Πριν από περίπου 25 ημέρες, από αυτό εδώ το βήμα είχα δηλώσει ότι τις επόμενες μέρες θα προβούμε σε κάποιες αποκαλύψεις σε ότι αφορά τη “κάρτα οπαδού”. Κάποιοι έσπευσαν να πουν ότι ήταν απλά λόγια της στιγμής για να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον. Αυτό που δεν ήξεραν πολλοί είναι ότι αναμέναμε τη διαδικασία της Βουλής των Αντιπροσώπων, για να συζητηθεί το θέμα στην επιτροπή Νομικών και αυτό πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί.

Οι αποκαλύψεις στη ουσία αφορούν το σκεπτικό όσων έχουν προχωρήσει στη εφαρμογή αυτού του αποτυχημένου μοντέλου.

Με μεγάλη μου έκπληξη, σήμερα στην επιτροπή, είδα ότι παρόλο που διάφοροι εκπροσώποι των πολιτικών σχηματισμών είχαν ταχτεί δημόσια εναντίον της “κάρτας οπαδού”, σήμερα στη επιτροπή, όπως δήλωσε άλλωστε ο αρμόδιος υπουργός τις προάλλες, δεν είχαν τη ίδια άποψη. Αυτό το λέω για να ξεκαθαρίσω προς όλους ότι η δική μας θέση, όπως διατυπώνει και η πρόταση νόμου που έχουμε καταθέσει, είναι ότι πρέπει να καταργηθεί η κάρτα οπαδού και καλώ τα άλλα κόμματα να στηρίξουν αυτή τη πρόταση ή τουλάχιστον να πουν στο κόσμο τη πραγματική τους θέση.

Αν θυμάστε καλά, είχαμε μιλήσει για εξυπηρέτηση συμφερόντων. Όντως, αυτό ισχύει, αφού ο πρόεδρος του ΚΟΑ και ο υπουργός Δικαιοσύνης θεωρούν ότι αυτό το μέτρο δεν είναι ο λόγος που ο κόσμος δεν πάει πλέον στο γήπεδο, ενώ αρνούνται να δουν ότι υπάρχουν άμεσα συμφέροντα προς τα συνδρομητικά κανάλια, αφού όσο απομακρύνεται ο κόσμος από τα γήπεδα, άλλο τόσο αυξάνονται οι πωλήσεις τους.

Η “κάρτα οπαδού” έγινε για να περηφανεύεται ο κάθε “αρμόδιος” ότι κατάφερε να πατάξει την βία. Κλείνουν τα μάτια στις καταγγελίες για κόκκινους φακέλους, την ίδια στιγμή που κτυπούν τα σωματεία και τους οπαδούς.

Δυστυχώς, οι αρμόδιοι αδυνατούν να κατανοήσουν όσα προανέφερα, είναι ένα ακόμα κίνητρο για να υπάρξουν στημένα παιχνίδια.

Και εξηγούμε: Οι ομάδες πλέον αντιμετωπίζουν ακόμα περισσότερες οικονομικές δυσκολίες, την ίδια στιγμή που ο υπουργός Δικαιοσύνης θεώρει δημόσια ότι αυτό δεν έχει σχέση με τα παιχνίδια, ενώ όπως διαφαίνεται, έχει άμεση σχέση. Αν αρνείται να το αποδεχτεί, τότε το μόνο που καταφέρνει είναι να παραπλανεί τον κόσμο.

Μας έχει πει σήμερα ο πρόεδρος του ΚΟΑ ότι υπάρχει περιπολικό έξω από το σπίτι του επειδή δέχεται απειλές. Ποσά περιπολικά θα χρειάζονταν, αν αυτοί οι κύριοι αποφάσιζαν να καταπολεμήσουν τους στημένους αγώνες, τους κόκκινους φακέλους και όλα τα άλλα περίεργα που συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο και γενικότερα στον αθλητισμό;

Προτίμησαν να λάβουν το τελευταίο μέτρο, το αποτυχημένο μέτρο της κάρτας οπαδού, για να μας πουν ότι έχουν πατάξει τη βία. Ναι, κι όταν σταματήσουν να υπάρχουν αυτοκίνητα στο δρόμο, τότε θα σταματήσουν και τα θανατηφόρα. Δεν είναι αυτός ο τρόπος, υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν, όπως η μείωση στην τιμή των εισιτηρίων των αγώνων, να φύγει η ευθύνη από τα συνδρομιτικά κανάλια για καθορισμό των ωρών και ημερών των παιχνιδιών και να πάει αμέσως στη ΚΟΠ και τον ΚΟΑ, να καταλάβουμε επιτέλους ότι όλο αυτό είναι θέμα παιδείας, καθώς αν δεν αντιληφθεί ο κόσμος ότι τα επεισόδια δεν εξυπηρετούν κανένα, οι εξαγγελίες και οι φανφάρες των κυβερνώντων δεν θα βοηθήσουν σε τίποτα.

*Δηλώσεις στα ΜΜΕ*

Λίνος Παπαγιάννης
Βουλευτής Αμμοχώστου
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ