Άρχισαν σήμερα στην Πράγα οι εργασίες της 68ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC), η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της τρέχουσας Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Από το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) παρευρέθηκε ο Πρόεδρος του κ. Χρίστος Χρίστου.

Σε παρέμβασή του στο πλαίσιο της συζήτησης για τις προτεραιότητες της Τσεχικής Προεδρίας, ο κ. Χρίστου αναφερόμενος στο ζήτημα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, επικρότησε τη συμβιβαστική πρόταση της Τσεχικής Προεδρίας στο κείμενο της Πρότασης Κανονισμού για αναγνώριση της εργαλειοποίησης των παράνομων μεταναστών που προωθούνται από την Τουρκία στην Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω της γραμμής αντιπαράταξης.

Ο κ. Χρίστου υπογράμμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα όντας το κράτος μέλος της ΕΕ με τους περισσότερους αιτητές ασύλου κατ’ αναλογία πληθυσμού, οι οποίοι αντιστοιχούν με ποσοστό πέραν του 6% του συνολικού πληθυσμού της Κύπρου και απειλούν την κοινωνική συνοχή, τη δημόσια ασφάλεια, το κρατικό σύστημα υγείας και παιδείας, το κράτος πρόνοιας και τον δημογραφικό χαρακτήρα της χώρας.

Καταλήγοντας ο κ. Χρίστου απηύθυνε έκκληση για τη συνδρομή όλων προς αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού προβλήματος που αντιμετωπίζει η Κύπρος και κατ’ επέκταση ολόκληρη η ΕΕ.

Πιο κάτω ακολουθεί αυτούσια η τοποθέτηση του Προέδρου της Παράταξής μας:

«Καταρχάς θα ήθελα να συγχαρώ τη Δημοκρατία της Τσεχίας για το έργο που επιτελεί στην Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Μια από τις προτεραιότητες τόσο της χώρας σας, όσο και της Προεδρίας είναι η αντιμετώπιση της Παράνομης Μετανάστευσης, με πολιτικές που σκοπό έχουν τη διαφύλαξη των συνόρων.

Η χώρα μου, η Κυπριακή Δημοκρατία, αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα από κάθε άλλο κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι παράνομοι μετανάστες έχουν ξεπεράσει το 6% του πληθυσμού της Κύπρου και απειλούν την κοινωνική συνοχή, τη δημόσια ασφάλεια, το κρατικό σύστημα υγείας και παιδείας, το κράτος πρόνοιας και το δημογραφικό.

Είναι με ικανοποίηση που είδαμε στο κείμενο της πρότασης της Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. να αναγνωρίζεται η εργαλειοποίηση της παράνομης μετανάστευσης από την Τουρκία διαμέσου της γραμμής αντιπαράταξης που υπάρχει στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Σας καλούμε όπως συνδράμετε και εσείς με τη σειρά σας για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος που απασχολεί την Κύπρο και κατ’ επέκταση ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε τα σύνορα της Ευρώπης και αυτό θα γίνει μέσω μιας κοινής αυστηρής μεταναστευτικής πολιτικής, με κύρια κατεύθυνση την αποτροπή νέων ροών και την απέλαση όσων βρίσκονται παράνομα στα κράτη μας.»

Στην συνέχεια ο κ. Χρίστου απάντησε στον εκπρόσωπο της τουρκικής αντιπροσωπείας που προκλητικά είχε μιλήσει για διεθνές δίκαιο, δηλώνοντας ότι αποτελεί εσχάτη πρόκληση η Τουρκία να μιλά για διεθνές δίκαιο την στιγμή που το παραβιάζει κατάφωρα στην Κύπρο.

Η παραχάραξη της ιστορίας και τα fake news είναι χαρακτηριστικό στα δικτατορικά καθεστώτα και στην Τουρκία, τα οποία χρησιμοποίησε για να εισβάλει στην Κύπρο.»

Ακολουθεί βίντεο από την αποστομωτική απάντηση του Προέδρου του ΕΛΑΜ, κ. Χρίστου: