Για τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (InternationalLabourOrganization – ILO) για τις προοπτικές της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα αναμένεται να ενημερώσει αύριο, Τρίτη την Βουλή ο Γενικός Διευθυντής της ILO Γκάι Ράιντερ.Η  Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και η Ειδική Διαρκής Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων θα συνέλθουν αύριο σε κοινή συνεδρίαση θέμα «Κοινωνικός Διάλογος στην Ελλάδα της Κρίσης».

Στην ετήσια έκθεση «Παγκόσμιες Τάσεις στην Αγορά Εργασίας» (GlobalEmploymentTrends 2014) του ILO σημειώνetai ότι στην Ελλάδα η μέση διάρκεια ανεργίας έχει πλέον αυξηθεί στους 9 μήνες, όταν στην Ισπανία ανέρχεται σε 8 μήνες.

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας θεωρεί πως η κατάσταση της απασχόλησης στην Ελλάδα παραμένει αδύναμη και απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν για να βελτιωθεί. Στο πλαίσιο αυτό η ILO θεωρεί πως ακόμη και με μέσους ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 3,5% το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα θα είναι κοντά στο 22% μέχρι το 2019.

Ο διεθνής οργανισμός έχει άλλωστε ήδη απευθύνει προειδοποιήσεις αφενός για τον κίνδυνο να αυξηθεί περαιτέρω η μαύρη εργασία στην Ελλάδα, αφετέρου για την βλαπτική επίπτωση της μετανάστευσης εργατικού δυναμικού εκτός Ελλάδας.

Ξεκάθαρο πάσης αμφιβολίας είναι ότι η λιτότητα και το επαίσχυντο μνημόνιο έχουν πλέον καταστρέψει την προοπτική ανάκαμψης της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα αλλά και στη Κύπρο. Με ανεργία σε τέτοια επίπεδα, μία ολόκληρη γενιά Ελλήνων καταστρέφεται.

Η Κύπρος, που στενάζει κάτω απο την ίδια απάνθρωπη πολιτική απο τους “μνημονιακούς ολετήρες” χρειάζεται άμεση και ξεκάθαρη πολιτική οικονομικής και κοινωνικής ανάτασης, βασισμένη στην πολιτική κάθαρση, άμεση εκμετάλευση του ΦΑ, λογιστικό έλεγχο της μνημονιακής σύμβασης και αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης και δημιουργία άμεσα γεωστρατηγικών συμφωνιών με σύμμαχες χώρες για αντιμετώπιση όλων των Εθνικών κινδύνων που απειλούν το έθνος.