Με πρόταση του ΑΚΕΛ, η ολομέλεια της βουλής ψήφισε σήμερα κατά πλειοψηφία την ποινικοποίηση των «ψευδοθεραπειών μεταστροφής».

Το ΕΛΑΜ ήταν το ΜΟΝΟ πολιτικό κόμμα που καταψήφισε την πρόταση του ΑΚΕΛ!

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) κατέθεσε τροπολογία στην Βουλή και ήταν αυτό που ξεκίνησε κύκλο επαφών, ειδικά τις τελευταίες μέρες, ώστε να μην διώκονται ιερείς και να μην θυματοποιηθούν άλλα άτομα που απλά παρέχουν συμβουλευτική στήριξη στο πλαίσιο πάντα της λογικής και της Ορθόδοξης Πίστης, ενεργοποιώντας τα ένστικτα του συνόλου των πολιτών.

Αποτέλεσμα του κύκλου επαφών μας, ήταν να υιοθετηθεί από τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα και με την σύμφωνο γνώμη της Εκκλησίας, μια κοινή τροπολογία που αλλοίωνε το νόημα της Πρότασης Νόμου του ΑΚΕΛ και βελτίωνε έστω κατ’ ελάχιστο το πλαίσιο.

Στην ομιλία του ο βουλευτής της Παράταξης μας Σωτήρης Ιωάννου υπογράμμισε με νόημα, μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος κυρίως στο ΑΚΕΛ, πως: «Όσα επικαλείστε δεν είναι πρόοδος. Ψευδοπροοδευτισμός του χειρίστου είδους είναι. Μπορείτε να συνεχίσετε να αποκαλείτε την Ορθόδοξη Πίστη μας ως Μεσαίωνα ή μισαλλοδοξία.

Να θυμάστε όμως ότι:

Η Ορθοδοξία αποτέλεσε κλειδί των καλύτερων περιόδων της ιστορίας της Κύπρου και καταφύγιο στις πιο σκοτεινές στιγμές της και αυτό της τον ρόλο δεν μπορεί να τον αναιρέσει κανένας»

* Στο βίντεο της ανάρτησης πιο πάνω, όλες οι δηλώσεις του συναγωνιστή Σωτήρη Ιωάννου στην ολομέλεια της βουλής

Αξίζει να σημειώσουμε ότι κατά της διάρκεια της συνεδρίας της Ολομέλειας, έξω από το κτίριο της Βουλής των Αντιπροσώπων πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία από τους ΛΟΑΤΚΙ+ Κύπρου και μέλη της Queer Collective Cyprus, τασσόμενοι κατά των τροπολογιών της Παράταξής μας

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας του βουλευτή ΕΛΑΜ Λάρνακας Σωτήρη Ιωάννου: 

«Το ΕΛΑΜ από την πρώτη στιγμή εξέφρασε τις επιφυλάξεις του, τη διαφωνία του και τις ανησυχίες του όσον αφορά την πρόταση νόμου που έχουμε ενώπιον μας.

Γιατί ενώ παρουσιαζόταν η πρόταση ως απαγόρευση βασανιστηρίων που προφανώς είναι καταδικαστέα από όλους μας και πρώτα από το ίδιο το Σύνταγμα εντούτοις στην πραγματικότητα οδηγεί σε αυθαίρετη ποινικοποίηση συμπεριφορών που σε άλλες περιπτώσεις και άλλα ζητήματα είναι νόμιμα.

Γιατί ενώ παρουσιαζόταν ως πρόταση που θα οδηγήσει στην αποδοχή διαφορετικών προσανατολισμών στην πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με αυτό.

Ποινικοποιεί συγκεκριμένες απόψεις και ουσιαστικά εκφοβίζει τα άτομα που νοιώθουν άσχημα και παν να ζητήσουν βοήθεια ότι αυτόματα θα υποστούν βασανιστήρια ή θα τους εξαναγκάσει ένας ιερέας σε αυτά.

Η πρόταση είναι εντελώς αόριστη.

Και εξηγώ μέσα από το κείμενο που έχουμε ενώπιον μας:

Πρώτος παραλογισμός:

Κάποιο πρόσωπο, ακόμα και αν νοιώθει ο ίδιος άσχημα, απαγορεύεται να αλλάξει κατόπιν συμβουλής τον σεξουαλικό του προσανατολισμό, την ταυτότητα και έκφραση φύλου που αποδεδειγμένα είναι ρευστά αλλά παρόμοιος περιορισμός δεν υπάρχει για το φύλο του που είναι βιολογικό και δεν αποτελεί στοιχείο επιλογής, αυτοπροσδιορισμού ή μεταβολής κατά βούληση.

Δεύτερος παραλογισμός:

Όποιος ασκεί νόμιμη κηδεμονία και παραπέμπει το κηδεμονευόμενο πρόσωπο είναι ένοχο αδικήματος.

Δηλαδή με λόγια απλά:

Ένας γονιός, αν του πει το παιδί του ότι δεν νοιώθει καλά και ότι θέλουν να δουν ένα επαγγελματία υγείας, ένα ιερέα, ένα οποιοδήποτε πρόσωπο για να μιλήσουν, να συζητήσουν, να τον καθησυχάσει, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ. Πάει φυλακή ο γονιός και προφανώς το παιδί συνεχίζει να νοιώθει τα ίδια φρικτά συναισθήματα όπως πριν.

Ή ένας επαγγελματίας υγείας δεν θα μπορεί αύριο να πει στο 8χρονο αγοράκι με «δυσφορία φύλου» ότι δεν είναι γυναίκα.

Και κρύβεστε πίσω από το ότι τις συμβουλές τις επιτρέπουμε. Πείτε όμως πότε τις επιτρέπουμε. Πείτε την εκπληκτική σας εξαίρεση.

Μόνο αν είναι να τους επιβεβαιώσεις ή να τους αναπτύξεις αυτό που νοιώθει.

Επιλεκτική δηλαδή προσέγγιση των θεμάτων.

Και ας αισθάνεται άσχημα αυτός που σε επισκέπτεται.

Βεβαίως σύμφωνα με τους «προοδευτικούς μας νόμους» ο ίδιος 16χρονος θα δικαιούται να πάει στην Επαρχιακή Διοίκηση και να αλλάξει το φύλο του, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που προωθείται.

Μία ακόμη προσπάθεια αποξένωσης των γονιών με τα παιδιά τους, εναντίον του ιερού θεσμού της Οικογένειας. Γιατί όπως και στο μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης όπου οι γονείς δεν έχουν λόγο και άποψη για τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους και έχουν κάποιες άγνωστες ΜΗ Κυβερνητικές Οργανώσεις με ξεκάθαρο σκοπό να διαλύσουν τον οικογενειακό ιστό, έτσι και εδώ οι γονείς δεν θα μπορούν να έχουν άποψη για τα ζητήματα που απασχολούν τα παιδιά τους. Την άποψη που εσάς δεν σας βολεύει.

Τρίτος παραλογισμός:

Υπάρχει ενώπιον όλων σας η τροπολογία ότι όταν ένας ενήλικας πάει με τη δική του συναίνεση στον οποιονδήποτε επαγγελματία υγείας ή πνευματικό τότε δεν θεωρείται ποινικό αδίκημα. Αν αυτό το πρόσωπο σε αυτό το πλαίσιο ασκήσει βασανιστήρια προφανώς, από το ίδιο το Σύνταγμα διώκεται είτε πάει με συναίνεση είτε χωρίς.

Αυτό είναι δεδομένο και αυτονόητο. Και είναι εδώ που απορούμε γιατί τόση σπουδή για αυτό το θέμα, ενώ για άλλα σημαντικότερα που άπτονται της επιβίωσης οικογενειών η Βουλή δεν δείχνει ανάλογη ευαισθησία.

Επιστρέφω στο θέμα της τροπολογίας μας για τη συναίνεση. Και επειδή γίνεται αναφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε πρακτικές άλλων χωρών, δείτε τι λένε τα άλλα κράτη. Τα 5-6 δηλαδή που το εφάρμοσαν. Γιατί άλλες είτε δεν βρήκαν λόγο να το εφαρμόσουν είτε προσπαθούν να το εφαρμόσουν χωρίς να δημιουργήσουν προβλήματα όπως θα γίνει στην Κύπρο.

Από τις 6 χώρες λοιπόν που το ψήφισαν, οι 4 έχουν μέσα την έννοια της συναίνεσης. Γιατί προφανώς είναι απόλυτα λογικό. Σε Βέλγιο, Γερμανία, Μάλτα και Ελλάδα.

Στην Ελλάδα επαναλαμβάνω. Το ετοίμασε, συνέγραψε, προώθησε, εφάρμοσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όταν το λέμε όμως εμείς στο ΕΛΑΜ, αυτομάτως είναι λαϊκίστικο και επικίνδυνο.

Και επειδή άκουσα διάφορους να μιλάνε ότι η τροπολογία μας είναι προβληματική και αόριστη κυρίως για το πως θα αποδεικνύεται. Τους παραπέμπω στον ο περί συμβάσεων νόμος που αναφέρεται ρητώς τι σημαίνει συναίνεση και τι μορφή έχει και ότι προφανώς μπορεί να είναι και προφορική ή ακόμα και συναγόμενη.

Στη Νορβηγία που κατατέθηκε παρόμοια πρόταση ο Γενικός Εισαγγελέας με δημόσια τοποθέτησή του έθεσε σοβαρές αμφιβολίες λόγω της απουσίας του δικαιώματος συναίνεσης, δηλώνοντας ότι αγνοείται η αυτό-αυτονομία του ατόμου.

Την ίδια ώρα ο Εθνικός Γενικός Εισαγγελέας δήλωσε πως τα όρια της νομοθεσίας είναι ασαφή ως προς το τι θα ποινικοποιήσουν.

Και το πιο σημαντικό δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν οι γονείς να μην μπορούν να καθοδηγούν τα παιδιά τους.

Και ποιο είναι το αποτέλεσμα. Αναβολή λόγω αυτών των επιφυλάξεων και σε λίγους μήνες θα δουν ξανά το θέμα προσεκτικά.

Στην Κύπρο την ίδια ώρα που γνωρίζουμε ότι υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις από τη Νομική Υπηρεσία πάμε στη ψήφιση ενός πρόχειρου νόμου.

Και πάμε τώρα στο θέμα της Εκκλησίας:

Είναι ξεκάθαρο. Η εκκλησία ούτε κάνει, ούτε δικαιούται να κάνει πρακτικές μεταστροφής.

Για μήνες ολόκληρους το ΑΚΕΛ μέσω ανακοινώσεων και δημόσιων συζητήσεων προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η Εκκλησία κάνει ορμονοθεραπείες, λες και είναι πάροχος του ΓΕΣΥ, ή βασανιστήρια…

Θέλατε να αλλάξει τη θέση της η Εκκλησία. Μία θέση 2000 χρόνων.

Λέγατε ψέματα. Παραπληροφορούσατε.

Η αντίδραση της Ιεράς Συνόδου, η πολύ ορθή ανακοίνωση, που ανέδειξε τα αντανακλαστικά της Εκκλησίας της Κύπρου απέναντι σε θέματα της Πίστης μας, ήταν αποτέλεσμα δικών σας ενεργειών. Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι.

Ο ίδιος ο εισηγητής της πρότασης δήλωσε στο Ράδιο του Πολίτη μόλις προχθές:

«Στην Κύπρο με τις μαρτυρίες που ακούσαμε είναι Ιερείς που τις εκάμναν τούτες τις πρακτικές και οδηγούσαν ανθρώπους σε πολύ δύσκολη ψυχολογική κατάσταση και πίεση και καταπίεση με ευχές, με προσευχές ή με εξομολογήσεις ή με νηστείες».

Οι προσευχές, οι εξομολογήσεις, οι νηστείες είναι πίεση και καταπίεση;

Τις τελευταίες 2 ημέρες όμως αναδιπλώθηκε και δεν αναφέρεται στην Εκκλησία.

Όλους αυτούς τους μήνες πιέσαμε για να μπουν ασφαλιστικές δικλείδες απέναντι σε αυτή την αοριστία. Και ικανοποιούμαστε που σε ένα έστω βαθμό, την υστάτη, και άλλα κόμματα αντιλήφθηκαν ένα από τα αρκετά προβλήματα που υπάρχουν στην πρόταση.

Η τροπολογία που έχουμε μαζί είναι αυτονόητη. Είναι όμως και ενισχυτική για το σκοπό μας.

Οφείλαμε να σας υπενθυμίσουμε τι λέει το Σύνταγμα γιατί προφανώς το ξεχάσατε και κατηγορούσατε συγκεκριμένα την Εκκλησία. Η τροπολογία μας έχει σκοπό να καλύψει τις ορθόδοξες πρακτικές και την πνευματική καθοδήγηση που προσπαθούσε σύμφωνα με δικές του δηλώσεις να ποινικοποιήσει ο εισηγητής.

Άρα είναι για όσα η Εκκλησία κάνει στην πραγματικότητα όχι για όσα εσείς και οι ανώνυμες πηγές σας επικαλούνται ότι κάνει.

Όπως ξεχνάτε και πολλές φορές το τι λέει το ίδιο το Σύνταγμα. Η Πίστη ενός παιδιού στην Κύπρο καθοδηγείται και αποφασίζεται από τον γονέα, όχι από τις Βρυξέλλες.

Σε όλα τα υπόλοιπα τα λέει ξεκάθαρα η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου.

Και επειδή την τελευταία χρονική περίοδο γίνεται μία ευθεία επίθεση στην Πίστη μας, όπως είναι αυτό το ζήτημα αλλά και το θέμα με την πρωινή προσευχή στα σχολεία, σας δίνουμε το εξής μήνυμα:

Είμαστε Έλληνες της Κύπρου, Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Οι θέσεις του ΕΛΑΜ ταυτίζονται με την Ελληνοχριστιανική παράδοση, με τον τρόπο που μεγαλώσαμε εμείς, οι γονείς μας και που θέλουμε να μεγαλώσουν τα παιδιά μας.

Με το τρίπτυχο: Πατρίδα – Πίστη – Οικογένεια.

Όσα επικαλείστε δεν είναι πρόοδος. Ψευδοπροοδευτισμός του χειρίστου είδους είναι. Μπορείτε να συνεχίσετε να αποκαλείτε την Ορθόδοξη Πίστη μας ως Μεσαίωνα ή μισαλλοδοξία.

Να θυμάστε όμως ότι:

Η Ορθοδοξία αποτέλεσε κλειδί των καλύτερων περιόδων της ιστορίας της Κύπρου και καταφύγιο στις πιο σκοτεινές στιγμές της και αυτό της τον ρόλο δεν μπορεί να τον αναιρέσει κανένας».