Ο Δημοκρατικός Συναγερμός κατέθεσε σήμερα στη Βουλή πρόταση νόμου με την οποία τροποποιεί τους Κανονισμούς Μέσης Εκπαίδευσης που ψηφίστηκαν στην Ολομέλεια της 10ης Φεβρουαρίου, με στόχο να καταργήσει την αναφορά στο Ενωτικό Δημοψήφισμα!

Για να ικανοποιήσει την απαίτηση του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί για αφαίρεση της αναφοράς στις σχολικές αίθουσες του Ενωτικού Δημοψηφίσματος του 1950, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Δημοκρατικού Συναγερμού προτείνει με νομοθετική ρύθμιση να μεταφερθεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων στον υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού η αρμοδιότητα για τον καθορισμό των σχολικών επετείων στις οποίες γίνεται ανάγνωση μηνυμάτων ή φυλλαδίων και ολιγόλεπτη συζήτηση στην τάξη. Το κόμμα που μετέτρεψε την καπήλευση του πατριωτικού αισθήματος των Ελλήνων της Κύπρου σε επάγγελμα, ευελπιστεί ότι θα επιτύχει να ανατρέψει την απόφαση της Βουλής για αναφορά στα Γυμνάσια και Λύκεια του Ενωτικού Δημοψηφίσματος του 1950 με την στήριξη του “αδελφού” κόμματος ΑΚΕΛ. Το ΑΚΕΛ γνωστό για τις ανθελληνικές του θέσεις και την αλλεργία του σε κάθε τι ελληνικό σίγουρα θα υποστηρίξει τον ΔΗΣΥ για να βγει από την δύσκολη θέση που έχει περιέλθει. Υπενθυμίζουμε πως κατά την ψήφιση της σχετικής εισήγησης του ΕΛΑΜ για συμπερίληψη του Ενωτικού Δημοψηφίσματος του 1950 στις σχολικές επετείους, ο ΔΗΣΥ τήρησε αποχή, αφού η καταψήφισή της θα προκαλούσε μεγάλη δυσαρέσκεια στην εκλογική του βάση.

Η τροπολογία της ντροπής έρχεται να ξεσκεπάσει και το τελευταίο φύλλο συκής που απέμενε στο “γυμνό” πια σώμα του ΔΗΣΥ. Το κόμμα που για δεκαετίες πλασαριζόταν ως ο εκφραστής του πατριωτικού αισθήματος των Ελλήνων της Κύπρου, έχει μετατραπεί, πια, σε ένα πολιτικό μόρφωμα το οποίο έχει αποκλειστική αποστολή την εξυπηρέτηση οικονομικών και πολιτικών ελίτ καθώς και τον πλήρη αφελληνισμό του νησιού μας μέσω της προώθησης της λύσης-διάλυσης της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Τόσο ήταν το πάθος των βουλευτών του ΔΗΣΥ να εφαρμόσουν τις προσταγές του κατοχικού ηγέτη, που ενώ θα ήταν νομοτεχνικά και πρακτικά πιο “ορθό” να ζητήσουν ο υπουργός να έχει την αρμοδιότητα να καθορίζει με εγκύκλιό του όλες τις σχολικές εορτές και αναφορές, εντούτοις, περιορίζουν το αίτημά τους στην κατηγορία των σχολικών επετείων στις οποίες γίνεται ανάγνωση μηνυμάτων ή φυλλαδίων στις σχολικές αίθουσες, επειδή ακριβώς σε αυτήν την κατηγορία εντάχθηκε η επέτειος του Ενωτικού Δημοψηφίσματος! Δηλαδή για τα σαΐνια του Δημοκρατικού Συναγερμού, είναι πιο σημαντικό για αυτούς να καθορίζει ο Υπουργός τις σχολικές επετείους για τις οποίες γίνεται ολιγόλεπτη αναφορά στην αίθουσα και όχι ο καθορισμός των σχολικών επετείων για τις οποίες αφιερώνονται 1 ή 2 ολόκληρες σχολικές διδακτικές ώρες και γίνεται εορτή σε επίπεδο σχολείου! Αυτό δείχνει πως η στόχευση της (ν)τροπολογίας δεν είναι ο εξορθολογισμός του καθορισμού των σχολικών επετείων, αλλά ο εξοβελισμός του Ενωτικού Δημοψηφίσματος από τις σχολικές επετείους και μόνον.

Πέραν της κωμικοτραγικής διάστασης που λαμβάνει η τροπολογία αυτή του ΔΗΣΥ, τίθεται και ένα νομικό ζήτημα. Η πρόταση του έρχεται σε σύγκρουση με το Σύνταγμα της Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, παραβιάζει το άρθρο 87 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας το οποίο προβλέπει ρητά ότι, όλα τα εκπαιδευτικά, πολιτιστικά και θρησκευτικά θέματα των δύο κοινοτήτων τα επιλαμβάνονται αποκλειστικά οι δύο αιρετές Κοινοτικές Συνελεύσεις (Κοινοβούλια). Η Κυβέρνηση και το Υπουργικό Συμβούλιο δεν έχουν την αρμοδιότητα να πράξουν κάτι τέτοιο, οπότε η τροπολογία του ΔΗΣΥ απαιτεί παράλληλα και την τροποποίηση του προαναφερθέντος άρθρου του Συντάγματος. Θα ρωτήσει κάποιος, “μα είναι δυνατόν ο ΔΗΣΥ για να ικανοποιήσει το αίτημα του κατοχικού ηγέτη να ζητήσει αλλαγή ακόμη και του ίδιου του Συντάγματος;”.  Εδώ στον βωμό της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας ο Δημοκρατικός Συναγερμός χέρι-χέρι με το ΑΚΕΛ μας οδηγεί στην πλήρη κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε ένα άρθρο του Συντάγματος θα κολλήσει;