Το ΕΛΑΜ τίμησε σήμερα την Αρμενική Γενοκτονία του 1915 κρατώντας άσβεστη τη μνήμη ενός φοβερού εγκλήματος που διέπραξε η Τουρκία και μέχρι σήμερα παραμένει ατιμώρητη.

Οι Αρμένιοι αποκαλούν τη νύχτα της 24ης Απριλίου 1915 ως “Κόκκινη Κυριακή” αφού την ημέρα εκείνη 250 ηγέτες της αρμενικής κοινότητας συνελήφθησαν και δολοφονήθηκαν μετά από διαταγές του Υπουργού Εσωτερικών της τουρκικής κυβέρνησης Μεχμέτ Ταλάτ Πασά. Μετά την ήττα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1918, βρέθηκε η έγγραφη διαταγή του Ταλαάτ Πασά προς τη νομαρχία Χαλεπίου, για «να τεθεί τέρμα στην ύπαρξη των διαβιούντων στη χώρα Αρμενίων».

Αφού έστρωσαν τον δρόμο της

βαρβαρότητας με συκοφαντίες, ψέματα και φτηνή προπαγάνδα ότι δήθεν οι χριστιανοί Αρμένιοι και οι Έλληνες αποτελούσαν απειλή για την ασφάλεια της χώρας, οι Μογγολικής καταγωγής ηγήτορες της Οθωμανικής Τουρκίας διέταξαν την εξόντωσή τους, που έγινε σε δύο φάσεις: κτύπησαν πρώτα τον αντρικό πληθυσμό της αρμενικής μειονότητας μέσω μαζικών σφαγών και καταναγκαστικής εργασίας σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και στη συνέχεια στράφηκαν προς τις γυναίκες, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς, που τους εξανάγκασαν σε πορείες θανάτου στην έρημο της Συρίας, σε μιαν απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων, χωρίς φαγητό και νερό μέχρι φυσικής τους εξόντωσης εν μέσω βιασμών και βασανιστηρίων.

Τις ανηλεείς σφαγές πραγματοποιούσαν αδιακρίτως ηλικίας ή φύλου, όπως και τους βιασμούς και τη σεξουαλική κακομεταχείριση των θυμάτων, ανδρών και γυναικών. Ο συνολικός αριθμών των θυμάτων υπολογίζεται μεταξύ 1 και 1,5 εκατομμύριου Αρμενίων.

Ο Ελληνισμός δεν μπορεί παρά να θυμάται και να τιμά ένα Λαό που σφαγιάστηκε από την τουρκική κτηνωδία και ψάχνει ακόμη δικαίωση. Εμείς δίνουμε το μήνυμά μας πως: ούτε οι Αρμένιοι, ούτε ο Ελληνισμός της Κύπρου ξεχνά!

Στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στα θύματα της Αρμενικής Γενοκτονίας στη Λάρνακα, στεφάνι κατέθεσε ο Δημοτικός Σύμβουλος του Κινήματός μας, Σωτήρης Ιωάννου.