Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) καταγγέλλει την προκλητική ενέργειας της Κυβέρνησης να απομακρύνει το σεμνό μνημείο που τοποθετήθηκε στο οδόφραγμα της Δερύνειας, για να θυμίζει την άνανδρη δολοφονία των δύο ηρωομαρτύρων, Ισαάκ και Σολωμού, από βάρβαρους Τούρκους και Τουρκοκύπριους.

Η κίνηση έγινε μετά από παρέμβαση της Πολιτείας, με φθηνή δικαιολογία, το ιδιοκτησιακό καθεστώς του χώρου. Στην πραγματικότητα, όμως, καμία Κυβέρνηση τα τελευταία 23 χρόνια δεν είχε την τόλμη και την πολιτική βούληση, να τιμήσει όπως αρμόζει τους δύο ηρωομάρτυρες. Παρά το γεγονός ότι έχει κατασκευαστεί από το 1998 και άλλο μνημείο αφιερωμένο στη μνήμη τους, ενώ υπάρχει και κρατική γη στο οδόφραγμα της Δερύνειας, εντούτοις η Πολιτεία αρνείται πεισματικά να πράξει το αυτονόητο.

Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) άσκησε εντονότατες πιέσεις, τόσο προς την Κυβέρνηση, όσο και προς τους αρμόδιους φορείς, ενώ το 2016 πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων ακόμη και με τους δημιουργούς του μνημείου, αποστέλλοντας και σχετικές επιστολές στο αρμόδιο υπουργείο, ζητώντας τους λόγους για την μη παραχώρηση άδειας.

Είναι ξεκάθαρο ότι η Πολιτεία θέλει να επιβάλει τη λήθη, για να ξεχάσει ο λαός και κυρίως οι νέες γενεές την μνήμη του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού, αφού έστω και αν δεχτούμε ότι υπήρχε πρόβλημα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του χώρου, η Κυβέρνηση θα μπορούσε κάλλιστα να παραχωρήσει 1-2 μέτρα κρατικής γης για να τοποθετηθεί το μνημείο, τουναντίον αρνείται πεισματικά να το πράξει.

Εξ όσων φαίνεται, η θυσία των δύο ηρωομαρτύρων δεν αξίζει λίγα μέτρα γης, για να μην χαλούν το «καλό» κλίμα, σε αντίθεση με την τεράστια τουρκική σημαία που μολύνει εδώ και δεκαετίες τον Πενταδάκτυλο.

Γραφείο Τύπου
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)