Στο πλαίσιο του 29ου Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων, η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων σε συνεργασία με γυναίκες οργανώσεις Κύπρου, ζήτησαν, από τις πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσσίας στη Λευκωσία, με υπόμνημα να ασκηθεί πίεση ώστε να συνεργαστεί η Τουρκία για τη διερεύνηση της τύχης  των αγνοουμένων. 

Μετά από την επίδοση του υπομνήματος σε εκπρόσωπο του πολιτικού γραφείου της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Παγκύπριας Οργάνωσης  Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, Νίκος Θεοδοσίου, δήλωσε: “Υπάρχουν περισσότερα από 200 σημεία, τα οποία είναι γνωστά και πρέπει να διερευνηθούν και υπάρχουν μεγάλοι ομαδικοί τάφοι σε περιοχές οι οποίες ονομάζουν στρατιωτικές ζώνες. Εκεί πρέπει να επικεντρωθούν οι έρευνες, όπως και στις πληροφορίες”. Ο κ. Θεοδοσίου, παράλληλα καταγγέλνει ότι ο τουρκικός στρατός με την πρόφαση της ύπαρξης στρατιωτικών ζωνών, απαγορεύει σε συνεργεία της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ) να πραγματοποιήσουν εκταφές.

Ακολούθως πρόσθεσε ότι η ΔΕΑ οφείλει να διερευνήσει για τους αγνοούμενους γιατί οι οικογένειες τους έχουν το δικαίωμα να πληροφορηθούν για την αλήθεια. Χαρακτηριστικά είπε ότι οι συγγενείς των αγνοουμένων δεν θέλουν να παραλαμβάνουν μόνο οστά αλλά θέλουν να ξέρουν τι έγινε την μέρα χαμού των δικών τους. 

Έξω από τις πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσσίας ήταν παρούσες και αντιπροσώποι συγγενών αγνοουμένων, κρατώντας τις φωτογραφίες των δικών τους. Μεταξύ τους ήταν και η Ελένη Φωκά, δασκάλα από την Αγία Τριάδα της Καρπασίας. 

Οι συγγενείς των αγνοουμένων περιμένουν εδώ και σαράντα χρόνια απαντήσεις για τους δικούς τους και οι Τούρκοι προφασίζονται στρατιωτικές βάσεις στα σημεία αυτά. Υποκρίνονται ότι θέλουν να βρεθεί “λύση” και την ίδια στιγμή δεν μας επιτρέπουν να ψάξουμε για τους αγνοούμενους μας. Για την μάνα, τον πατέρα, την αδελφή, τον αδελφό, τους συγγενείς του κάθε αγνοουμένου δεν τους νοιάζει αν είναι βάση του κατοχικού στρατού ή όχι. Τους ενδιαφέρει να μάθουν για τον δικό τους αγνοούμενο. Όλες αυτές οι δικαιολογίες στα δικά τους αυτιά ακούγονται “φτηνές”.