Οι επιδιώξεις της Τουρκίας δεν έχουν σταματημό. Κανείς δεν μπορεί, ασφαλώς, να προδικάσει το αποτέλεσμα που θα προκύψει μετά το δημοψήφισμα του Απριλίου, αλλά ένα είναι το σίγουρο, ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα πάψει ποτέ να συμπεριφέρεται ως Σουλτάνος και αυτό φάνηκε από όλες του τις κινήσεις τους τελευταίους μήνες τόσο εντός της χώρας όσο και εκτός και αυτό κανείς μα κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει.

Πρώτον: ΚΥΠΡΟΣ. Έβαλε φρένο στις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού τραβώντας το αυτί του Μουσταφά Ακκιντζί, ώστε να σταματήσουν οι φωνές της αντιπολίτευσης μπας και κερδίσει και από εκεί λίγο έδαφος σχετικά με το περιβόητο δημοψήφισμα του Απρίλη.

Δεύτερον: ΕΛΛΑΔΑ. Έχει ανοίξει μέτωπο με την Ελλάδα μέσω προκλήσεων στο Αιγαίο και ως εκ τούτου τα ελληνοτουρκικά βρίσκονται ξανά στην κόψη του ξυραφιού. Με αυτή του την στάση επιδιώκει να αποδείξει ότι όραμά του είναι η μεγάλη Τουρκία διεκδικώντας συνεχώς ελληνικά εδάφη.

Τρίτον: ΕΥΡΩΠΗ. Προσπάθησε να δημιουργήσει πυρήνες και υποστηρικτές εντός ευρωπαϊκών χωρών με βασική επιδίωξη να αποδείξει σε όλους τους Τούρκους που ζουν εκτός της Τουρκίας ότι οφείλουν να τον στηρίξουν στο Δημοψήφισμα για να ισχυροποιήσουν την θέση της Τουρκίας τόσο εντός όσο και εκτός της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις δυο από τις τρεις περιπτώσεις ο φιλόδοξος Σουλτάνος Ερντογάν βρήκε τις ανάλογες αντιστάσεις. Από την μια η Ελλάδα απάντησε άμεσα στις προκλήσεις στο Αιγαίο και μάλιστα δεν δίστασε να φέρει τις δυο χώρες σε μεγάλη ρήξη και από την άλλη η Ευρώπη του έκλεισε όλες τις πόρτες απαγορεύοντας στους οπαδούς του να πραγματοποιούν οποιεσδήποτε εκδηλώσεις υποστήριξής του εντός των χωρών τους όπως για παράδειγμα η Ολλανδία, η Γερμανία, Ελβετία κλπ. Πρόσφατα ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έδειξε και αυτός την υποστήριξή του προς αυτές τις απαγορευτικές ενέργειες απέναντι στους οπαδούς του Ερντογάν (δείτε σχετική αναφορά σε άλλα ρεπορτάζ μας της ιστοσελίδας www.elamcy.com).

Στην τρίτη περίπτωση, όμως, δηλαδή στην περίπτωση της Κύπρου δεν υπήρχε καμία απολύτως αντίδραση. Ενώ έπρεπε πρώτοι εμείς να τρέξουμε και να καταγγείλουμε τα όσα συμβαίνουν με την Τουρκία και να διαμαρτυρηθούμε για όλες αυτές τις απειλές για προσάρτηση των κατεχομένων έρχονται οι υποστηρικτές της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και επιζητούν την ενανέναρξη των συνομιλίων λες και δεν αντιλήφθησαν ακόμη το παιγνίδι σε βάρος μας.

Η Κύπρος όφειλε να αδράξει την ευκαιρία σύγκρουσης της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και να καταγγείλει την όλη στάση της, ώστε να τεθεί το κυπριακό στην σωστή του βάση και όχι σε λύσεις που βολεύουν στο τέλος της ημέρας της προθέσης του Ερντογάν να γίνει απόλυτως μονάρχης και να θέσει όλη την Κύπρο στην διάθεσή του.

Ανδρέας Θεοφυλάκτου

Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου