ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ Η μάχη των σημαιών στα δημοτικά σχολεία.

[…] Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών Χάρντιγκ-Αρχιεπισκόπου, ο Διγενής έδωσε διαταγή στις 29 Ιανουαρίου 1956 για ανάρτηση ελληνικών σημαιών στα δημοτικά σχολεία. Το μέτρο αυτό εφαρμόστηκε με πολύ ζήλο σ’ όλη την Κύπρο και είχε ως συνέπεια να κλειστούν πλείστα δημοτικά σχολεία, γιατί κυμάτιζε σ’ αυτά η ελληνική σημαία. 

132α. Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα – Διγενή «Απομνημονεύματα…»,σ. 80. 

144. Οι Άγγλοι στρατιώτες ταλαιπωρήθηκαν πολύ με το ζήτημα τούτο, γιατί αναγκάζονταν να πηγαίνουν από χωριό σε χωριό και να κατεβάζουν τις ελληνικές σημαίες. Μετά την αποχώρηση τους όμως, οι μαθητές τοποθετούσαν άλλη σημαία.

Σύμφωνα με έκθεση του Άγγλου Διευθυντή της Παιδείας, τον Μάρτιο του 1956 διέκοψαν τη λειτουργία τους 418 από τα 499 σχολεία του νησιού. […]

ΤΙ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ

Η μαχητικότητα της μαθητικής νεολαίας. Κλείσιμο του Λανιτείου Γυμνασίου Λεμεσού.

[…] Στον Αγώνα της ΕΟΚΑ ήταν μεγάλη η συμβολή των μαθητών και μαθητριών των σχολείων μέσης παιδείας. Πολλοί μαθητές και μαθήτριες ήταν μέλη της ΕΟΚΑ και υπηρέτησαν τον Αγώνα με πολλούς και ποικίλους τρόπους. Αυτοί αποτελούσαν τους πυρήνες των μαχητικών διαδηλώσεων, που οργάνωναν οι υπεύθυνοι νεολαίας της ΕΟKA. Οι μαχητικές διαδηλώσεις, που ήταν συχνές, τόνωναν το ηθικό του λαού και ενίσχυαν σημαντικά τον αγώνα του ανταρτών.

130. Π. Παπαδημήτρη – Π. Πετρίδη «Ιστορική Εγκυκλοπαίδεια της Κύπρου (1878-1978)», τόμος 11ος, σ. 51.

131. «Άπαντα Αρχιεπισκόπου Κύπρου Μακαρίου Γ’», τόμος Β’ σσ. 128- 129.

140. Οι μαθητές αντιδρούσαν δυναμικά σε επισκέψεις Αγγλων στρατιωτών, που προσπαθούσαν να εμποδίσουν τις διαδηλώσεις τους. Σε μια τέτοια επίσκεψη, που έγινε στο Λανίτειο Γυμνάσιο Λεμεσού στις 14 Δεκεμβρίου 1955, οι μαθητές αντέδρασαν με λιθοβολισμό και με χρήση χειροβομβίδας. Ο απολογισμός της σύγκρουσης ήταν ένας Άγγλος λοχίας νεκρός και δυο στρατιώτες τραυματίες. Ο Κυβερνήτης έκλεισε το σχολείο από τις 15 Δεκεμβρίου 1955 μέχρι το τέλος του σχολικού έτους. […]

Η μάχη της Σεβερείου Βιβλιοθήκης στη Λευκωσία μεταξύ μαθητών και στρατού. Κλείσιμο του Παγκυπρίου Γυμνασίου. Νέες συγκρούσεις σ’ όλες τις πόλεις της Κύπρου.

[…] Στις 26 και 27 Ιανουαρίου 1956, έγιναν σοβαρές συγκρούσεις στην πλατεία της Αρχιεπισκοπής μεταξύ μαθητών του Παγκυπρίου Γυμνασίου και δυνάμεων ασφαλείας, λόγω των οποίων κλείστηκε το Παγκύπριο Γυμνάσιο. Για τα επεισόδια της 27ης Ιανουαρίου, η κυπριακή εφημερίδα «Έθνος» έγραψε την είδηση με τους εξής τίτλους:

«15 μαθηταί, 2 Άγγλοι στρατιώται και εις επικουρικός ετραυματίσθησαν χθες εις νέα επεισόδια εν τη πλατεία Αρχιεπισκοπής. Λίθοι διεσταυρούντο μεταξύ μαθητών επί της στέγης της Σεβερείου Βιβλιοθήκης και δυνάμεων ασφαλείας εν τη πλατεία. Διενηργήθησαν συλλήψεις».133

Το κλείσιμο του Παγκυπρίου Γυμνασίου προκάλεσε νέες συγκρούσεις μαθητών και δυνάμεων ασφαλείας σ’ όλες τις πόλεις της Κύπρου την 31η Ιανουαρίου 1956.

Επακολούθησε ο τραγικός θάνατος του Πετράκη Γιάλλουρου, στις 7 Φεβρουαρίου στην Αμμόχωστο και το κλείσιμο του Ελληνικού Γυμνασίου Αμμοχώστου. […]

Πηγή: Πανεπιστήμιο Κύπρου – Ψηφιακή Βιβλιοθήκη, Ιστορία του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ (1955-1959)