Ο Εθνομάρτυρας που συνελήφθη και βασανίστηκε μέχρι θανάτου, προκειμένου να μην αποκαλύψει πού βρισκόταν ο τομεάρχης με την ομάδα του. Παρόλο που γνώριζε, προτίμησε το θάνατο από το να γίνει προδότης.

Ο Γιάγκου Νικόλαος γεννήθηκε το 1934,  στο χωριό Ζώδια της επαρχίας Λευκωσίας. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο Ζώδιας και ήταν γεωργός. Ήταν από τα πρώτα μέλη της Ε.Ο.Κ.Α., ορκίστηκε λίγο πριν από την 1η Απριλίου 1955 και ανέλαβε τη στρατολόγηση και άλλων μελών στο χωριό του. Σαν ενεργό μέλος, είχε πάρει μέρος μέρος σε διάφορες δραστηριότητες, όπως στην επίθεση εναντίον του αστυνομικού σταθμού Κουτραφά.

Είχε αναπτύξει πλούσια δράση και παράλληλα διατελούσε και ως ομαδάρχης της Πάνω Ζώδιας. Φιλοξενούσε αντάρτες σε κρησφύγετο το οποίο και διατηρούσε στο σπίτι του, αναλαμβάνοντας τη προστασίας τους, τη τροφοδοσία τους και τη διακίνηση τους, γνωρίζοντας πάντα που ακριβώς βρίσκονταν.

Στις 5 Οκτωβρίου 1958 έγινε επιτυχής ενέδρα της Ε.Ο.Κ.Α. στην Κάτω Ζώδια και ο Νικόλαος γνώριζε ότι η ομάδα των ανταρτών που διενήργησαν την επίθεση είχε καταφύγει στο Νικητάρι. Δύο μέρες μετά την ενέδρα συνελήφθη και βασανίστηκε μέχρι θανάτου, προκειμένου να μην αποκαλύψει πού βρισκόταν ο τομεάρχης με την ομάδα του. Παρόλο που γνώριζε, προτίμησε το θάνατο από το να γίνει προδότης. Πέθανε μπροστά στα μάτια του δεκαπεντάχρονου μαθητή Αντώνη Παπαευριπίδη, ο οποίος είχε επίσης συλληφθεί και βασανιστεί μαζί του.

Αναφέρει σχετικά ο Αντώνης: “Ο ξυλοδαρμός από τους βασανιστές μας, που ήταν δυο αξιωματικοί της αστυνομίας, ένας Άγγλος και ένας Τούρκος και αρκετοί Άγγλοι στρατιώτες, συνεχιζόταν μια σε μένα, μια στον Νικολή, έξω από τη Μόρφου προς τη θάλασσα, κοντά σε ένα αυλάκι με νερό, όπου μας έριχναν, όταν λιποθυμούσαμε. Στις δύο η ώρα μετά τα μεσάνυχτα μας έβαλαν στο ίδιο αυτοκίνητο, το Νικολή μπροστά κι εμένα στο πίσω κάθισμα. Σε μια στροφή του δρόμου ο Νικολής έγειρε πάνω στην πόρτα, η οποία άνοιξε, αφήνοντας το σώμα του να κρέμεται κατατσακισμένο, ταλαιπωρημένο, μη μπορώντας να κάμει την παραμικρή προσπάθεια, για να κρατηθεί”.

Ο ήρωας Νικόλαος Γιάγκου, σύμφωνα με μαρτυρία αστυνομικού, ξεψύχησε στον αστυνομικό σταθμό Λεύκας όπου είχε μεταφερθεί, κοντά στον οποίο και τάφηκε από τους δυο αξιωματικούς της αστυνομίας που του είχαν προκαλέσει το θάνατο.

ΑΘΑΝΑΤΟΣ Ο ΗΡΩΑΣ!