Μία πρωτοφανή υπόθεση κυκλοφόρησε σήμερα στα κυπριακά ΜΜΕ, που κάνει άπαντες να αναρωτιούνται για τα επίπεδα ασφαλείας και πληροφοριών που διατηρεί η Κυπριακή Δημοκρατία.

Τούρκος καταδικάστηκε με διά βίου φυλάκιση το 2006 στο Ηνωμένο Βασίλειο για τρεις δολοφονίες. Αφού εξέτισε μέρος της ποινής του, μεταφέρθηκε το 2009 σε φυλακές της Τουρκίας για το υπόλοιπο της ποινής του.

Εν τούτοις ο καταδικασθείς εντοπίστηκε το 2018 στην Κύπρο, στην οποία βρέθηκε παράνομα, και καταδικάστηκε για άλλες υποθέσεις, προχωρώντας όμως σε αίτημα για πολιτικό άσυλο!! Την ίδια περίοδο εκδόθηκε εναντίον του διάταγμα κράτησης και απέλασης, όμως για άγνωστο λόγο το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε να αφεθεί ελεύθερος.

Τελικά όμως το Δικαστήριο αποφάσισε την περαιτέρω κράτηση του Τούρκου εγκληματία κρίνοντας “πως συνιστά επαρκή λόγο για προστασία της δημόσιας τάξης για το γεγονός ότι εν λόγω πρόσωπο, αντί να εκτίει ποινή φυλάκισης στην Τουρκία, κυκλοφορούσε ελεύθερος στην Κύπρο”.

Τα θέματα που εγείρονται είναι αρκετά. Τα πιο σημαντικά όμως αφορούν το πως ο Τούρκος εγκληματίας αποφυλακίστηκε προτού εκτίσει την ποινή του, το πως βρέθηκε σε περιοχές που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς να γίνει αντιληπτός καθώς και γιατί αποφασίστηκε να αφεθεί ελεύθερος, αιτούμενος μάλιστα πολιτικό άσυλο.

Είναι φανερό πως εάν δεν παρθούν άμεσα και δραστικά μέτρα η Κύπρος θα αντιμετωπίσει ασύμμετρες απειλές, βόμβα στα θεμέλια του εθνικού και κοινωνικού ιστού.