Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) καταδικάζει τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού, που εξέφρασε την αντίθεσή του όσον αφορά την πρωτοβουλία του Αμερικανού Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος προωθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο «East Med Act», μέσω του οποίου τερματίζεται το πολυετές εμπάργκο στρατιωτικών εξοπλισμών από τις ΗΠΑ προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, παρακολουθούμε το ΑΚΕΛ να θέτει πάνω από το εθνικό συμφέρον, ξεπερασμένες ιδεοληψίες της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου, φτάνοντας στο έσχατο σημείο να υιοθετεί ακόμα και επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς.

Η άρση του εμπάργκο προφανώς και δεν συνεπάγεται με την αντικατάσταση των οπλικών συστημάτων της Εθνικής Φρουράς από αντίστοιχα αμερικανικά, αφού κάτι τέτοιο δεν είναι επιθυμητό, ούτε και οικονομικά εφικτό. Όμως, αυτό που θα επιφέρει είναι την άρση των περιορισμών για διάφορα οπλικά συστήματα τα οποία η ΕΦ επιθυμεί να εντάξει στο δυναμικό της, αλλά μέχρι σήμερα αδυνατούσε λόγω του αμερικανικού εμπάργκο.

Ο γεωστρατηγικός σχεδιασμός του μείζονος Ελληνισμού, δηλαδή Ελλάδος και Κύπρου, θα πρέπει να στηρίζεται σε ψυχρή και ρεαλιστική ανάλυση των γεωπολιτικών δεδομένων, μακριά από «φιλίες» και ιδεοληψίες, με μοναδικό κριτήριο το Εθνικό συμφέρον. Για τον λόγο αυτό, το Κίνημά μας από το 2008 έχει ως θέση του, πως, η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να δημιουργήσει κατάλληλες και αξιόπιστες συμμαχίες,  βασισμένες σε κοινούς στόχους και συμφέροντα.

Επιπλέον, το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) οφείλει να ευχαριστήσει όσους ομογενείς, Ελλαδίτες και Κύπριους, έχουν προσπαθήσει αθόρυβα όλο αυτό το διάστημα, να γίνουν πραγματικότητα οι συγκλίσεις των γεωπολιτικών συμφερόντων, οι οποίες ήταν αδιανόητες μερικά χρόνια πριν.

Γραφείο Τύπου
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)