διεξήχθη στο φράγμα Πανάγρων, έδωσαν το παρών τους ο Ντερβίς Έρογλου και ο Γιοργαντζίογλου από πλευράς του ψευδοκράτους και από την τουρκία ο υπουργός ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, υπουργός υδάτινων πόρων Βεϊσέλ Έρογλου και ο αντιπρόεδρος και υπεύθυνος για θέματα της Κύπρου Μπεσίρ Αταλάι.

Με πανηγυρικό ύφος το τουρκικό πρακτορείο «Ανατολού» κάνει αναφορά στην τελετή θεμελίωσης του αγωγού με τον τίτλο: «Η “ΤΔΒΚ” τελικά αποκτά το νερό της τουρκίας». Παραθέτει επίσης και δηλώσεις του Μπεσίρ Αταλάι, που είπε «Με το νερό που θα φτάσει εκεί θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν και οι εκτάσεις, ενώ θα αυξηθεί η παραγωγή και θα αναπτυχθεί η ευημερία». Τόνισε πως «με αυτό τον τρόπο θα ενισχυθούν και οι δεσμοί τουρκίας – “ΤΔΒΚ”»

Προσθέτοντας ο Αταλάι είπε ότι εντός του μηνός θα αποφασίσει για το αν θα μεταφερθεί ηλεκτρική ενέργεια υποθαλάσσια στην Κύπρο, συμπληρώνοντας υποστήριξε ότι «Η τουρκία κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού, ενώ συνεχίζει τις εργασίες της όσον αφορά τα σημαντικά οικονομικά προγράμματα για την ενίσχυση των τουρκο”κυπρίων” και επισήμανε ότι και στην περίπτωση που επιτευχθεί λύση και στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί, οι τουρκο”κύπριοι” επιθυμούν  να ζουν σε ευημερία».    

Σε δηλώσεις προέβει ο Βεϊσέλ Έρογλου που είπε πως το ξεκίνημα του σχεδίου φτάνει στην εποχή που ήταν δήμαρχος της κατεχόμενης Κωνσταντινούπολης ο σημερινός πρωθυπουργός της τουρκίας, Ερντογάν. Και σημείωσε ότι το νερό θα μεταφερθεί με κρεμαστούς αγωγούς στα 250 μέτρα κάτω από τη θάλασσα και θα έχουν μήκος 80 χλμ. Ακόμα τόνισε πως το σχέδιο κόστισε 1,2 δισ. τουρκικών λιρών.

Η τουρκία επενδύει 1,2 δις. τουρκικές λίρες για την ανάπτυξη του ψευδοκράτους, συνδέοντας το παράνομο αυτό μόρφωμα με την τουρκία μέσω αγωγού που μεταφέρει νερό, ενώ έπεται και μεταφορά ηλεκτρισμού στα κατεχόμενα από την τουρκία. Οι προκλητικές ενέργειες της τουρκίας οδηγούν de facto στην «ένωση» τουρκίας – ψευδοκράτους, την στιγμή που η Κύπρος βρίσκεται υπό παράνομη και συνεχιζόμενη κατοχή από το 1974. Οι τούρκοι αλωνίζουν την στιγμή που οι πολιτικάντηδες όλων των αποχρώσεων αδιαφορούν για το μέλλον της Κύπρου.