Όσο πλησιάζει το τουρκικό δημοψήφισμα για τροποποίηση του συντάγματος άλλο τόσο αυξάνεται η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης με τον πρόεδρο της, Ταγίπ Ερντογάν, να κατηγορεί, κυριολεκτικά, όπου σταθεί και όπου βρεθεί χώρες της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία κάποιος αναφέρεται ενάντια στις αρχές της Ευρώπης με τέτοιους χαρακτηρισμούς.

Μάλιστα, την στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά και με την Ε.Ε να ετοιμάζεται να πάρει δραστικά μέτρα προς τις ύβρεις του επίδοξου Σουλτάνου, η Κυβέρνηση συνεχίζει να επιθυμεί την επανένερξη των συνομιλίων χωρίς καν να να θέτει νέους όρους στις συζητήσεις και χωρίς να έχει κάποιο νέο πλέγμα στην όλη διαδικασία αφήνοντας μας εν ολίγοις έρμαιο στις πολύ φιλόδοξες κινήσεις του Ερντογάν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τις σχέσεις της Άγκυρας να είναι τεταμένες με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως με την Ολλανδία και τη Γερμανία, οι Αρχές των οποίων αποφάσισαν να ακυρώσουν τις προεκλογικές εκδηλώσεις υπέρ του, ο Τούρκος Πρόεδρος συνέχισε να επικρίνει και μάλιστα με δριμύτητα την απόφαση που εξέδωσε την Τρίτη το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CJUE), σχετικά με το δικαίωμα των μουσουλμάνων γυναικών να φορούν τη μαντίλα στην εργασία τους.
«Τί γίνεται με τη θρησκευτική ελευθερία; Ποιος έλαβε αυτήν την απόφαση; Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αγαπητοί αδελφοί, εξαπέλυσαν μια σταυροφορία εναντίον του ολοένα κι ισχυρότερου συμβόλου του Ισλάμ», σημείωσε ο ηγέτης της Τουρκίας λέγοντας παράλληλα ότι πρόκειται για ιερό πόλεμο.

Δυστυχώς η Κυπριακή Κυβέρνηση με την στήριξη των δυο μεγάλων κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ αντί να αδράξουν αυτή την ευκαιρία και να καταγγείλουν την Τουρκία ότι κρατά παράνομα το 38% των εδαφών μας και είμαστε η μοναδική χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται κάτω από κατοχή, εντούτοις επιζητούν την επενανέναρξη των συνομιλιών που η ίδια η Τουρκία τορπίλισε μέσω του εδώ εκπροσώπου της Μουσταφά Ακιντζί.

Υπενθυμίζουμε ότι η κόντρα Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησε λόγω της απαγόρευσης για πραγματοποιήση συγκεντρώσεων εντός ευρωπαϊκών χωρών από Τούρκους με την παρουσία Τούρκων επισήμων για υποστήριξη της προσπάθειας τροποποίησης του Συντάγματος μέσω δημοψηφίσματος που θα γίνει τον ερχόμενο μήνα (Απρίλιο).

Τέλος, πληθαίνουν τα όχι σε εκδηλώσεις Τούρκων. Συγκεκριμένα και ο ΔΗΜΟΣ του Αννόβερου απαγόρευσε  συγκέντρωση υπέρ του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, του AKP, στην οποία θα συμμετείχε και ένας αντιπρόεδρός του, εν μέσω της κρίσης στις σχέσεις της Άγκυρας με το Βερολίνο, με αφορμή την απαγόρευση των τουρκικών προεκλογικών συγκεντρώσεων στη Γερμανία.

Ανδρέας Θεοφυλάκτου

Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου

Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο