Τον ύποπτο ρόλο των διακινητών παράνομων μεταναστών ανέλαβαν Τουρκοκύπριοι, προσπαθώντας να εξυπηρετήσουν το μεθοδευμένο σχέδιο ισλαμοποίησης των ελεύθερων περιοχών.

Το περιστατικό συνέβη προχθές στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου. Κατά τον συνήθη έλεγχο των διερχομένων οδηγών από μέλη της Αστυνομίας που επανδρώνουν το σημείο ελέγχου, ανέκοψαν και όχημα που οδηγούσε Τ/κ. Ο οδηγός, μόλις αντελήφθη ότι θα πιανόταν στα πράσα, εγκατέλειψε το όχημά του και τράπηκε σε φυγή. Σε έλεγχο στον χώρο αποσκευών του οχήματος, εντοπίστηκαν δύο πρόσωπα τα οποία μετά από εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι κατάγονται από το Κονγκό.

Αυτοί μόλις βγήκαν από το όχημα ζήτησαν αμέσως πολιτικό άσυλο, οπόταν αντί να οδηγηθούν στο κρατητήριο για παράνομη είσοδο στη Δημοκρατία, μεταφέρθηκαν στο κέντρο φιλοξενίας Πουρνάρα στην Κοκκινοτριμιθιά ώστε να εξεταστεί το αίτημά τους για χορήγηση πολιτικού ασύλου.

Αντί δηλαδή ο Τουρκοκύπριος να βρίσκεται ενώπιον της Κυπριακής Δικαιοσύνης με την βαριά κατηγορία του διακινητή, κυκλοφορεί ελεύθερος και συνεχίζει το έργο του. Από την άλλη οι δύο παράνομοι μετανάστες αντί να αντιμετωπίζουν την κατηγορία παράνομης είσοδου στα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, απολαμβάνουν όλα τα οφέλη και επιδόματα που απλόχερα προσφέρει το κράτος.