Ένα θλιβερό περιστατικό που συνέβηκε στην Λευκωσία, δείχνει το μέγεθος του προβλήματος που επικρατεί στην Κύπρο του μνημονίου της φτώχειας και της ανέχειας. Όπως καταγγέλθηκε από περαστικό, το πρωί της Τετάρτης ελεγκτής κατέβασε από λεωφορείο επτά μαθητές, αφήνοντας τους αβοήθητους στην μέση του δρόμου. Πιο συγκεκριμένα ο ελεγκτής μπήκε σε λεωφορείο με προορισμό σχολείο της Λευκωσίας, για να ελέγξει ποιοι μαθητές διέθεταν εισιτήριο. Αφού αντιλήφθηκε πως επτά από τους μαθητές δεν είχαν εισιτήριο, απαίτησε να σταματήσει το λεωφορείο για να κατέβουν στην μέση του δρόμου οι μαθητές!

Η απόφαση του ελεγκτή έφερε τις έντονες αντιδράσεις του οδηγού, που σύμφωνα με μαρτυρία είπε «Τους πήρα από τα σπίτια τους, δεν θα τους αφήσω στη μέση του δρόμου. Είναι φτωχά παιδιά και δεν έχουν χρήματα να πάρουν το εισιτήριο». Τότε όμως ο ελεγκτής φέρεται να απείλησε τον οδηγό με γραπτή καταγγελία. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως στην Κύπρο ευτυχώς ακόμη υπάρχουν εύσπλαχνοι άνθρωποι, καθώς οδηγός διπλοκάμπινου που παρακολουθούσε το συμβάν έβαλε τους μαθητές στο όχημά του, μεταφέροντας τους στο σχολείο.

Το κράτος του «δικαίου» έχει εξαθλιώσει πλήρως τον απλό Έλληνα της Κύπρου, αφού η κοινωνία ζει υπό το όριο της φτώχειας, με την ανεργία να μαστίζει και πολλούς γονείς να αδυνατούν να παρέχουν τα αναγκαία στα παιδιά τους. Επιπλέoν έρχονται οι εγκάθετοι της τρόικας να επιβάλουν κόμιστρα στα λεωφορεία των μαθητών, στερώντας τους έτσι το δικαίωμα της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Πολλές οικογένειες αδυνατούν να πληρώσουν τα κόμιστρα, οπότε οι μαθητές εξαναγκάζονται να περπατήσουν πολλά χιλιόμετρα για να πάνε στο σχολείο ή ελπίζουν πως θα τους επιτρέψει ο οδηγός να εισέλθουν στο «δημόσιο» λεωφορείο χωρίς εισιτήριο.   

Το συγκεκριμένο περιστατικό με τον ελεγκτή δυστυχώς είναι καθημερινό φαινόμενο και μεγάλο προβλήμα για την κοινωνία.  Η εικόνα των μαθητών να περπατούν για να πάνε στο σχολείο κάθε πρωί αποτελεί την μεγαλύτερη ξεφτίλα που θα μπορούσε να υποστεί οικονομικά η Κύπρος στην παρούσα φάση.

Αποτελεί επιτακτική ανάγκη η κατάργηση των κομίστρων στα λεωφορεία ούτως ώστε να μην αναγκαστεί ΠΟΤΕ ξανά μαθητής να μείνει στην μέση του πουθενά.