Είναι ξεκάθαρες οι τακτικές κινήσεις της Τουρκίας όσον αφορά τους τρόπους χειρισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης με απώτερο στόχο τον έλεγχο χωρών μελών της μέσω Τούρκων με ευρωπαϊκή ταυτότητα. Κάποιες χώρες έχουν καταλάβει ότι πρέπει να επανεξεταστεί το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην ενωμένη Ευρώπη που ασφαλώς θέλει να την διασπάσει με διάφορους χειρισμούς που άρχισαν πλέον να γίνονται ακόμη πιο ορατοί.

Ευτυχώς, κάποιες χώρες αντιλήφθησαν τον παιγνίδι που παίζει ο Ταγίπ Ερντογάν και σωστά αντέδρασαν. Να μην ξεχνάμε ότι συνεχίζεται η εκκαθάριση στην Τουρκία με πρόσχημα το πραξικόπημα που όσο περνάει ο χρόνος άλλο τόσο ενισχύεται στην Ευρώπη η άποψη ότι τελικά ίσως να μην ήταν αυτό που ισχυρίζεται ο ίδιος ο Ερντογάν, αλλά ένα πρόσχημα, μια αφορμή για να απομακρυνθούν οι αντίθετες φωνές για τις φιλόδοξες σκέψεις του Σουλτάνου.

Ήδη όπως έγινε γνωστό τέσσερις χώρες έβαλαν βέτο σε προεκλογικές συγκεντρώσεις υπερ του Σουλτανάτου όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Ελβετία και τώρα η Ολλανδία. Το ερώτημα είναι γιατί εμείς εδώ στην Κύπρο δεν πράττουμε το ίδιο καταγγέλοντας ακριβώς αυτή την στάση της Τουρκίας στα κατεχόμενα ή μήπως κάποιοι οπαδοί και θιασώτες της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας θεωρούν από τώρα τα κατεχόμενα εδάφη μας επαρχία της Τουρκίας; Είναι καιρός κάποια πράγματα να τα ξεκαθαρίσουμε. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μία και επιτέλους η Κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει να γίνεται έρμαιο στις ορέξεις του Ταγίπ Ερντογάν και του κάθε επίδοξου Σουλτάνου.

Ας αφήσουμε στην άκρη τους υπαινιγμούς και τις δήθεν φιλοσοφικές προσεγγίσεις περί καλής θέλησης. Καλή θέληση σε ποιούς και από ποιούς; Εξάλλου, εκείνοι που υποστήριζαν την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία πήραν ευθέως την απάντησή τους από τον ίδιο τον Μουσταφά Ακκιντζί, ο οποίος με την πρώτη ευκαιρία απέδειξε ότι λαμβάνει οδηγίες από την ίδια την Τουρκία, η οποία κακά τα ψέματα ελέγχει τα κατεχόμενα όπως για παράδειγμα τις τράπεζες, τις τηλεπικοινωνίες, το νερό, την διακίνηση, τις αερογραμμές και γενικότερα ότι έχει σχέση με χρήμα και συνειδήσεις.

Ανδρέας Θεοφυλάκτου

Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου