Η μνημονιακή κυβέρνηση Ανανστασιάδη, «πιστή» στις δεσμεύσεις της, δεν μείωσε τα κόμιστρα του λεωφορείου ούτε από τα €15 στα €10, εξαναγκάζοντας τους μαθητές και τον Μάρτη να δώσουν €15 για το μηνιαίο εισιτήριο λεωφορείου. Προ εβδομάδων το μνημονικό Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, για να κατευνάσει την οργή μαθητών και γονιών αποφάσισε να μειώσει κατά €5 το μηνιαίο τέλος των λεωφορείων.

Όταν όμως κλήθηκαν οι μαθητές να πάρουν το εισιτήριο του Μάρτη βρέθηκαν προ εκπλήξεως, καθώς χωρίς να ειδοποιήσει κανένα το Υπουργείο διατήρησε για ακόμη ένα μήνα τα κόμιστρα στα €15. Αφού υπήρξαν έντονες αντιδράσεις για την αντιλαϊκή απόφαση του Υπουργείου από οργανωμένους φορείς γονιών και μαθητών, το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων βρήκε μια δικαιολογία με την οποία αμφισβητεί το νοητικό επίπεδο του λαού.

Τα ανδρείκελα της τρόικας είπαν πως «δεν υπήρχε χρόνος να τυπωθούν νέες κάρτες των €10», παίζοντας ξεκάθαρα με την νοημοσύνη και τον πόνο του λαού. Λες και εάν ήθελαν να τηρήσουν την δέσμευσή τους, δεν θα επέτρεπαν στους μαθητές να αγοράσουν τις παλιές κάρτες με την μειωμένη τιμή. Οι κυβερνώντες κοροϊδεύουν ευθαρσώς τον λαό, βρίσκοντας δικαιολογίες που μόνο ένα νήπιο θα πίστευε.

Η μνημονιακή κυβέρνηση των εγκάθετων της τρόικας έχει καταστρέψει την κοινωνική συνοχή στην Κύπρο, με τις πολιτικές που ασκεί, οι οποίες έφεραν την πλήρη υποδούλωση του λαού. Τα κόμιστρα στα λεωφορεία είναι ένα έγκλημα κατά της παιδείας, καθώς η περιβόητη δωρεάν παιδεία καταργείται επίσημα από τους κυβερνώντες. Ο κάθε μαθητής έχει το αναφαίρετο δικαίωμα στην δωρεάν και δημόσια παιδεία, όμως οι κυβερνώντες θέλοντας να ευχαριστήσουν τους τροϊκανούς, εξαναγκάζουν τους μαθητές να πληρώσουν για τα λεωφορεία.

Η κατάργηση των κομίστρων αποτελεί επιτακτική ανάγκη, είτε είναι €15, είτε €10, καθώς η παιδεία επιβάλλεται να είναι δωρεάν και δημόσια δίνοντας ίση πρόσβαση σε όλους του μαθητές. Γι’ αυτό καλά κάνουν οι εγκάθετοι του ΔΝΤ να αφήσουν ήσυχη την δημόσια παιδεία και να σταματήσουν να εκμεταλλεύονται με αυτό τον βάναυσο τρόπο τον λαό.

Μέτωπο Νεολαίας

Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)