Ο Πρόεδρος του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) Χρίστος Χρίστου μίλησε στην ενημερωτική εκπομπή του Omega για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την θέση της παράταξής μας για την σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης.

Όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής της Παράταξής μας, θα είναι ολέθριο σφάλμα για την Κυπριακή Δημοκρατία αν προσέλθει σε πενταμερή διάσκεψη χωρίς να χαράξει κόκκινες γραμμές και χωρίς συγκεκριμένη στρατηγική για το τι θα επιδιώξουμε, καθώς η Τουρκία είναι έτοιμη να αλλάξει ολόκληρη τη βάση λύσης του Κυπριακού, επιδιώκοντας μια λύση τύπου συνομοσπονδίας, την αναγνώριση του ψευδοκράτους και την άμεση εμπλοκή της στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Χρίστου τόνισε ότι δεκαετίες διαλόγου στη βάση της ΔΔΟ και της υποχωρητικότητας δεν έχουν φέρει οποιαδήποτε αποτελέσματα, αλλά αντιθέτως έχουν καταλήξει σε αδιέξοδα που διογκώνουν το πρόβλημα. Αυτή τη χρονική περίοδο, η Κύπρος πρέπει να διεκδικήσει την επιβολή ουσιαστικών κυρώσεων στη Τουρκία, που θα επιφέρουν πραγματικό κόστος.

Έφτασε ο καιρός, επιτέλους, το Κυπριακό να τεθεί στην ορθή του βάση, ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Θα πρέπει το παλαιοκομματικό σύστημα να αντιληφθεί πως απέναντί μας έχουμε μια αναθεωρητική Τουρκία, που έχει στρατηγικές επεκτατικές βλέψεις στην ευρύτερη περιοχή.