Επανεξέταση επισκέψεων σχολείων στα Φυλακισμένα Μνήματα προτείνει η Επίτροπος Προστασίας του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά. Ως εκ τούτου διαφαίνεται πώς ό,τι έχει σχέση με την παράδοση τα ήθη και τα έθιμα μας σιγά -σιγά και εντέχνως προβάλλοντας αστείες δικαιολογίες, προσπαθούν να τα απαλείψουν ξεκινώντας από τις παιδικές ηλικίες.

Σημειώνεται στην πρόταση αυτή ότι τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά Σχολεία θα πρέπει να επανεξετάσουν την πρακτική των επισκέψεων των παιδιών σε Φυλακισμένα Μνήματα. Σε ότι αφορά τα παιδιά του Γυμνασίου και Λυκείου, αναφέρει, οι επισκέψεις αυτές θα μπορούσαν να γίνονται, αφού προηγηθεί διάλογος μαζί τους, όπως θα πρέπει να γίνεται σε κάθε άλλη περίπτωση εκπαιδευτικής ή και ψυχαγωγικής επίσκεψης.

Φυσικά, η κυρία Κουρσουμπά και όσοι συμφωνούν μαζί της ξεχνούν ότι τα παιδιά μας από προσχολική ακόμη ηλικία παίζουν ηλεκτρονικά παιγνίδια τα οποία κατεβάζουν από το διαδίκτυο εντελώς δωρεάν που περιλαμβάνουν σκοτωμούς, νεκροκεφαλές και άλλα τέτοια. Αλλά, αυτά δεν μας ενοχλούν. Ξέρει η κυρία Κουρσουμπά ότι ένα παιγνίδι στα τάμπλετ και στα κινητά τηλέφωνα με καρχαρίες έχει χιλιάδες παιδιά χρήστες στην Κύπρο; Τι συμβαίνει στο παιγνίδι; Το παιδί χειρίζεται τον καρχαριά και λαμβάνει μπόνους όταν τρώει ανθρώπους. Εκεί κόβονται πόδια, χέρια γεμίζει η θάλασσα αίμα, αλλά εμείς δεν είδαμε ούτε την Κυρία Κουρσουμπά ούτε το Υπουργείο Παιδείας να απαγορεύει την χρήση τέτοιων παιγνιδιών που υπάρχουν παρόμοια χιλιάδες και δωρεάν στο διαδίκτυο.

Παρόλα αυτά, τους ενοχλούν οι επισκέψεις στα Φυλακισμένα Μνήματα διότι υποστηρίζουν ότι θα δημιουργήσουν ψυχολογικά στα παιδιά μας εάν δουν τις αλήθειες και το πώς είμαστε σήμερα εμείς ελεύθεροι για να μπορούμε να απαγορεύουμε επισκέψεις ακόμη και στα Φυλακισμένα Μνήματα.

Ανδρέας Θεοφυλάκτου

Δημοσιογράφος

Διεθυντής Γραφείου Τύπου & Επικοινωνίας