Είναι ίσως η πιο γνωστή φωτογραφία της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974.

Πέντε Ελληνοκύπριοι στρατιώτες – οι τέσσερις φαίνονται καθαρά – αιχμάλωτοι των Τούρκων, στα γόνατα, με τα χέρια στο κεφάλι.

Ένας εκ των δυο Τούρκων στρατιωτών ανάβει τσιγάρο στον Ελληνοκύπριο. Ο φακός αποθανατίζει την στιγμή. Όχι όμως και την συνέχεια… Και οι πέντε δολοφονήθηκαν.

Η σύζυγος του ενός μίλησε για πρώτη φορά στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» αφηγούμενη μια κυριολεκτικά ανατριχιαστική ιστορία.

Ένας εξ αυτών ήταν ο Αντωνάκης Κορέλης. Η δίχρονη κόρη του έκλαιγε όταν η σύζυγος του τον εκλιπαρούσε να γυρίσει για λίγο στο σπίτι.

Ήταν έγκυος το δεύτερο τους παιδί και οι φήμες φούντωναν ότι η Τουρκία ετοιμάζεται για δεύτερη εισβολή στην Κύπρο.

Ο Κορέλης υπηρετούσε στο  Τζιάος ως έφεδρος και η απάντηση του προς την γυναίκα του ήταν:«Δεν μπορώ να του αφήσω εδώ μόνους», επιλέγοντας έτσι τον θάνατο παρά την λιποταξία.

Οι πέντε Ελληνοκύπριοι παραδόθηκαν από τους Τούρκους στρατιώτες σε Τουρκοκύπριους που τους εκτελέστηκαν εν ψυχρώ τον Αύγουστο του 1974.

Οι νεκροί που απεικονίζονται ως αιχμάλωτοι στην φωτογραφία ήταν οι: Αντωνάκης Κορέλης, Πανίκος Νικολάου, Χριστόφορος Σκορδής, Ιωάννης Παπαγιάννης και Ιωάννης Χατζηκυριάκος.

ΠΗΓΗ