Ο δημοτικός σύμβουλος του ΕΛΑΜ στην Πάφο Μιχάλης Μιχαήλ προτείνει την επαναφορά της Εκκλησίας της Αγίας Σοφίας στον Μουταλο.

Όπως είναι γνωστό και δεν αμφισβητείται ούτε από τους μουσουλμάνους η εκκλησία αυτή αποτελούσε τον μητροπολιτικό ναό της Πάφου πριν από την κατάληψη της Κύπρου από τους Οθωμανούς.

Ο Μιχάλης Μιχαήλ με αφορμή την απόφαση Ερντογαν για τον ομώνυμο ναό της Κωνσταντινούπολης  προτείνει την επαναφορά από τέμενος σε ναό της εκκλησίας στον Μουταλο.

Αυτούσια η επιστολή:

Ανοικτή επιστολή προς Αρχιεπισκόπο Κύπρου Χρυσόστομο Β και Ιερατικό συμβούλιο Κύπρου

Με αίσθημα βαρύτατης εθνικής ευθύνης και πνευματικής περισυλλογής  απευθύνομαι σε εσάς, την θρησκευτική  ηγεσία του τόπου μας αφουγκραζόμενος την αίσθηση αγανάκτησης της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων της Κύπρου μετά και από την πρόσφατη απόφαση του αιμοσταγούς δικτάτορα και ορκισμένου εχθρού του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας τούρκου Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν να μετατρέψει το σύμβολο της πίστης μας και φάρο της Ελληνορθόδοξης θρησκείας μας την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη σε μουσουλμανικό τζαμί.

Είμαι πλέον πεπεισμένος πέρα πάσης αμφιβολίας πώς έχει φτάσει η ώρα να σηκώσουμε το γάντι και χωρίς φόβο, πάθος και αναστολές να απαντήσουμε στις νέες αυτές τουρκικές προκλήσεις. Απευθύνομαι λοιπόν σε εσάς, μεταφέροντας σας ουσιαστικά την λαική απαίτηση, όπως προβείτε στις ανάλογες αναγκαίες ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή για να ξεκινήσει η διαδικασία επαναφοράς σε εκκλησίες όλων των τζαμιών ή άλλων που έχουν βεβηλωθεί ή αλλοιώθηκαν, και μας αφαίρεσαν σαν Χριστιανούς στο σύνολο, το δικαίωμα της άσκησης των θρησκευτικών μας καθηκόντων.

Αρχής γενομένης θα μπορούσε να ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια από την πόλη μας την Πάφο και την εκκλησία της Αγίας Σοφίας που ήταν και ο Μητροπολιτικός ναός στα παλαιότερα χρόνια στην περιοχή Μούτταλος και να επεκταθεί αυτή η δραστηριότητα και στην υπόλοιπη ελεύθερη Κύπρο.

Η ανοχή έχει πλέον εξαντληθεί και νιώθω πως δεν πρέπει πλέον να γίνετε ανεκτή η βεβήλωση των ναών μας ειδικά στις κατεχόμενες περιοχές που δυστυχώς σήμερα έχουν γίνει στάβλοι ζώων από τους έποικους στην πλειοψηφία τους. Είμαι βέβαιος πως η αυτή μου ανοικτή επιστολή προς εσάς θα τύχει θετικής ανταπόκρισης αλλά και καθολικής πνευματικής υποστήριξης χιλιάδων συμπατριωτών μας.

 

Με σεβασμό

Μιχάλης Μιχαήλ
Β Αντιπρόεδρος Ε.ΛΑ.Μ
Δημοτικός Σύμβουλος Πάφου