Μας λένε κάποιοι πως οι πολιτικές μας θέσεις, ταυτίζονται κατά κάποιο τρόπο με κάποιους από τους υπόλοιπους υποψηφίους. Πως ενδεικτικά, θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε κατά κάποιο τρόπο και να αφήσουμε πίσω κάποιες δογματικές απόψεις και θέσεις οι οποίες είναι ανέφικτες πλέον. Λένε πως ότι και αν ενστερνιζόμαστε, δεν είναι μέσα στα πλαίσια του «εφικτού».  Λένε πολλά και διάφορα, γιατί είχαμε το πολιτικό θάρρος να κατέλθουμε σε αυτές τις εκλογές αυτόνομα και με την χαρακτηριστική ιδεολογικοπολιτική συνέπεια που διέπει το εθνικιστικό κίνημα. Έχουμε κατά πολύ διακηρύξει τι πρεσβεύουμε και τι εννοούμε με αυτή μας την «ευκταία» κατά κάποιους επιμονή.

Έχουμε πει αρκετές φορές , πως η ψήφος στο ΕΛΑΜ και στον Πρόεδρο του Κινήματος, δεν είναι άλλο παρά ψήφος αντίστασης, αγωνιστικότητας και αντίθεσης στο σάπιο πολιτικό σύστημα της σήψης, της διαφθοράς και του συμβιβασμού! Έχουμε δηλώσει αρκετές φορές πως δεν μπήκαμε στην πολιτική σκηνή της Κύπρου για οποιαδήποτε πολιτικά οφέλη, αλλά αντιθέτως , για να αλλάξουμε αυτές τις νοοτροπίες και να συνδράμουμε υπέρ του λαού για καλύτερες μέρες , για αξιοκρατία,  δικαιοσύνη και εθνική ανάταση!

Έχουμε επανειλημμένα δηλώσει πως ήρθαμε για να αλλάξουμε τα πράγματα και να καταπολεμήσουμε την υποχώρηση, τον ραγιαδισμό, τον συμβιβασμό και την ιδιοτέλεια η οποία κατατρώει τα σωθικά της πατρίδας μας. Δώσαμε πρώτοι το παράδειγμα δια της παρουσίας μας στο κοινοβούλιο, στους δρόμους στις πλατείες, στα οδοφράγματα. Είχαμε από την αρχή της ίδρυσης του ΕΛΑΜ δώσει τον λόγο και την υπόσχεση πρώτα στους ίδιους τους εαυτούς μας, πως «ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα, αλλά περί αρετής»! Εξακολουθούμε να έχουμε ιερούς δεσμούς  σε αυτά που μας άνδρωσαν και μας έδωσαν τα κατάλληλα εφόδια να ξεκινήσουμε. Στις θυσίες και στους αγώνες ηρώων και ηρωωμαρτύρων που άφησαν τα χνάρια τους στις ψυχές και στο είναι μας.

Έχουμε  μέχρι σήμερα πληρώσει αρκετό κόστος από διώξεις, κατηγορίες, συκοφαντίες και ανήθικο πόλεμο από το πολιτικό σύστημα αλλά και από τον τούρκο εχθρό και κατακτητή της μισής μας πατρίδας! Παλέψαμε και  παλεύουμε  ακόμα ενάντια σε ένα σαθρό πολιτικό σύστημα το οποίο από τον καιρό της ίδρυσης αυτού του κράτους, έχει διαλύσει τις ενάρετες προσδοκίες την εντιμότητα και την αγωνιστικότητα των ιδίων ανθρώπων που το πίστεψαν  κάποτε προτάσσοντας  πάντα το κομματικό και ιδιοτελές του συμφέρον πάνω από το καλώς νοούμενο συμφέρον του λαού και της πατρίδας!

Έχουμε δει από τον καιρό της ιδρύσεως του ΕΛΑΜ, κάποιους να ωρύονται και να βγάζουν χολή και δηλητήριο ασύστολα, σε οτιδήποτε αφορούσε την εθνική αξιοπρέπεια και την κοινωνική δικαιοσύνη τα οποία υπερασπίζεται το Κίνημά μας. Είδαμε ένα πολιτικό κατεστημένο να ωρύεται και να αντιδρά σε οτιδήποτε καθαρό και ανιδιοτελές  πρέσβευε το εθνικιστικό κίνημα.

Είδαμε την οικογενειοκρατία και τα πολιτικά τζάκια της Κύπρου μαζί με την «εθνικόφρων» δεξιά και την αριστερή παραδοσιακή ανθελληνική παράταξη να σπέρνουν τον φόβο και την καταδίκη σε οτιδήποτε δήθεν «ανέφικτο» διεκδικούσε το εθνικιστικό κίνημα.

Είχαμε δει συναγωνιστές να σέρνονται στα δικαστήρια και στην εκ προοιμίου καταδίκη, γιατί απλά και μόνο ήθελαν να διεκδικήσουν το αυτονόητο! Ήθελαν να διεκδικήσουν επιτέλους εθνική αξιοπρέπεια, κοινωνική δικαιοσύνη, αγώνα για καλύτερες μέρες.

Είχαμε δει κάποιους που τώρα δηλώνουν ότι δεν έπρεπε να παραμείνουμε σταθεροί στις ιδέες και στην πίστη μας, αλλά να συμβιβασθούμε  και εμείς όπως αυτοί, να  διαμείβονται μεταξύ τους και να στοχάζονται  για να ανακόψουν την άνοδο των εθνικιστών για να μην απειλούνται τα ιδιοτελή κομματικά τους συμφέροντα!

Καταλήγοντας λοιπόν, έρχομαι στα λόγια του πρώτου τη τάξει  του Εθνικιστικού Κινήματος, συναγωνιστή  Χρίστου, που μου είχε πει εν μέσω προβληματισμού και συζήτησης που είχαμε κατά το έτος 2009 όταν ξεκινούσε η ιδέα για την δημιουργία του Εθνικιστικού Κινήματος . Ενός κινήματος του οποίου μια από τις βασικές αρχές του θα ήταν  ότι δεν θα γινόταν ποτέ μέρος του κατεστημένου και το «καλό παιδί» ενός διεφθαρμένου συστήματος.  Αδελφέ μου είπε, εάν θα δημιουργηθεί κάτι πρέπει να είμαστε και εμείς έτοιμοι να κρατήσουμε τις αρχές, τις αξίες  και τις ιδέες μας! την πίστη και την αγωνιστικότητα μας.  Λόγια τα οποία ο Πρόεδρος του κινήματος τήρησε με απόλυτη συνέπεια.  Αυτές τις αρχές, αυτές τις αξίες και τα ιδανικά λοιπόν τα οποία γεννήθηκαν από φωνές αιώνιες και ψυχές ασυμβίβαστες, εκπροσωπούνται  από εκείνο το όραμα που ακόμα εκφράζει το κίνημα μέσω του Αρχηγού του, ότι η πίστη είναι πιο δυνατή από την φωτιά και ότι το να παραμένεις όρθιος σε καιρούς χαλεπούς και προσκυνημένους προϋποθέτει πίστη, θάρρος, αρετή και τόλμη!

Έτσι λοιπόν, το ΕΛΑΜ κατερχόμενο εν πλήρη συνείδηση της πράξεως του και  σε αυτές τις εκλογές, με τον Πρόεδρό  του, Χρίστο Χρίστου, δεν έχει να συνδιαλλαχθεί με κανένα ούτε και έχει πρόθεση να κάνει υποχωρήσεις και συναλλαγές με οποιονδήποτε και οτιδήποτε είναι πιο κάτω από τις προσδοκίες του, τις αρχές και τις αξίες  του. Έχει μόνο να υπερασπίσει μια πατρίδα. Δεν ξεχνούμε πως οι αγώνες θέλουν αρετή και τόλμη και όχι συμβιβασμούς και υποχωρήσεις. Μια πατρίδα που οι θυσίες αυτών που έπεσαν στα πεδία της τιμής, δείχνουν ακόμα τον δρόμο του χρέους, τον δρόμο τον τραχύ, τον δύσκολο, αλλά τον νικηφόρο στο τέλος!

Για αυτό λοιπόν όσοι πιστοί και αυτή τη φορά για την τιμή, την αξιοπρέπεια και την εθνική ανάταση αυτής της μικρής Ελληνικής πατρίδας.

Πέτρος Κουντουρέσιης
Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)