Μετά την απόφαση για μη καταχώρηση ποινικής υπόθεσης εναντίον του απερχόμενου Διοικητή Πανίκου Δημητριάδη, για πλαστογραφία συμβολαίων της Alvarez and Marshal, το Σίγμα αποκαλύπτει ότι ανεστάλη και ιδιωτική ποινική υπόθεση, που είχε καταχωρισθεί κατά του Πανίκου Δημητριάδη από το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων για μη καταβολή στοιχείων προς το ΤΕΠ.

Επιβεβαιώνονται, οι πληροφορίες ότι ανεστάλη ιδιωτική ποινική υπόθεση κατά του Πανίκου Δημητριάδη και μάλιστα η επιβεβαίωση έρχεται από τον ίδιο τον Γενικό Εισαγγελέα.

Η σχετική καταγγελία, η οποία επιβεβαιώθηκε, έγινε χθες, στις Τομές στα Γεγονότα, από τον Νομικό Κώστα Ευσταθίου, ο οποίος ανέφερε ότι, πρόσφατα, ανεστάλη ιδιωτική ποινική υπόθεση κατά του τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Αυτό, όμως, που σκανδαλίζει είναι η ημερομηνία αναστολής της ιδιωτικής ποινικής υπόθεσης κατά του Πανίκου Δημητριάδη, η οποία, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, έγινε στις 4 Μαρτίου, ημέρα Τρίτη, την επομένη της Καθαράς Δευτέρας.

Στις 5 Μαρτίου ο δικηγόρος του κ. Δημητριάδη είχε αποστείλει επιστολή στο Προεδρικό, εκφράζοντας την ετοιμότητα του Διοικητή να παραιτηθεί.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων ζήτησε από την Κεντρική Τράπεζα και τον Διοικητή, στοιχεία αναφορικά με τα ποσά, που η Alvarez and Marshal εισέπραξε ως αμοιβή για τις υπηρεσίες που προσέφερε στην ΚΤ. Και αυτό για σκοπούς φορολόγησης της εν λόγω αμοιβής.

Η ΚΤ και ο Διοικητής επικαλέστηκαν τον περί Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου νόμο και δεν έδωσαν αυτά τα στοιχεία, υποστηρίζοντας ότι ο νόμος επιβάλλει υποχρέωση για εχεμύθεια και τήρηση του επαγγελματικού απορρήτου.

Τότε, ο Διευθυντής του ΤΕΠ, Γιώργος Πούφος, καταχώρισε ιδιωτική ποινική υπόθεση εναντίον της ΚΤ και του Διοικητή για μη καταβολή στοιχείων.

Στο μεταξύ, η Νομική Υπηρεσία της ΚΤ απέστειλε επιστολή στην Γενική Εισαγγελία για να πληροφορήσει τον Γενικό Εισαγγελέα ότι δεν αρνείται ή παραλείπει να δώσει τα στοιχεία, αλλά θεωρεί ότι υπάρχει αυτό το κώλυμα με το επαγγελματικό απόρρητο.

Ζήτησε, μάλιστα, από τον Γενικό Εισαγγελέα να γνωμοδοτήσει κατά πόσον η Κεντρική Τράπεζα καλύπτεται από το επαγγελματικό απόρρητο που προβλέπει η νομοθεσία της, εκφράζοντας, ταυτόχρονα, την ετοιμότητά της να δώσει τα στοιχεία που ζητούσε το ΤΕΠ, στην περίπτωση που η Γενική Εισαγγελία έκρινε ότι αυτό πρέπει να γίνει.

Η Γενική Εισαγγελία γνωμάτευσε, πως η συγκεκριμένη περίπτωση δεν καλύπτεται από το επαγγελματικό απόρρητο.

Αμέσως μετά, ο Διοικητής παρέδωσε τις σχετικές πληροφορίες στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων.

Κατόπιν, η ιδιωτική ποινική υπόθεση, που εκκρεμούσε εναντίον του για μη καταβολή στοιχείων προς το ΤΕΠ ανεστάλη, στις 4 Μαρτίου.

Από τη στιγμή που καταχωρίζεται ιδιωτική ποινική υπόθεση κατά οποιουδήποτε πολίτη από τον Φόρο Εισοδήματος για μη αποκάλυψη στοιχείων, σύμφωνα με τον περί βεβαιώσεως και εισπράξεως φόρων νόμο, το πρόσωπο οδηγείται στο δικαστήριο, ανεξαρτήτως, εάν στο μεταξύ αποφάσισε να συμμορφωθεί με τις πρόνοιες του νόμου.

Αφού το αδίκημα έχει διαπραχθεί, τότε η δίκη διεξάγεται κανονικά και επιβάλλεται ποινή.

Τυχόν συμμόρφωση του ατόμου που κατηγορείται προσμετρείται από το Δικαστήριο για σκοπούς μετριασμού της ποινής.

Όχι, όμως, γι’ αναστολή ή διακοπή της ποινικής δίωξης, όπως έγινε στην περίπτωση του τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκου Δημητριάδη.

Ερωτηθείς, ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, κατά πόσον υπάρχει κάτι επιλήψιμο στην όλη υπόθεση, απάντησε «ουδέν μεμπτό».

ΠΗΓΗ