Την έχουν δει μεσολαβητές στο Κυπριακό οι αμερικανοί, πιέζοντας για λύση έτσι ώστε να πετύχουν τους ενεργειακούς τους σκοπούς στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να κινηθούν παρασκηνιακά με πρωτεργάτη τον αμερικανό πρέσβη στην Λευκωσία, John Koenig, για να προωθήσουν δηλαδή τα τουρκικά συμφέροντα, ενώ έπεται την ερχόμενη Τρίτη η κάθοδος στην Κύπρο της Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιας για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Victoria Nuland.

Την ίδια στιγμή η τουρκική κυβέρνηση έχει στριμωχθεί ελέω των εσωτερικών προβλημάτων, γι’ αυτό η αναζητά μετά μανίας μια «επιτυχία» για να κάμψουν οι αντιδράσεις του τουρκικού λαού, βλέποντας το Κυπριακό ως την καλύτερη λύση ενόψει των επερχόμενων εκλογών. Επιθυμούν έτσι να χρησιμοποιήσουν ως μοχλό πίεσης τους αμερικανούς για να τα καταφέρουν. Ο Ερτογάν, ρίχνει πολύ βάρος στις εξελίξεις στο Κυπριακό, γι’ αυτό έχει συχνά επαφή με τον κατοχικό ηγέτη Έρογλου, ενώ θεωρεί πως η στήριξη που παρέχει στο ψευδοκράτος δυναμώνει την ισχύ του παράνομου μορφώματος.

Ο αμερικανός πρέσβης, φέρεται να μετέφερε προ ημερών μια πρόταση στην κυβέρνηση, προερχόμενη από την Άγκυρα, ζητώντας να διασφαλιστούν οι «ισορροπίες του 1960». Πρότεινε επίσης την επίτευξη συμφωνίας επί ενός σύντομου περιεκτικού κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο απέρριψε η τουρκική πλευρά. 

Οι αμερικανοί εκτιμούν πως το χρονοδιάγραμμα για έναρξη των συνομιλιών μέχρι τον Μάρτιο δεν θα εκπληρωθεί, οπότε πιστεύουν πως λόγω των επερχόμενων εκλογών στην τουρκία, οι εξελίξεις στο Κυπριακό θα προκύψουν το φθινόπωρο. Ο αμερικανικός δακτύλιος επιμένει πως πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι συνομιλίες, οι οποίες όπως λένε θα διευκολύνουν την εφαρμογή των ενεργειακών τους σχεδιασμών. Όμως θεωρούν πως με την άφιξη Υφυπουργού Εξωτερικών, Victoria Nuland, ίσως υπάρξει αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις.

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό τρέχουν, οι πιέσεις από τους ξένους ανθέλληνες μεγαλώνουν, όμως η κυβέρνηση κρατά τον Ελληνισμό της Κύπρου σε πλήρη άγνοια. Οι αμερικανοί, που συνέβαλαν στην βάρβαρη τουρκική εισβολή, επανέρχονται αυτή τη φορά επιδιώκοντας τις «ισορροπίες» (ανισορροπίες) της συνθήκες Ζυρίχης – Λονδίνου. Επιδιώκουν όχι μόνο την εξίσωση μίας μειονότητας με τον Ελληνισμό της Κύπρου, αλλά και την θέσπιση της τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης, γεγονός που οδήγησε και στην εισβολή. Δυστυχώς, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση Ανα(ν)στασιάδη δεν απέρριψε κάθετα αυτό το ενδεχόμενο, αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα στην τουρκία να ελπίζει πως θα καταφέρει να κυριαρχήσει στην Ελεύθερη Κύπρο.

Οι αμερικανοί επιδιώκουν λύση του Κυπριακού όπως – όπως, για να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τα ενεργειακά κοιτάσματα που δικαιωματικά ανήκουν στον Κυπριακό Ελληνισμό. Η ανησυχία για το μέλλον της Κύπρου κορυφώνεται, αφού στα σκοτεινά κέντρα λήψεως αποφάσεων ετοιμάζουν μια λύση που θα τουρκοποιήσει την Κύπρο.