Σήμερα στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώπιον της Υπουργού Εργασίας, εξετάσαμε τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας για το 2020. Θα πω κάποια πράγματα, που όσο έντονα και σκληρά κι αν ακουστούν, είναι η αλήθεια, γι’ αυτό αποτελεί υποχρέωση μας να τα αναφέρουμε.

Έχουμε ενημερωθεί και επίσημα, ότι οι δαπάνες για την κοινωνική πολιτική είναι μειωμένες σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Επίσης, έχουμε ενημερωθεί ότι το Υπουργείο Εργασίας έχει προβεί στην αποκοπή κάποιων κονδυλίων που αφορούν κοινωνικές παροχές, με τη λογική ότι έχει βελτιωθεί η οικονομία και κατ’ επέκταση το βιοτικό επίπεδο των συμπατριωτών μας. Κατά τη δική μας άποψη κάτι τέτοιο δεν ισχύει, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει αυτή η ανάπτυξη στα νοικοκυριά. Μπορεί κάποιοι δείκτες της οικονομίας να δείχνουν μια μικρή βελτίωση, όμως σε καμία περίπτωση αυτή δεν είναι η πραγματικότητα στη ζωή των συμπατριωτών μας.

Θέλω επίσης να αναφερθώ σε κάτι, που κατά τη δική μας άποψη είναι αδιανόητο και αδικαιολόγητο, το οποίο είναι η τραγική κατάσταση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η κοινωνία, αλλά και οι συμπατριώτες μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπηρίας. Ενώ έχουμε ακούσει διάφορες εξαγγελίες για στήριξη αυτών των ανθρώπων, βλέπουμε στη πραγματικότητα να μην υπάρχει ούτε η κατάλληλη στήριξη για πραγματική ενσωμάτωση αυτών των ανθρώπων στη κοινωνία, αλλά ταυτόχρονα, ούτε η ανάλογη στήριξη στα επιδόματα που λαμβάνουν.

Κάτι που επίσης κατά τη δική μας άποψη είναι λανθασμένο και οδηγεί σε πολύ επικίνδυνους ατραπούς, είναι η αύξηση του κονδυλίου του Υπουργείου Εργασίας για στήριξη των αλλοδαπών. Διάφοροι αιτητές ασύλου, αλλά και άλλες κατηγορίες μεταναστών, λαμβάνουν παχυλά επιδόματα, που σε σύγκριση με τα επιδόματα που λαμβάνουν οι Έλληνες της Κύπρου, είναι πολύ αυξημένα.

Για να αντιληφθεί ο μέσος πολίτης το μέγεθος των χρηματικών ποσών που θα δοθούν, αυτή τη στιγμή έχουμε ενημερωθεί ότι το 2020 θα δαπανηθούν 12 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας για στήριξη των παράνομων μεταναστών και των αιτητών πολιτικού ασύλου. Ενώ μάλιστα, σύμφωνα με τα λεγόμενα της ίδιας της Υπουργού, αν συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό οι αυξημένες ροές μεταναστών, το 2021 θα είναι ακόμη μεγαλύτερο το ποσό.

Η πάγια θέση του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (ΕΛΑ.Μ.) είναι ότι αυτά τα ποσά είναι τεράστια και δεν πρέπει να δαπανώνται. Την ίδια στιγμή που υπάρχουν τόσες κοινωνικές αδικίες με τους Έλληνες της Κύπρου, είναι αδιανόητο η κυβέρνηση να δίνει τόσο ψηλά επιδόματα σε αλλοδαπούς.

*Δηλώσεις ΜΜΕ*

Λίνος Παπαγιάννης
Βουλευτής Αμμοχώστου
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)