Τη στιγμή που η Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή κατηγορεί εκ νέου την Βουλή για μίνι πραξικόπημα και την στιγμή που ο Ειδικός Σύμβουλος του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε επιδιώκει, με επαφές που πραγματοποιεί, να πείσει τους δυο ηγέτες για επανέναρξη των συνομιλιών οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις από τον σταθμό Αττάλειας εξέδωσαν στις 4 Μαρτίου 2017, το περασμένο Σάββατο, δήλωση NAVTEX με κωδικό 275/17 για τη διενέργεια ασκήσεων με πραγματικά πυρά, σε έκταση 340 τετραγωνικών χιλιομέτρων στα δυτικά της Πάφου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας μέσω σειράς δημοσιεύσεων από δημοσιογράφους καθημερινών εφημερίδων η τουρκική NAVTEX εκδόθηκε μόλις λίγα 24ωρα αφότου ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος αναφέρθηκε σε πιθανό επεισόδιο περί τον Ιούνιο, όταν η γαλλική TOTAL θα αρχίσει τις έρευνές της εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Ακόμη, η σχετική ΝAVTEX 255/17 εκδόθηκε την ίδια στιγμή που παρατηρείται κλιμάκωση τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η δεσμευμένη από τους Τούρκους περιοχή για άσκηση με πραγματικά πυρά απέχει μόνο 6,7 χιλιόμετρα από τα χωρικά ύδατα της Κύπρου και 28 χιλιόμετρα από το Λιμανάκι της Πάφου. Εφόσον επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες, η άσκηση μπορεί να τύχει παρακολούθησης, όπως λέγεται, ακόμη και διά γυμνού οφθαλμού. Τμήμα της περιοχής που έχει δεσμευτεί βρίσκεται εντός του τεμαχίου 1 της Κυπριακής ΑΟΖ και γενικότερα σε περιοχές της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας που τίθενται υπό αμφισβήτηση από Τουρκία και ψευδοκράτους.

Τέλος, η Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή σήμερα το πρωί στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο του Σίγμα συνέχισε να ρίχνει τα δικά της πυρά με στόχο κυρίως το εθνικιστικό κίνημα αποκαλώντας μας ακροδεξίους και νεοναζί και μάλιστα όπως ανέφερε αυτό μπορεί να το δει κανείς και στην ιστοσελίδα μας (;;;). Όσοι παρακολουθούν την ιστοσελίδα www.elamcy.com θα έχουν αντιληφθεί ότι τέτοια δημοσιεύματα ασφαλώς δεν υπάρχουν.

Ανδρέας Θεοφυλάκτου

Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου